Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Paříž 2018 živě: Avantgardní SUV DS 3 Crossback vzbuzuje pozornost

David Bureš
Diskuze (11)

Luxusní značka Skupiny PSA přichází s městským SUV. A nutno podotknout, v dané kategorii bude patřit mezi nejvýraznější zástupce.

Značka DS po osamostatnění se od Citroënu v roce 2014 nestala tak úspěšnou, jak vedení Skupiny PSA předpokládalo, její prodeje minimálně v Evropě za moc nestojí. Značka ale už pracuje na zlepšení, k čemuž má pomocí oživení modelové řady. Letos v Evropě začíná prodávat SUV DS 7 Crossback, který již brzy doplní městské SUV DS 3 Crossback, prezentované na právě probíhajícím autosalonu v Paříži, kde jsme si ho poprvé prohlédli.

A nutno říci, že DS nás opravdu zaujalo. Jestliže se někdy bojíme, že automobily jsou si čím dál tím podobnější a zaměnitelnější (vždyť kdo dnes nemá třeba šestiúhelníkovou masku chladiče nebo výrazný nápis značky na pátých dveřích?), v případě DS 3 Crossback tu máme originalitu, která vzbuzuje pozornost.

Avantgardní, „křečkovsky“ nafouknutá příď 4,19 metru dlouhého SUV se možná nebude pozdávat každému, DS 3 Crossback není líbivým automobilem, který se zalíbí hned na první dobrou, nemůžete mu ale upřít originální tvary s vlastní tváří, která se i v lecčems liší od většího DS 7 Crossback. Maska chladiče je možná stejně koncipovaná, komplikovaně tvarované světlomety ale tvoří svébytný výraz, který si jen tak s něčím nespletete.

A originální není tohle SUV jen zepředu, ale také z ostatních stran. Boky zdobí „žraločí“ ploutve u B sloupků, které mají evokovat dosavadní třídveřový hatchback DS 3. Záď je pak designově čistá, tlačítko otevírání kufru designéři ukryli pod hranu u poznávací značky, aby víko nic opticky nenarušovalo. To, že budete napoprvé hledat otevírání kufru jak zběsilí, je už věc jiná...

Svébytně se ale otevírají i samotné boční dveře. Kliky jsou ukryté podobně jako u Tesly, je potřeba je zamáčknout, aby se vysunuly a vy dveře teprve poté můžete otevřít. Blbost, řeknete si, ale takové nápady byste od francouzské avantgardy čekali a nám se to líbí!

Podobně avantgardně řešený je také interiér. Středová konzole evokující diamanty navazuje na DS 7 Crossback, horní část je ale nová. Opět se zde objevuje motiv diamantu (nebo kosočtverce, chcete-li), přičemž se nejedná o konvenční tlačítka, ale dotykové plochy pro vybrané části menu multimediálního systému. Čtyřúhelníky tvoří i výdechy ventilace, přičemž překvapivé jsou ty na stranách kabiny, které jsou originálně umístěny ve dveřích a nikoliv v palubní desce.

Širokánská obrazovka s úhlopříčkou 10,3 palce multimediálního systému je díky své poloze na vrchu středového panelu pěkně na očích, naopak digitální přístrojový štít nám přijde poněkud titěrný. Vybrat si ale můžete mezi různými zobrazeními, nechybí navíc ani průhledový displej tvořený sklíčkem.

Místa nad hlavou je vpředu i na zadních sedadlech hodně, naopak s prostorem pro kolena je to vzadu už slabší. Navíc se musíte smířit se stísněným pocitem vzadu, malé boční prosklení je zkrátka daní za originální „žraločí ploutev“ u B sloupků. Ani v otázce zavazadelníku není DS 3 Crossback přeborník, objem 350 litrů a prostor dlouhý 65 centimetrů, široký 101 cm a vysoký 55 cm, je málo.

O tom ale tahle novinka není. DS 3 Crossback je módní záležitost a v tom je přeborník. Jsme vážně zvědavi, jak se mu na trhu povede! Taková by francouzská prémie podle nás měla být, avantgardní a s originálními myšlenkami.

David Bureš
Diskuze (11)
5. 10. 2018 20:57
Re: Ani se nedivím,
Zase taková hrůza to není ne? V Paříži byly určitě vidět větší příšernosti.
5. 10. 2018 18:30
Re: DS 3
Mě se teda hodně líbí v té červené, upřímě mi to Čínu také připomíná, ale co naplat. Stejně je všechno od nich >:D
5. 10. 2018 00:09
prakticnost az nakonec
ja vim, bude z toho blbe videt ven, ale slysel jsi sefa, hlavne at je to jine... :-)
Avatar - Warrual
4. 10. 2018 18:28
Re: DS 3
"obrácená žraločí ploutev" na malé DS3 vypadá velmi dobře a vkusně. (zvláště když je auto ve žluté) DS3 Crossback je opravdu čína jak píše zemědělec.
Avatar - 3_diamanty
4. 10. 2018 11:48
Re: Celá DS značka
vacsi DS7 crossback sa uz ale vcelku slusne rozbieha aj v eu a jeho predaje kdesi na urovni alfy romeo stelvia ( 2500-3000ks mesacne ) by nemuseli byt nerealne... ( a ked k tomu este priratame cinu .. tak zdaleka to nemusi byt marna snaha )

mne sa DS7 v hybride pozdava ako zaujimava alternativa prave k nejakemu lexusu NX ci outlanderu PHEV a pod :yes: