Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi ukázalo centrální řídicí jednotku pro autonomní jízdu

Ondřej Chamilla
Diskuze (5)
Systémy pro autonomní jízdu jsou nyní intenzivně vyvíjeny. Audi ukázalo centrální řídicí jednotku asistenčních systémů, zkráceně zFAS z německého označení „zentrales Fahrerassistenzsteuergerät“.

Sériová výroba automobilu schopného pohybovat se autonomně má podle Audi začít již za dva roky. Nyní ingolstadtská automobilka představila „hlavní mozek“ systému, centrální řídicí jednotku zFAS. Ta využívá nejmodernější vysokovýkonné procesory a v dohledné době bude postupně zařazována do modelové palety Audi.

Sériová výroba této jednotky byla nyní svěřena specializovanému dodavateli Delphi. Na vývoji se však podílely také společnosti TTTech, Mobileye a nVidia. Řídicí jednotka zFAS přijímá velké množství informací z různých senzorů. Na jejich základě bleskurychle vypočítává kompletní model okolí vozidla a tyto informace poskytuje všem asistenčním systémům. Plní tak roli centrálního rozhraní pro všechny funkce autonomní jízdy. Velká je přitom asi jako tablet.

Řídicí jednotka zFAS používá jak mobilní procesor Mobileye EyeQ3, tak i nový procesor nVidia Tegra K1. Tímto způsobem dosažený vysoký výpočetní výkon je srovnatelný s výkonem kompletní elektroniky dobře vybaveného vozu střední třídy. Důležité je, že v blízké budoucnosti budou autonomní vozidla schopna se nepřetržitě učit, a to na základě propojení se sítí Audi connect.

Ondřej Chamilla
Diskuze (5)
8. 4. 2015 23:48
Re: ridici jednotka
Bo to tady nesponzoruji >:D
8. 4. 2015 22:47
Re: ridici jednotka
s nazvem Delphi by to ani neotiskli
8. 4. 2015 20:30
Re: ridici jednotka
Nebude je vyrábět "folcvagn," ale Delphi.
8. 4. 2015 20:14
ridici jednotka
motoru kridlovych vrat vypada rozhodne zajimaveji a nevim o tom ze by zasirala prvni stranku na autowebu. jo nevyrobil ji folcvagn tak to asi bude tim.
8. 4. 2015 19:06
Jaj
Hele taky ti tvy Audi laguje jak moje BMW? Tech par setin bez reakce me stve...asi zkusim googlecar.