Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nakonec všechno dobré? Výroba prý bude letos rekordní

Diskuze (3)
Tuzemské automobilky letos vyrobí přes 1,4 milionu motorových vozidel. Vyrovnají nebo mírně překonají rekordní výsledek z loňského roku.

Za leden až listopad bylo vyrobeno více než 1,3 milionu osobních automobilů. Uvedl to prezident Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) Bohdan Wojnar.

"Automobilový průmysl v roce 2018 sice v tuzemsku dále rostl, ale růst se již zpomalil. Tyto výsledky nejsou samozřejmostí, ale stojí za tím ohromné úsilí našich zaměstnanců na všech úrovních v době, kdy čelíme jak chronickému nedostatku pracovních sil, tak řadě nově se projevujících vnějších a vnitřních faktorů," řekl Wojnar na dnešním setkání manažerů tuzemského automobilového průmyslu.

Podle Wojnara by odvětví mělo pracovat na dlouhodobé vizi do budoucna, aby reagovalo na změny v elektromobilitě, digitalizaci a nových obchodně ekonomických modelech. "Usilujeme už druhý rok o to, aby byly emisní limity reálné, neohrozily samu podstatu automobilového průmyslu v České republice, budoucí konkurenceschopnost firem a zaměstnanost. Příští rok budeme pracovat na tom, abychom se na nastupující regulace a trendy připravili nejen my jako výrobci, ale také aby se na ně připravila státní správa a postupně i zaměstnanci a občané," dodal.

Sdružení chce podle Wojnara přispívat k vytváření prostředí, ve kterém nebudou neuvážené legislativní i nelegislativní změny, které mohou mít pro autoprůmysl v České republice i Evropě zásadní následky.

Evropská unie usiluje o snižování emisních limitů u aut. Od roku 2021 bude platit nový limit 95 gramů oxidu uhličitého na kilometr a od roku 2025 bude ještě nižší. Evropská komise navrhla další snížení emisí do roku 2025 o 15 procent, do roku 2030 o 30 procent. Evropský parlament chce snížení o 20 a 40 procent, Evropská rada 15 a 35. Podle odborníků z toho vyplývá, že třetina vyrobených automobilů bude muset mít nízkoemisní pohon, elektřinu či vodík. Pokud ne, budou výrobci platit poplatky do společného fondu.

Automobilový průmysl v Česku zaměstnává přímo 150.000 lidí, nepřímo vytváří pracovní místa pro zhruba 400.000 lidí. Výroba aut je zároveň významným exportním oborem, tvoří čtvrtinu celkového tuzemského exportu a vytváří devět procent HDP.

Diskuze (3)
16. 12. 2018 10:37
prodejnost
Dle nedávného článku je prodejnost od října minimální za několik let, takže nevěřím, že by se to mělo změnit. Bude hodně skladových vozů a minimální prodej.
Avatar - Đawson
13. 12. 2018 11:22
Re: Je to opravdu dobré?
jeden dva lidské životy jsou pro planetu jako prd v moři, války, katastrofy, vesmírné zásahy... jednou si to příroda sama zredukuje, možná se zredukují i lidi mezi sebou...
A nakonec se budem mlátit zase klacky a kameny :-)
Avatar - Bubáq
13. 12. 2018 08:36
Je to opravdu dobré?
Více vyrobených aut = více dopravených dílů a komponentů; = více svařování a dalších ovzduší poškozujících operací; = více aut dopravených kamiónem přes celou Evropu; = více spotřebovaného paliva; = více zamořeného ovzduší; = více nehod na silnicích; = více nervů za volantem; = vyšší odměny pro management a dělnictvo; = více nákupů v supermarketech; = více přepraveného zboží přes celou Evropu; = více spotřebovaného hovězího a vepřového; = více čpavku v ovzduší; = více stresovaného masa na talíři; = více stresu v tělech manažérů, dělnictva a jejich rodin; = více problémů na pracovištích ve školách; = více spotřebovaných léků; = více vody zamořené farmaky; = více zkaženého masa ryb; = více lidských plodů s narušeným nervovým a imunitním systémem; = ...... Lidstvo zdebilnilo.