Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW DesignWorks a John Deere představují rýpadlo-nakladač budoucnosti

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Studio BMW DesignWorks připravilo ve spolupráci s výrobcem zemědělských a stavebních strojů John Deere studii rýpadlo-nakladače. Ta naznačuje směr vývoje těchto strojů v nepříliš vzdálené budoucnosti.

Veletrh Conexpo CON/AGG pořádaný od 7. do 11. března letošního roku v Las Vegas a zaměřený na nové produkty a technologie ze všech průmyslových odvětví stavebnictví se stal místem světové premiéry studie rýpadlo-nakladače, za jejímž vznikem stojí studio BMW DesignWorks a společnosti John-Deere.

Studie opouští některá tradiční řešení konstrukce strojů své kategorie a odhaluje možnosti jejich dalšího vývoje. Základem stroje má být konstrukce, kterou lze nazvat jako exoskelet neboli vnější kostru.

V nosné struktuře tohoto rýpadlo-nakladače mají být využity moderní lehké kovové slitiny, snižující jeho hmotnost ve srovnání se současnými stroji podobných rozměrů o 20 % a dopad na životní prostředí o 10 %.

Studie má disponovat blíže nespecifikovaným kompaktním hybridním pohonným systémem a díky nižšímu těžišti a prodloužení rozvoru oproti konvenčním strojům má vynikat lepší stabilitou. Na té se pak mají podílet i zvolené pneumatiky bez vzduchu.

Kabina konceptu i přes množství zasklené plochy, maximalizující výhled prakticky do všech stran, disponuje integrovanou ochranou plnící předpisy ROPS (ochrana proti převrácení) bez nutnosti používat dodatečné rámy.

Interiér pak má poskytovat velmi vysoký komfort díky moderním interaktivním ovládacím prvkům a rovněž za pomoci výrazného snížení hluku i vibrací, na čemž má velký podíl hybridní pohonný systém spolu s elektrickým ovládáním všech čtyř kol.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - removed
13. 3. 2017 16:28
nevim nevim
spíše mi to evokovalo nějaký Jungheinrich nebo tak něco...