Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Česko-polský elektrobus Perun míří do Krakova

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Dopravní podnik MPK v polském Krakově bude od konce června využívat elektrobus Perun společnosti Škoda Electric, jehož základem je městský autobus značky Solaris.

Nový elektrobus Perun ze Škody Electric v letošním roce absolvoval nejprve „Tour de ČR“. Během této akce se představil mimo jiné v městské hromadné dopravě v Opavě a v linkovém provozu byl používán v Olomouci a Zlíně.

Na konci června míří elektrobus Perun do služeb krakovského dopravního podniku MPK. Ten k jeho provozu bude využívat svých vlastních techniků a řidičů vyškolených přímo u společnosti Škoda Electric.

Podle obchodního manažera Škoda Electric Pavla Kucha je Polsko velmi atraktivním trhem z pohledu elektromobility a v následujících letech se zde v tomto odvětví očekávají velké investice.

Nový elektrobus Perun vyvinutý a vyrobený společností Škoda Electric je dvanáctimetrové nízkopodlažní vozidlo s výkonem 160 kW, které je schopné dojezdu kolem 150 kilometrů, tento ukazatel lze však u tohoto typu vozu měnit v závislosti na osazené baterii. Parametry vozidla s kapacitou 82 cestujících a maximální rychlostí 70 km/h tak nejsou svazující a lze je přizpůsobit přání zákazníka.

Koncepce elektrického autobusu sleduje poslední technologické trendy a využívá moderní řešení. Jeho nabíjení se během dne provádí střešním pantografovým dobíječem a v nočních hodinách v depu přenosným dobíječem se standardem COMBO CCS. Přes den lze baterie vozidla dobít na 100 % kapacity za 50 minut, noční dobíjení včetně balancování článků je v řádu několika hodin.

Škoda Electric se věnuje vývoji i výrobě ekologických vozidel dlouhodobě a vedle trolejbusů a elektrobusů jde například o vodíkový autobus či hybridbus. Do vývoje těchto produktů investuje firma několik let kolem 200 milionů Kč ročně.

K úspěchům firmy na tomto poli patří i začlenění do prestižního evropského projektu ZeEUS, což je demonstrační provoz elektrobusů v osmi evropských městech za podpory Evropské komise a Mezinárodního svazu veřejné dopravy (UITP).

Elektrobus ze Škodovky bude v rámci projektu provozován v Plzni během let 2015 až 2016. Vedle Plzně jsou v projektu ZeEUS rovněž metropole jako Londýn, Barcelona, Glasgow či Bonn.

Zejména ve státech západní Evropy se připravuje celá řada projektů, které počítají s využitím ekologických vozidel, jako jsou právě elektrobusy. Škoda proto vedle projektu Perun pracuje na druhém typu vlastního elektrobusu, aby vyšla vstříc požadavkům dopravců.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Ada je zase tady
25. 6. 2014 16:15
Potřebujeme další Temelín
nebo Dukovany...
Avatar - iudex
25. 6. 2014 09:04
Perun
A ja som sa čudoval, kam sa vytratil voľakedajší diskutér Perun. A on si to zamieril do Krakova. >:D