Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Alfa Romeo 4C: První jízdní dojmy a video

Aleš Jungmann
Diskuze (135)
Jako jediní z Česka jsme měli možnost vyzkoušet si novou Alfu Romeo 4C, bez přehánění největší sportovní pecku letošního roku.
Video se připravuje ...

Alfa Romeo přestává žít z minulosti a začíná psát novou, skvělou budoucnost. Přesně taková auta, jako je 4C, od italské automobilky očekáváte: krásná, plná emocí a skvělá na silnici. A zatímco její větší a rychlejší sestra 8C je pro nás smrtelníky nedostupná (navíc šlo o nedostatkové zboží), model 4C se základní cenou 50 tisíc euro (tedy asi 1,3 milionu Kč) pouhým snem být nemusí. Vždyť od čeho by potom byly párové orgány?

Věřte mi, že tahle malá mrštná Alfice za nějakou tu ledvinku rozhodně stojí. Nevídaně nízká suchá hmotnost 895 kilogramů byla docílena širokým využitím karbonu (10 %), hliníku (38 %) a dalších polymerů (12 %), na tradiční ocel zbývá jen 23 %. Přeplňovaná sedmnáctistovka 1750 TBi s variabilním časováním sacích i výfukových ventilů je vyrobena z hliníku, oproti stejnému motoru z Giulietty je o nezanedbatelných 22 kilogramů lehčí. Na klikové hřídeli je rovnou osm protizávaží, to aby čtyřválec běžel co nejvíce hladce. Maximum výkonu (177 kW) leží na šesti tisících otáčkách, omezovač zasáhne o 500 otáček dál. Celých 80 % nejvyššího točivého momentu 350 N.m je dostupných už při 1.800, plnou nálož máte pod pravým kotníkem mezi 2.200 a 4.250 min-1.

alfaromeo jizdnidojmy sportovni supersport alfaromeo jizdnidojmy sportovni supersport

Motor, umístěný napříč za dvojicí sedadel, pohání zadní kola skrze dvouspojkovou převodovku TCT, ovládanou pádly pod volantem. Ty se, na rozdíl od aplikací u Maserati či Ferrari otáčejí spolu s volantem. Nechybí ani volič jízdních režimů, upravující logiku převodovky či reakci vozu na sešlápnutí plynového pedálu. Na výběr je All Weather, Natural, Dynamic a Race. Nejostřejší mód zcela vypíná stabilizaci a podle všeho má i co do činění s ABS. A ještě jednu specialitku má v rukávu: systém launch control, díky kterému 3.989 mm dlouhé auto vystřelí na stovku za 4,5 sekundy.

Popis sportovního auta nemůže být kompletní bez podvozku a brzd. Ty jsou ocelové, karbon by prý při této hmotnosti nepřinesl vyšší brzdný účinek, jen posunul mez únavy o něco dál, což ale není (při váze auta) podstatné. Přední čtyřpístky od Bremba se zakusují do vrtaných kotoučů o průměru 305 mm, zadní kotouče mají průměr 292 mm. A jsou opravdu k neutahání, navíc jejich brzdný účinek můžete doslova odměřovat na lékařských vahách. Když se do nich pak opřete, pochopíte, jak se asi cítí pilot námořního stíhacího stroje při přistání na letadlové lodi. Praxe opět ukazuje, že hmotnost je to opravdu podstatné.

Tedy, nerouhejme se, co by byla nízká hmotnost bez pokročilé techniky? Přední nápravu tvoří dvojité lichoběžníky uchycené přímo do karbonového monokoku, vzadu najdeme snížený McPherson s dolním trojúhelníkovým ramenem, uchycený do pomocného rámu. Ten má být velmi odolný proti působení bočních sil, což je v autě, schopném v zatáčce i na silničních gumách hravě překonat přetížení 1 G, velmi podstatná vlastnost. Přední kola mají velikost 17 nebo 18 palců, zadní jsou vždy o jeden palec větší.

Čtyřicetilitrová nádrž znamená, že i plně natankované auto s řidičem neváží o mnoho víc než jednu tunu. Když si to spojíte s výkonem 240 koní, skvělým vyvážením v poměru 40:60 a pohonem zadních kol, je jasné, že s tímhle malým ďáblem byla opravdu náramná legrace.

Hardcore!

Zapomeňte na navigaci, zapomeňte na elektrická sedadla či dokonce na klimatizaci. Tu si sice můžete dokoupit, ale kdo by to dělal? Řidič má z auta vystupovat zpocený a unavený, přičemž to druhé zajistí řízení bez posilovače. Při jízdě je parádní, mohl jsem si silnici doslova osahat a tolik zpětné vazby jsem od žádného silničního auta dosud nedostával. Při vyšších rychlostech se míra jistoty lehce snižuje, předek auta se totiž pocitově trochu nadlehčuje. Není to však nic, co by vám mělo dělat vrásky.

alfaromeo jizdnidojmy sportovni supersport alfaromeo jizdnidojmy sportovni supersport

Jen těžko se popisují dojmy, které má řidič, sedící na podlaze karbonového monokoku. Přeplňovaná sedmnáctistovka 1750 TBi řve z plných plic kousek za vaší hlavou, řízení bez posilovače se před vámi nepokouší nic utajit a brzdy fungují tak, že mluvit o nich jako o skvělých by mohlo inženýry urazit. Rychlé staccato vstřikovačů mi bude ještě dlouho znít v hlavě, v malé kabině je při takřka nulovém odhlučnění slyšet všechno, ale lautr všechno, co se několik centimetrů za vaší hlavou (a hliníkovou přepážkou) odehrává. Je to koncert, je to paráda a ani nepotřebujete příplatkový výfuk, jehož chraplák můžete slyšet na videu. Naše testovací auto totiž mělo příplatkový balíček Race, v rámci něhož má auto nejen o palec větší kola (tedy vpředu 18“ a vzadu 19“), ale také sportovní podvozek či třeba již zmíněný výfuk.

Ve spartánsky zařízeném interiéru se vaší přítelkyni nebude moc líbit: je tu hlučno, plasty nevypadají moc kvalitně, koberečky se taktéž nenosí a navíc je před levým spolujezdcovým kolenem modul klimatizace. A řekl jsem vám už o tom, že pravé sedadlo nejde ani posunout? Celé to na mě působí tak trochu jako záměr italských lišáků, kteří to se svými ženami umějí: slečna či paní ještě ráda zůstane doma a vy si zatáčky budete moct opravdu užít.

alfaromeo jizdnidojmy sportovni supersport alfaromeo jizdnidojmy sportovni supersport

Pokud jste někdy řídili vykuchané závodní auto, máte docela dobrou představu o tom, jak báječný podvozek Alfy 4C je. Otočíte malým volantem a auto bez protestů zatočí, okamžitě, bez náklonů či nějakého „zaklekávání“. Motor umístěný uprostřed propůjčuje autu nezáludnost a předvídatelnost. Na okruhu je auto opravdu velmi hodné; živé, ale stoprocentně poslušné. Nedotáčivost je téměř eliminována (to už musíte být opravdu střelci, abyste o tolik přehnali nájezdovou rychlost) a přetáčivost se podařilo udržet na příjemné mezi. Auto si celé občas i trochu sklouzne bokem, všechno záleží jen na úhlu natočení volantu a míře sešlápnutí plynu.

Díky karbonové „vaně“ kolem vás se nejen cítíte bezpečně, ale zároveň neustále vnímáte vysokou míru tuhosti, kterou auto díky monokoku má. Mimochodem, díky této koncepci to zřejmě nebude moc dlouho trvat a dočkáme se i otevřené verze, které z konstrukčního hlediska nic nestojí v cestě.

I když zatáčky jsou revírem Alfy 4C, sedadla nějaké výraznější tvarování nedostala a také jejich střední část je možná až zbytečně široká. Že by cílení na americké trhy? Jízdu mi to rozhodně nezkazilo, zkrátka jsem se o něco víc zapřel do velké hliníkové plošinky pro levou nohu. Na videu je hezky vidět, spolu s celohliníkovými pedály, které jakoby z oka vypadly závodnímu stroji. Ostatně, ona Alfa 4C v podstatě takovým závodním strojem na značkách je. Potěšitelné (a pro mě velmi překvapivé) je i zachování přijatelné míry komfortu. U sportovního podvozku a větších kol jsem tak příkladné tlumení opravdu nečekal. Jistě, víte že jste přejeli díru, ale výborné tlumiče odvádějí svou práci skvěle a dovolují autu opravdu fungovat na okruhu i mimo něj.

Motor je s převodovkou výborně sladěný, má dost síly celém spektru otáček, přesto však existuje pásmo, kde pracuje nejraději. Naštěstí je mezi čtyřmi a šesti tisíci, tedy přesně tam, kde má být. Chtělo by to víc koní? Podle mého názoru to ani není nutné. Celé auto je odladěno a funguje naprosto geniálně a zvýšení výkonu by znamenalo nutný zásah i do dalších komponent. Zvýšit výkon čipem o dvacet koní, proč ne, ale opravdu to nutné není.

Kdo zaváhá...

Alfa 4C je přesně to auto, po kterém dlouhé roky volali puristé: jste tu jen vy, silnice a výborný stroj pod vaším zadkem. Přeplňovaný motor a dvouspojková převodovka to z tohoto pohledu sice trochu kazí, ale Alfa rozhodně není v pozici, kdy by mohla jen tak z plezíru dělat auta, která nikdo nebude kupovat. Zákazníci dvouspojku vyžadují, turbomotor je zase lehký, výkonný a dokáže lépe obelstít unijní úředníky. Garantuji vám, že plánovaná výroba ani ne 4 tisíc aut ročně (více než 12 karbonových monokoků denně Alfa v současnosti nestíhá vyrábět) bude na dlouhou dobu beznadějně vyprodaná. Lidé od Alfy sice mluvili o půlroční čekací době, ale radím vám dobře: neváhejte!

Alfa Romeo 4C
Motor 1,7 R4
Převodovka 6A (TCT)
Zdvihový objem [cm3] 1742
Válce/ventily 4/4
Nejvyšší výkon [kW/min-1] 177/6000
Nejvyšší toč. Moment [Nm/min-1] 350/2200-4250
Max. rychlost [km/h] 258
Zrychlení 0-100 km/h [s] 4,5
Kombinovaná spotřeba [l/100 km] 6,8
Cena [Kč] cca 1.299.000 Kč

alfaromeo jizdnidojmy sportovni supersport alfaromeo jizdnidojmy sportovni supersport


Aleš Jungmann
Diskuze (135)
Avatar - šmoula nešika
9. 10. 2013 21:05
Re: Alfa je zpět - připravena drtit bavoráky
Wiki říká, že 2,5 12V a 2,0 12V byly původní, pak kvůli emisím předělali 2,5 na 24V, z 2,0 vzniklo to turbo.
Avatar - šmoula nešika
9. 10. 2013 21:01
Re: Alfa je zpět - připravena drtit bavoráky
Špatně jsem to četl... >:D V roce 2000 byl 12V pouze nahrazen, 24V přišlo dříve. 2.0 V6 12V Turbo bylo určeno pro italský trh, to píšou všude.
Avatar - šmoula nešika
9. 10. 2013 20:56
Re: Alfa je zpět - připravena drtit bavoráky
Ale z druhé strany je to lepší. [odkaz] >:D

Ne, tak neříkám, že je to nějaká nádhera, ale má to svůj styl.
Avatar - white label
9. 10. 2013 17:33
Re: No.. já vám nevím - že nemá na co navazovat?
Hned v další reakci (o 3 minuty později) jsou ty odkazy znovu a funkční.
V r. 69 jsem byl tak malý kluk, ale v roce 86 už jsem měl dva roky řidičák na auto, takže jsem tu AR GTV mohl řídit.
Avatar - Kjirka
9. 10. 2013 17:12
Re: video
kdes byl tak dlouho, xichte ?