Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bristol Fighter – zatraceně rychlá novinka

Miroslav Kudělka
Diskuze (6)
Ručně vyráběné vozy Bristol sice nejsou technologickým vrcholem, ale v luxusu se jim vyrovná málokdo. Nový Figter se snaží napravit právě tu technologickou stránku...

Britská automobilka Bristol nepatří mezi nejznámější, ale rozhodně patří mezi vrcholy exkluzivity. Její luxusní, ručně vyráběné vozy sice nejsou technologickým vrcholem, ale v luxusu se jim vyrovná málokdo. Nový Figter se snaží napravit právě tu technologickou stránku.

Nový Fighter nemá se stávajícím výrobním programem naprosto nic společného. Jeho vývoj začal s čistým listem papíru a bez výraznějších omezení. Tomu odpovídá také moderní konstrukce nosné struktury, která kombinuje trubkový rám s výlisky z hliníkového plechu a hliníkovými povrchovými panely karosérie. Vše je samozřejmě vyráběno ručně. Výjimku tvoří pouze výklopné dveře a víko zavazadlového prostoru, které jsou pro úsporu hmotnosti a vyšší pevnost vyrobeny z uhlíkového kompozitu.

Pod dlouhou přední kapotou našel své místo největší současný motor V10 8,0 litru z vozu Dodge Viper. Pro potřeby Bristolu byla upravena jeho charakteristika a výkonové parametry. Výkon dosahuje hodnoty 386 kW (525 k) a mamutí točivý moment vykazuje 714 Nm při 4200 ot/min. Společně s těsně odstupňovanou šestistupňovou převodovkou nabízí možnost jak pomalé jízdy v nízkých otáčkách, tak také maximální rychlost přes 335 km/h. Akcelerace luxusně vybaveného dvoumístného vozu o hmotnosti 1475 kg z 0-100 km/h proběhne na jedničku v čase pod 4 sekundy. K velkému motoru patří velká nádrž a ta má objem 105 litrů, což by mělo při spotřebě mimo město pod 15 l/100 km stačit na pěkný výlet.

Podvozek vozu má klasickou konstrukci všech nezávisle zavěšených kol pomocí lichoběžníkových náprav. Ke kvalitním jízdním vlastnostem napomáhá také ideální rozložení hmotnosti s 52 procenty na zadní poháněné nápravě. Dostatečně jsou dimenzovány brzdy jež mají na všech kolech duté kotouče průměru 343 mm, vpředu jsou třmeny s šesti, vzadu se čtyřmi pístky. K dispozici je odpojitelná kontrola trakce pro zájemce o brutální svezení. Nutno podotknout, že pokud si někdo chce takové svezení dopřát, musí mít pořádně plno na účtu, protože ve Velké Británii se Fighter nabízí za neskromných 229.125 liber, což je lehce přes 10 mil. korun.

Miroslav Kudělka
Diskuze (6)