Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Atlanta odmítla pojmenovat ulici po Ferdinandu Porsche, protože byl nacista

David Bureš
Diskuze (117)
Přejmenovaná ulice nedaleko atlantského letiště se nakonec bude jmenovat Porsche Avenue.

Porsche v současnosti nedaleko mezinárodního letiště v Atlantě staví nové sídlo svého severoamerického zastoupení. Ulici, kde komplex budov bude stát, chtělo Porsche přejmenovat na Ferdinand Porsche Avenue, představitelé města ale byli proti.

Vedení Atlanty tuto změnu názvu nepovolilo, a to kvůli tomu, že Ferdinand Porsche během druhé světové války spolupracoval s německými nacisty a dokonce byl členem nacistické strany NSDAP. Nejslavnější je práce Porscheho na lidovém voze, pro který se později vžilo označení Volkswagen Brouk, tento konstruktér se ale rovněž věnoval vývoji tanků a obrněné techniky.

Atlanta odmítnutí vysvětluje tím, že si zakládá na vysokých nárocích na dodržování lidských práv. To je dáno i tím, že v šedesátých letech byla organizačním centrem Hnutí za občanská práva, které je spojováno s Martinem Lutherem Kingem.

Město se nakonec s Porsche dohodlo na tom, že se ulice bude jmenovat Porsche Avenue. Zdá se to jako jednoduchá záměna, místní nařízení ale dosud umožňovalo pojmenovávat ulice pouze po lidech, nikoliv po firmách. Atlanta ale v tomto případě udělala výjimku.

Jelikož ale ve městě sídlí například Coca-Cola, je klidně možné, že tato potravinářská společnost bude požadovat nějakou změnu názvu ulice.

Závěrem je ještě třeba vysvětlit, proč Porsche vůbec požadovalo změnu názvu ulice, kde bude stát jeho budova. Tato ulice se totiž v současnosti nazývá Henry Ford II Avenue, což je pozůstatek z doby, kdy zde stála továrna Fordu. Porsche tedy nechtělo, aby sídlo jejího severoamerického zastoupení stálo v ulici, jejíž název odkazuje na jinou slavnou automobilku.

David Bureš
Diskuze (117)
8. 10. 2012 13:33
Re: Nič nevideli, nič nepočuli a nič nevedeli ...
Tvůj nick mi vše vysvětlil. :-)
8. 10. 2012 12:53
Re: Nič nevideli, nič nepočuli a nič nevedeli ...
a aj IBM. amerika ekonomicky prosperovala a vyhovovalo jej byt akymsi dvornym dodavatelom pre obe strany, preto sa vlastne vojna rozsirila do atlantiku, lebo obe strany vedeli, ze usa dodava a tak ponorky a krizniky brazdili ocean a snazili sa potpit co najviac nakladnych lodi druhej strany (tu mala anglicka strana navrch a sposobovala nemcom obrovske straty. Americky prezident (tusim nixon? ) bol tlaceny to vojny(opoziciou a verejnou mienkou), ale prave vsadzal na tuto ekonomicky kartu, nevyburcovala ho ani explozia v newyorskych lodeniciach sposobena nemeckymi tajnymi sluzbami, ktora znicila stvrt mesta.
Som o tomto pozeral velmi zaujimavy dokument (tajne sluzby v druhej svetovej), ze vlastne tajne sluzby boli jednym z hlavnych pilierov, ktore ovplyvnovali vojnu, len uz to bolo roky dozadu a tak si nepamatam vela veci odtial
Avatar - Emel
8. 10. 2012 10:57
Re: Nič nevideli, nič nepočuli a nič nevedeli ...
Zkus třeba napsat, jak USA vydělá na Afghánistánu... docela by mě to zajímalo. Víš jaké náklady jsou s takovou válkou spojené? Kolik jde denně na mzdy vojáků, kolik stojí sociální program pro veterány a pozůstalé, kolik stojí logistika, kolik stojí technika, munice, palivo? Ano, peníze skončí třeba u Amerických firem, ale kde se vezmou? Půjčí se, přece. A tomu ty říkáš vydělat?
Avatar - Emel
8. 10. 2012 10:40
Re: co provedl?
Byl celebritou nacistického Německa, osobní přítel Hitlera, Himmlera a Sauckela. Vyvíjel nebo vyráběl tanky, stíhače tanků, letadla nebo bomby. Prostě to není někdo, po kom by se měla jmenovat ulice v Atlantě.

Každá země má své kostlivce ve skříni, to ale neznamená, že ztrácí právo kritizovat ostatní a rozhodovat se, kdo je jako osobnost přijatelný a kdo ne.

Účel nesvětí prostředky. I když doktor Mengele dosáhl významných objevů, ulice ve Washingtonu se podle něj asi jmenovat nebude... a stejné je to i s tím vesmírným programem.
Avatar - Barrichello
8. 10. 2012 10:34
Re: Slabé znalosti dějepisu v USA
Podle zpráv rádia Jerevan to nebl ani Ford ani GMC ale Opel, nedodal auta ale jízdní kola >:D