Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Austrálie zřejmě zaplatí Toyotě, aby zde zachovala výrobu

David Bureš
Diskuze (16)
Zatímco Ford ukončí výrobu svých aut v Austrálii, Toyota s místní vládou vyjednává o jejím zachování.

Automobilka Toyota aktuálně jedná s australskou vládou o finanční podpoře na zachování místní výroby, potvrdil to zdejší ministr průmyslu Greg Combet. Austrálie podobnou dohodu již dříve podepsala s koncernem General Motors.

Japonská automobilka v Austrálii vyrábí od roku 1963, aktuálně tu produkuje dva sedany – Camry (včetně hybridní verze) a Aurion, který je speciálně určen pro zdejší trh. Oba vozy sdílejí velkou část techniky.

Pokud by se Toyota domluvila s australskou vládou na finanční injekci, mohl by se v Austrálii vyrábět ještě další model. Tímto vozem by mohlo být SUV RAV4, které používá některé stejné prvky jako Camry.

Představitelé japonského výrobce nechtějí o rozhovorech s vládou příliš hovořit. Pouze přiznávají, že s místními politiky běžně diskutují o budoucích plánech v zemi. Pro Toyotu je podle jejích slov zdejší výroba důležitá pro obchodní model australského zastoupení, a tak je cílem zde vyrábět i nadále.

Hlavním důvodem pro jednání s vládou o finanční podpoře je fakt, že se automobilce výroba v Austrálii nevyplácí, naposledy tu byla v zisku ve fiskálním roce 2008-2009. Kvůli problémům už loni automobilka v závodě Altona propustila na 350 zaměstnanců.

Australská vláda navíc Toyotu podpořila již v minulosti – v posledních třech letech přispěla takřka 100 miliony australských dolarů (1,9 miliardy korun) na zahájení výroby Camry Hybrid a modernizaci zdejší motorármy.

Loni Austrálie poskytla dotaci automobilce General Motors a její australské značce Holden. Výrobce výměnou za to slíbil, že zde investuje další jeden milion australských dolarů (18,9 miliard korun). Výroba Holdenů tak potrvá minimálně do roku 2022.

Naopak automobilka Ford chce výrobu na australské půdě ukončit, a to do roku 2016. Také jemu se zdejší výroba nevyplácí, americký výrobce u protinožců již několik let vykazuje ztrátu. Výroba Fordů v Austrálii začala již v roce 1925.

David Bureš
Diskuze (16)
7. 6. 2013 09:56
Re: Vitaj v Odboristane!
Komu sa nepaci pracovat u niekoho ineho, moze si zalozit vlastnu firmu a nie odbory. Odbory zakazat!!!
Porovnaj si 2 krajiny, kde maju odbory male pravomoci a kde silne, ze v ktorej sa zije lepsie - USA vs FR/ITA/GR/SP/...
6. 6. 2013 21:04
Cina
Australia je super krajina, ale ma jeden problem - relativne blizko je Japonsko a Cina. Potom vas nemozu prekvapit ani cinske cukrovinky v australskych obchodoch :-)
6. 6. 2013 21:00
Re: Vitaj v Odboristane!
S odbormi daj pokoj. Mat odbory, aby drzali firmy za gule, to je sen vsetkych socialistov. Vobec nechapu, ze firmy tu nie su pre to, aby niekoho zamestnavali, je to len vedlajsi efekt ich znahy o zisk( alebo nutne zlo) a tesit sa z ich pritomnosti budu len tie staty, ktore im daju najlepsie podmienky. Priklad zo Spanielska. Odbory si vynutili zakony, ze prepustit cloveka je prakticky nemozne. OK, tak firmy stale drzia starych zamestnancov a neprepustaju. Ich deti uz dostudovali a zacali si hladat pracu. Zrazu zistili, ze nikde nie je vone miesto, lebo bud firmy zamestnavaju ich rodicov alebo nove firmy neprichadzaju, lebo sa boja tychto restriktivnych zakonov. Nakoniec skrachuju aj tie firmy, co tam uz su. Vitaj v Odboristane!
6. 6. 2013 15:53
Re: o 10 rokov u nás
mimochodem, v Nemecku se bude odhadem vyrábět tak desetina toho co je vydavano za Nemecka auta :-) oni ale vyrobu nepresouvaj, spis ji tam radsi ani nezakladaj a rovnou jdou do levnějších kraju >:D
Avatar - Choochoo
6. 6. 2013 14:58
Re: o 10 rokov u nás
No souhlasil bych, ale jak rikal jeden nejmenovany odbornik, " O penize jde vzdy az v prvni rade" a tomu je podrizeno vse. Jde jak rikas o lidi a pak jsou jejich obrazem i zakony, proste rozdil mezi vyspelim socialnim statem a rozvojovym zkorumpovanym kapitalismem u nas ;-) Cinani co tady insvetujou tomu rikaji "divoky vychod" >:D Kdyz je okradou podvodem o 30melounu a policie jim naznaci ze se v tom nemaji stourat tak se ani nedivim ;-)