Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Až pětina aut má na začátku zimy nevhodné pneumatiky. Co to může znamenat?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (25)
Od 1. listopadu mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky, pokud je na pozemní komunikaci souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo ji na vozovce lze vzhledem k počasí očekávat. Ne každý vůz však má pneumatiky v pořádku.

Na začátku zimní sezony jezdí 15 až 20 procent aut na nevhodných či špatných pneumatikách. Nejčastěji mají sjetý vzorek, jsou určené pro letní provoz nebo mají špatný hmotnostní či rychlostní index. Vyplývá to z údajů České asociace asistenčních společností (ČAAS).

Kromě pokuty při silniční kontrole či problémů při technické kontrole vozidla může být špatně zvolená pneumatika příčinou dopravní nehody. Viník nehody následně může špatné obutí vozidla pocítit při výplatě pojistného plnění.

Podle statistiky asociace na podzim roste počet případů, kdy je nutné vyproštění vozidla. Za řadu těchto situací může kromě nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky nevhodné obutí vozidla. V případě, že vozidlo skončí mimo silnici, měli by se motoristé obrátit na asistenční společnost své pojišťovny, která havarované vozidlo odborně vyprostí.

"Nepřipravené řidiče obvykle zalarmuje první sněžení, a pak se rozhodují, zda riskovat jízdu na letních pneumatikách při teplotách pod bodem mrazu. Rozhodně to nedoporučuji, máme zdokumentovanou řadu případů, kdy i dobrý řidič vozidlo na letních pneu nezvládl a skončilo to dopravní nehodou," uvedl viceprezident asociace Vladimír Fuchs.

Zimní pneumatiky lze snadno poznat podle symbolu horského masivu se sněhovou vločkou na boku pneumatiky, dále se používá označení M+S, MS, M/S nebo M.S. Zimní pneumatika musí mít výšku vzorku minimálně čtyři milimetry. Za jízdu bez zimních pneu hrozí pokuta až 2500 Kč.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (25)
9. 5. 2018 22:34
Pneu
Ahoj, jsem zastáncem přezouvání pneumatik na letní a zimní. Nedávno jsem zrovna řešila koupi nových zimních pneumatik, jelikož staré už nebyly na zimu do sněhu a náledí tak spolehlivé. Já bohužel úplně výběru nerozumím, ale skvěle mi poradili zde [odkaz] Pneumatiky jsem koupila za rozumnou cenu a vše funguje jak má. Pokud si i vy nejste jistí jaké pneumatiky vybrat, otočte se na tento obchod.
Avatar - O5kar
31. 10. 2017 17:13
Re: Nic
No přesně tak. Jedno auto s letními pneumatikami, druhé se zimními. Ráno podívám na teploměr a kam jedu, a tak se rozhodnu co vytáhnu z garáže na vzduch.
31. 10. 2017 12:23
Zimní
Co jsem auto koupil tak jezdím jenom na zimních - celý rok. Jelikož nevím rozdíl za kolik by jezdilo na letních, tak mě rozdíl spotřeby netrápí. Mám Micheliny 245/65/17, auto žere celoročne 16/100. Rozdíl brzdných drah možná je, ale zase - nevím o kolik metrů - prostě jezdím tak že vím, že auto má 2,4 tuny a podle toho uzpůsobuji styl jízdy...
Avatar - BruceWayne
31. 10. 2017 10:43
Koupil jsem letos v říjnu celoroční Vredestein. Předtím jsem
;-) Nevím, kolik km najezdil na Michelinech předchozí majitel ....
Avatar - white label
31. 10. 2017 02:11
Re: Tak, ako vždy ...
V srpnu snad podzim ještě není...