Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva živě: Bertone Nuccio oslavuje sto let slavné karosárny

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Futuristický koncept Bertone Nuccio nese jméno syna zakladatele turínské společnosti a odkazuje na její nejslavnější projekty.

Bertone Nuccio nese jméno muže, který stál ve vedení slavné karosárny v dobách její největší slávy. Zároveň odkazuje na koncepty z přelomu šedesátých a sedmdesátých let, pod nimiž je podepsán Marcelo Gandini.

Design konceptu Nuccio vytvořil tým pod vedením současného designového ředitele studia Bertone, Michaela Robinsona. Při navrhování linií nízkého kupé se designéři inspirovali především Alfou Romeo Carabo z roku 1968, Lancií Stratos Zero z roku 1970 a o rok mladším Lamborghini Countach.

Karoserie vozu dlouhá 4800 mm, široká 1950 mm a vysoká jen 1220 mm stojí na podvozku s rozvorem náprav 2600 mm. Příď vozu především rozměrným čelním sklem zasahujícím daleko před přední kola odkazuje na Statos Zero a další připomínkou tohoto prototypu je i tvar střechy a především zalomení oblouků tvořících B-sloupky.

Zatímco svými tvary se Bertone Nuccio snaží spojit slavnou minulost s budoucností, tak svou konstrukcí a použitými materiály jde s dobou. Na karoserii jsou použity kompozitní materiály a hliník. Nechybí osvětlení světelnými diodami.

V interiéru přístupném konvečně otevíraným párem dveří se designéři drželi poměrně při zemi a Nuccio působí téměř jako sériový model. Před řidičem je tradiční kaplička s kruhovými analogovými přístroji, jimž vévodí velký otáčkoměr. Na středové konzole je umístěno ovládání autorádia, klimatizace, automatické převodovky a několik dalších ovladačů.

Prakticky jediným experimentem je v interiéru řešení pohledu za vůz, protože Nuccio postrádá zadní okno. I tak je, ale pod stropem zavěšeno klasické vnitřní zpětné zrcátko. V něm se odráží obraz promítaný na 26-palcovou LCD obrazovku umístěnou na zadní stěnu interiéru. Řidič si může vybrat z několika úhlů pohledu za vůz a k dispozici je i přenášení obrazu z motorového prostoru.

Bertone Nuccio není bezzubou výstavní maketou bez schopnosti vlastního pohybu a před jeho zadní nápravou je uložen vidlicový osmiválec o objemu 4,3 litru s výkonem 353 kW (480 k). Studio Bertone sice neuvádí, kdo je dárcem této pohonné jednotky, ale její konfigurace, objem i výkon naznačují, že by se mohlo jednat srdce Ferrari F430.

Světová výstavní premiéra Bertone Nuccio se odehrává na letošním autosalonu v Ženevě, přístupném běžným návštěvníkům od 8. do 18. března. V dubnu bude vůz představen na pekingském autosalonu, v květnu bude k vidění v turínském Národním muzeu automobilů (Museo Nazionale dell’Automobile), v srpnu navštíví Concorso Italio v Laguna Seca a v září se vrátí do Itálie na přehlídku automobilů ve Florencii. Nuccio se také zúčastní akcí spojených s oslavami stého výročí založení firmy Bertone.

Není to poprvé, kdy Bertone slaví výročí svého založení. Na oslavu 95 let od vzniku společnosti vznikl v roce 2007 koncept Bertone Roadster. Letos to bude také 40 let od chvíle, kdy zemřel zakladatel firmy Giovanni Bertone.

Studio Bertone bylo v Turíně založeno v roce 1912 Giovanni Bertonem, po druhé světové válce převzal vedení firmy syn zakladatele Giuseppe Bertone, přezdívaný Nuccio. Ve firmě pracovalo mnoho slavných designérů, mimo jiné Franco Scaglione, Giorgetto Giugiaro nebo Marcello Gandini.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
7. 3. 2012 15:36
Re: Štefan dráteník
no fakt ze jo, ten cumak vypada uplne jako 911ka zezadu ROFL
7. 3. 2012 15:34
Re: Štefan dráteník
skoda toho kuchnuteho ferrari :p
pro me nejhorsi, ze u toho auta nejde poznat, kudy jede dopredu a kudy dozadu.
Kdyby ten cumak byl zadek, libil by se mi :-)
Avatar - da_b0mb
7. 3. 2012 14:05
Re: Štefan dráteník
Hrůza...Bertone, Italdesign...tohle co teď představili by snad slavilo úspěch před 30 lety. Ale dneska? Ty kola uplně bijou do očí. Absolutně futuristickej design osazenej kolama v designu, kterej člověk potkává denně na silnici...
Za mě :no:
Avatar - Pekelná Micinka
7. 3. 2012 13:50
Štefan dráteník
Oslavuj, ale prací. >:D To, co v posledních letech předvádějí italská studia je slabé a dle mého názoru to poukazuje na jejich postupný zánik jako samostatných subjektů.