Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ashok Leyland Sunshine: Novinka pro školáky

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Indický Ashok Leyland představuje novou generaci svých školních autobusů. Novinka pojmenovaná Sunshine sází na moderní design a klasickou koncepci podvozku.

Ashok Leyland je největší indickým výrobcem autobusů, v jehož nabídce vedle městských, meziměstských a dálkových autobusů nechybí ani čistě elektřinou poháněná vozidla.

V případě školních autobusů bylo doposud možné volit z trojice zástupců řady Lynx Strong a stejného počtu Lynx Smart, kdy v obou modelových řadách figuruje i provedení na CNG.

Novinkou v nabídce je modelová řada Sunshine, která byla představena koncem letošního června a nastupuje s moderním designem ve dvou provedeních. Ta nesou označení BS3 a BS4. Hlavním rozdílem mezi nimi je celkový počet sedadel pro cestující v interiéru.

Základem autobusů Sunshine je žebřinový rám, v němž je nad přední nápravou uložen vznětový čtyřválec, disponující výkonem 75kW při 2400 min-1 a točivým momentem 320 N.m dostupným od 1200 do 2200 min-1. Prostřednictvím pětistupňové manuální převodovky jsou poháněna kola zadní nápravy.

Autobus s rozvorem náprav 5200 mm je dlouhý 9415 mm, široký 2200 mm a vysoký 2700 mm. Prostor pro cestující může nabízet 40 nebo 50 míst k sezení, kdy v prvním případě tvoří obě řady sedadel dvoumístné lavice, zatímco ve druhém jsou na levé straně dvoumístné sedačky a na pravé straně třímístné lavice.

Ashok Leyland u své novinky vyzdvihuje řízení s hydraulickým posilovačem, vzduchové brzdy s ABS, denní světla tvořená LED, jichž je použito i na osvětlení interiéru a koncové svítilny či nouzový východ na zádi, který doplňuje hlavní dveře na levém boku. Ve výbavě pak nechybí trojice hasicích přístrojů a lékárnička.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)