Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley: První SUV dorazí v roce 2016

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (12)
Sériová výroba dlouho očekávaného SUV značky Bentley byla potvrzena již v loňském roce a nyní se objevují nové informace o technice a ceně a připravovaného modelu.

Na autosalonu v Ženevě v roce 2012 měl světovou premiéru koncept Bentley EXP 9 F, který jako první naznačil jakým směrem hodlá britská značka rozšiřovat svou nabídku. Zároveň se ovšem setkal s poměrně velkou kritikou za svůj vzhled a Bentley i díky ní mírně přibrzdil uvedení sériového SUV.

Zároveň se rozjela vlna spekulací o designu, technice, termínu zahájení výroby a ceně. V případě designu se stále vedou diskuse o podobě sériového modelu, které navíc podpořila samotná automobilka prostřednictvím svých zástupců a samotný šéf automobilky Wolfgang Schreiber uvedl, že vzhledově má být sériové SUV tím pravým Bentley.

Ohledně techniky se často hovoří o sdílení platformy s Porsche Cayenne a nejnovější neoficiální zdroje uvádějí, že budou možná využity i některé další části skeletu karoserie německého SUV.

V případě pohonné jednotky již samotný Schreiber dříve potvrdil, že nové SUV vedle konvenčního provedení se zážehovým motorem bude prvním zástupcem značky Bentley s hybridní technikou. Jednou z možností je využití orgánů z Porsche Panamera S E-Hybrid – kombinace třílitrové benzinové V6 a elektromotoru.

Podle informací britského Auto Expressu přímo od Wolfganga Schreibera se Bentley nebrání ani verzi se vznětovým motorem. Samotný šéf automobilky uvedl, že spojení turbodieselu s SUV dává smysl a s ohledem na možnosti koncernu VW mají být investice do vývoje této verze poměrně malé, zatímco prodeje naftového SUV Bentley mohou být v Evropě vyšší než u benzinové a hybridní verze.

Za nejvhodnější vznětovou jednotku pro britské SUV se v současnosti považuje modernizovaný 4,2-litrový osmiválec, kterým má disponovat nová generace Audi Q7.

K místu výroby a zahájení prodeje se Bentley oficiálně vyjádřil již dříve a nové SUV má být vyráběno v Crewe. Do podniku a vývoje nového modelu má být investováno přes 800 milionů britských liber a má být vytvořeno více než 1000 nových pracovních míst.

Prodej SUV značky Bentley se má rozběhnout v roce 2016. Cena sériového modelu se má pohybovat nad 120.000 britských liber (zhruba 4 milionu Kč). V plánu je prodej 3000 až 4000 vozů ročně.

Automobilka má již dnes více než 2000 objednávek od klientů, kteří ani neviděli finální podobu vozu. Očekává se, že největšími trhy pro SUV Bentley budou USA a Čína, které mají představovat zhruba 50 % tržeb. Následovat má Rusko a Střední východ, zatímco Evropa bude jedním z nejmenších trhů pro tento model.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (12)
27. 2. 2014 23:50
Bentley: První SUV dorazí v roce 2016
To nevadí, aspon si na něj můžu našetřit >:D
Avatar - Hotwire
27. 2. 2014 11:37
Re: koncernovy nevkus na maximum
Budme ferovi, ani studia SUV od Maserati nebola ktovieaky krasavec. Takisto SUV od Jaguaru. :-!
Avatar - Hotwire
27. 2. 2014 11:33
Re: design
Sak ono to bola taka dobra prilezitost, zas si kopnut do koncernu. >:-[]
Avatar - R32
26. 2. 2014 10:05
Re: koncernovy nevkus na maximum
Taktiež by som sa pridal, nenechal by som si újsť tú príležitosť strápniť všetkých tých pózerov a majstrov sveta v Audinách či BMW >:-[]
Avatar - John Doe
26. 2. 2014 10:00
Re: koncernovy nevkus na maximum
Napríklad ja! Nemám s tým problém...