Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin chce motory od Toyoty a nejde o tříválce

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Aston Martin bude nejspíš opravdu kupovat motory od Toyoty. O tří- a čtyřválce ovšem nepůjde. Alespoň prozatím.

Výkonný ředitel Aston Martinu Ulrich Bez nedávno hovořil o tom, že i Aston Martin čeká downsizing. Půjde o šesti-, čtyř- a možná i tříválce.. Vlastní vývoj? Nyní je situace o něco jasnější. Nikoliv, dodavatelem bude skutečně Toyota. Připomeňme, že Aston Martin nabízí mírně restylizovanou a patřičně luxusní verzi maličké Toyoty iQ s tříválcem 1,0/50 kW coby model Cygnet.

Nizozemský deník De Telegraaf přinesl informaci, že v Gaydonu se zajímají o japonské motory V8 a V10 z Lexusů IS-F a LFA. Nejvýkonnější verze řady IS používá pětilitrový vidlicový osmiválec s výkonem 310 kW (422 k) a točivým momentem 502 Nm. V útrobách supersportu LFA najdeme agregát V10 4,8 l se 412 kW (560 k) a 480 Nm. Toyota ho ale staví jen pro tuto svou „výkladní skříň“ a zatím se o něj s nikým nedělila. Uvidíme.

Aston Martin si tedy termín „downsizing“ vyložil trošku po svém. Ale proč ne, takováto snaha je poměrně sympatická. Byť by to mělo znamenat definitivní konec současných pohonných jednotek V8 a V12, které nesou na krytech hrdé logo automobilky.

„Přestože emise Aston Martinu byly v posledních šesti letech sníženy o 25 procent, máme v tomto ohledu ještě hodně práce,“ prohlásil Bez. Mimochodem, šéf britského výrobce se s Akiem Toyodou dokonce potkal na závodní dráze. Bylo to vloni při čtyřiadvacetihodinovém závodě na Nürburgringu, každý pochopitelně reprezentoval tu „svou“ značku.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - DBS
11. 11. 2012 10:17
Toyota
Ať to koupí ta Toyota a bude klid ;-)