Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi A5 oficiálně: První fotky nového kupé! (+videa)

Martin Machala
Diskuze (139)
Ještě před tím, než vám přineseme živé dojmy přímo z místa premiéry nové Audi A5, si můžete prohlédnout první oficiální fotografie!

Přímo na místě (kde jinde než v samotném Ingolstadtu…) sbírá první dojmy z novinky kolega Ondra Šámal, na jeho postřehy se můžete těšit už zítra. Prozatím si tedy nové A5 Coupé představíme prostřednictvím prvních oficiálních fotografií a základních informací z tiskové zprávy.

Jak jste už určitě pochopili, v Ingolstadtu se A5 poprvé ukázala zatím jen jako Coupé. Ještě před samotnou novinkou jsme si mohli v rámci tiskové konference prohlédnout historii kupátek značek později sloučených pod čtyři kruhy a podívaná ta byla hodně pestrá! Pak už se ale po modelech od DKW, NSU a samozřejmě Audi ukázalo nové A5 Coupé!

Čekali jste překvapení? Vzhledem k designové invenci Audi v posledních letech asi těžko… Na první pohled není novinka od předchůdce stoprocentně rozpoznatelná, přece jenom je to ale o něco snazší než v případě posledních generací Audi A4. Hlavně přední partie s na Audi nezvykle tvarovanými předními světlomety bude slušnou nápovědou, boční linie je povědomá, ale určitě o něco ostřejší – zejména linka táhnoucí se siluetou je dost výrazná. Vzadu potom najdeme svítilny odpovídající nejnovějším Audi trendům, tvarově podobné poslední A4.

Jsem hodně zvědavý na osobní setkání a na dojmy Ondry Šámala. Nová A5 vypadá určitě atraktivně, byť nijak zvlášť originálně, „naživo“ by mohly být křivky působivější. Alespoň takto na mě zafungovalo z fotek až sterilní A4 – živý kontakt byl nepoměrně silnější. A je fakt, že v Ingolstadtu rovněž prezentovaná verze S5 v červené barvě vypadala agresivně už jen takto zprostředkovaně. Když už jsme u prozatím nejsportovnější verze, tu bude pohánět zbrusu nový třílitrový šestiválec TFSI s výkonem 260 kW, zrychlení na stovku se odehraje za 4,7 s. Těšíme se!

A pak se hodně mluvilo o konektivitě… Jak jinak. Naprostou většinu systémů známe z ostatních audin, propojit by mělo jít všechno se vším. Jsme rádi! Nechybí digitální virtuální kokpit, chytřejší a přizpůsobivější by mělo být hlasové ovládání – nebude už prý nutné mluvit v předem jasně definovaných frázích. Audi zdůrazňuje také prostornější interiér, do kufru se pak v základu vejde 465 litrů, což je o deset víc než u předchůdce.

U pohonných jednotek se samozřejmě skloňovalo hlavně snížení spotřeby, Audi mluví o průměrné dvacetiprocentní úspoře. Kromě už zmíněného přeplňovaného benzinového šestiválce se bude nové Audi A5 Coupé prodávat také s čtyřválcovým TFSI, nafťáky TDI budou tři, nezapomnělo se ani na dvě výkonové verze vznětového třílitrového šestiválce.

Tolik zatím telegraficky, podrobnější info a hlavně postřehy přímo z místa premiéry budou následovat!

Martin Machala
Diskuze (139)
Avatar - white label
5. 6. 2016 00:19
Re: Brúsenie diamantu
Souhlas.
5. 6. 2016 00:14
Re: Brúsenie diamantu
To jsi asi špatně pochopil, co jsem chtěl říct. Zmínění A5 nemá nic společného s Porsche. Jen říkám, že A5 se teprve objevila v předchozí generaci modelů, předtím jakou dobu Audi tenhle druh kupé nemělo (mělo TT a později R8). Klidně by se tedy A7 Coupé mohlo objevit v příští generaci A7 v rámci přirozeného rozšiřování portfolia.

Neřekl bych, že by Porsche muselo reagovat kvůli případnému kupé od A7, když je k tomu nedonutila šestka od BMW, nebo kupé od Mercedesu (nebo i to SL).
Avatar - Pekelná Micinka
4. 6. 2016 15:13
Re: Brúsenie diamantu
A5 se to netýkalo, ta zmínka o Porsche. Na to mají Boxster. Bylo to myšleno z mé strany tak, že na velké kupé od Audi na bázi A7 by, pokud by chtěli u Porsche reagovat, museli postavit něco na základě Panamery. Nevím no, zdálo se mi to přitažené za vlasy, když mají v portfoliu 911, ale je pravda, že to není kupé pro 4.
Avatar - white label
4. 6. 2016 13:15
Re: Brúsenie diamantu
No jo, ale od té doby nic, a to je pořádně dlouhá doba...
Audi 100 C2 se ještě taky dělala i dvoudveřová , ale to byl (spíš) dvoudveřový sedan.
4. 6. 2016 09:25
Re: uvidime...
Tenhle argument je děravý jak řešeto, když i o třídu níž v A3 (podle obrázků i v nové Q2) máš elektricky zasouvací.