Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley Grand Convertible: Koncept luxusního kabrioletu

Tomáš Dusil
Diskuze (2)
Vrcholný luxus pro čtyři s nebem nad hlavou. Tak nějak prezentuje Bentley studii superluxusního otevřeného vozu na právě probíhajícím autosalonu v Los Angeles.

Základem studie superluxusního kabrioletu je model Mulsane vyráběný od roku 2010. Tedy model, který s mateřským koncernem Volkswagen sdílí jenom mizivé procento dílů. „Náš nový koncept dobře ukazuje schopnosti značky vytvořit luxusní kabriolet. Zachovává si monstróznost spolu s jízdními výkony výchozího sedanu Mulsane a k tomu přidává radost z jízdy s nebem nad hlavou,“ říká na studii Wolfgang Dürheimer, šéf Bentley. A dodává: „Zda budeme vůz vyrábět, záleží na reakci potenciálních klientů, kterou budeme pečlivě sledovat. Pokud se tak stane, půjde v zásadě o sběratelský kousek.“

K pohonu luxusního kabrioletu byl zvolen legendární motor 6,75 litru o výkonu 395 kW z takzvané série L, jenž je s touto značkou a také s Rolls-Roycem před jeho spojením s BMW spjat od konce padesátých let. Je jasné, že současné vydání s tím původním sdílí pouze blok s vačkovým hřídelem rozvodu OHV. Všechno ostatní bude jistě nové či výrazně upravené.

Nebylo by to Bentley, kdyby nenabídlo vysoce vytříbený interiér. Údajně až 14 různých přírodních kůží je použito na čalounění kabiny vyvedené v modré barvě perfektně ladící s lakem karoserie. Pro zvýraznění jsou na kůži našity takzvané pajetky, což jsou původně drobné lesklé nášivky na šaty kruhového tvaru. A samozřejmě nechybí ani vzácné ořechové dřevo, jímž je vykládána palubní deska.

Na kolik by tento vůz vyšel, kdyby se začal vyrábět, zpráva neuvádí. Mulsane stojí v přepočtu přibližně 6,6 milionu korun, přičemž je jasné, že grand convertible by byl zcela jistě ještě dražší.

Tomáš Dusil
Diskuze (2)
Avatar - TeeJay
18. 11. 2014 17:58
Famózní
Konečně nástupce modelu Azure. Nelze než :yes: :yes:
Avatar - flyboyeda
18. 11. 2014 15:27
Mulsane miluju- pro mě to je nejvíc Bentley
a jako kabriolet vypadá fantasticky