Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mrkněte na video sestřih z letošní Barum Rally Zlín

David Bureš
Diskuze (0)
Na stupně vítězů letošní Barumky se postavily posádky speciálů tří různých značek. Za Škodou Fabia R5 skočily Ford Fiesta R5 a Hyundai i20 R5.

Video se připravuje ...

Uplynulý víkend se konal již 48. ročník slavné Rally Barum Zlín, v níž již počtvrté za sebou zvítězil Jan Kopecký, který tuto soutěž dohromady vyhrál již sedmkrát. Nejdůležitější události z této soutěže si můžete připomenout v přiloženém videu.

Startovní listinu letošního ročníku oživil jezdec továrního týmu Hyundai Motorsport Dany Sordo, který poprvé závodil za volantem speciálu i20 R5. „Přesednout ze speciálu WRC do auta typu R5 není snadné. Je tady jiný výkon motoru, agregát má jiný nástup do otáček a jejich rozsah využití je jiný než ve WRC. Odlišně fungují tlumiče a díky chybějícím aerodynamickým prvkům je vůz v zadní části neklidný,“ vysvětlil Španěl rozdíly mezi závodními verzemi Hyundai i20.

Nakonec z toho bylo třetí místo, což španělská hvězda soutěže kvitovala. „Upřímně, o umístění mi tentokrát tolik nešlo. Další chlapi byli tady opravdu hodně rychlí a já jsem nevěděl, co můžu od zdejších tratí čekat. A kvůli počasí to bylo ještě složitější,“ uvedl jezdec, který na barumce startoval hlavně kvůli otestování i20 R5.

Před ním nakonec skončili jen Alexej Lukjaňuk na Fordu Fiesta R5, který po první dnu vedl, a Jan Kopecký se Škodou Fabia R5, který v soutěži nakonec zvítězil, přestože v jejím průběhu zažil hned tři defekty. „Byla to jedna z těch těžších soutěží, jaké jsem tady ve Zlíně zažil. Problémy, které jsme si sami způsobili v sobotu, se nám podařilo nakonec zdárně vyřešit,“ komentoval to Kopecký v cíli.

Předčasný konec přitom v letošní Rally Barum Zlín nebyl nic neobvyklého. Už před třetí rychlostní zkouškou odstoupil Václav Pech (Ford Fiesta R5) kvůli prasklému náboji pravého předního kola, Vojtěch Štajf (Škoda Fabia R5) skončil v desáté zkoušce kvůli poškozenému zavěšení, Martin Vlček (Ford Fiesta R5) vylomil kolo ve dvanácté erzetě a na vůbec poslední zkoušce havaroval Filip Mareš (Škoda Fabia R5).

David Bureš
Diskuze (0)