Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bertone Nuccio funkční prototyp pro Peking

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Studio Bertone se pokusí zaujmout případné zákazníky a pro autosalon v Pekingu mírně přepracovalo svůj koncept pojmenovaný Nuccio.

Bertone Nuccio se ve své původní podobě představil ve světové premiéře na březnovém autosalonu v Ženevě. Dvoumístné kupé nese jméno muže, který stál ve vedení slavné karosárny v dobách její největší slávy. Zároveň odkazuje na koncepty z přelomu šedesátých a sedmdesátých let, pod nimiž je podepsán Marcelo Gandini.

Pro autosalon v Pekingu byl prototyp Bertone Nuccio mírně přepracován a je nyní plně funkční. Hlavní změny designu se týkají především předních partií. Největší novinkou je umístění hlavních světlometů na přední blatníky. Ty svým tvarem i optikou nápadně připomínají světlomety Ferrari F430.

Přepracování se dočkal i světelný pás nad vstupy vzduchu v přídí, který má funkci denních světel. Bertone uvádí, že funguje i jako přední brzdové světlo, jehož intenzita svícení se při brzdění zvyšuje a informuje tak například chodce, že vůz zpomaluje. Italské studio si tento systém patentovalo.

Další provedené úpravy mají přispět k použitelnosti prototypu v běžném silničním provozu. Právě proto se zvětšila vnější zpětná zrcátka, i když jejich tvar byl zachován a čelní sklo je nyní vybaveno stěračem.

Ženeva živě: Bertone Nuccio oslavuje sto let slavné karosárny

Design prototypu Nuccio vytvořil tým pod vedením současného designového ředitele studia Bertone, Michaela Robinsona. Při navrhování linií nízkého kupé se designéři inspirovali především Alfou Romeo Carabo z roku 1968, Lancií Stratos Zero z roku 1970 a o rok mladším Lamborghini Countach.

Karoserie vozu dlouhá 4800 mm, široká 1950 mm a vysoká jen 1220 mm stojí na podvozku s rozvorem náprav 2600 mm. Před zadní nápravou prototypu je uložen vidlicový osmiválec o objemu 4,3 litru s výkonem 353 kW (480 k), jehož nejpravděpodobnějším dárcem se stalo již zmiňované Ferrari F430.

Po absolvování autosalonu v Pekingu by měl být prototyp Bertone Nuccio v květnu k vidění v turínském Národním muzeu automobilů (Museo Nazionale dell’Automobile), v srpnu navštívit Concorso Italio v Laguna Seca a v září se vrátit do Itálie na přehlídku automobilů ve Florencii.

Zda se všech těchto Nuccio skutečně zúčastní není jisté, protože studio Bertone jej právě v Pekingu nabídne k prodeji jako jedinečný sběratelský kus, který zůstane v jediném exempláři a jeho majitel si tak má užívat exkluzivní italský design ve spojení se špičkovou technikou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
25. 4. 2012 14:38
Re: Třeba to bývalo pěkné auto
tohle auto nevi, kde ma predek a kde ma zadek, to ze je k prodeji jeste neznamena, ze to nekdo koupi. Za me :no:
Avatar - Stejsn
25. 4. 2012 12:30
Třeba to bývalo pěkné auto
než se mu něco projelo po střeše... ;-\
25. 4. 2012 08:13
Auto pre Spidermana
No, vyzera to ako auto vhodne pre SpiderMana >:D