Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Martin Vaculík a ojetá Škoda Octavia G-Tec: Další oběť konfliktu?

Martin Vaculík
Diskuze (15)

Útok Ruska na Ukrajinu 24. února 2022 smazal budoucí perspektivu zemního plynu CNG pro pohon vozidel v Evropě. Je to škoda, neboť motorům palivo svědčilo a pečlivým vývojem se vozy dopracovaly téměř k bezchybné funkci, což je případ i Škody Octavie G-Tec. Její výroba nyní končí. Co bude s ojetinami?

Škoda Octavia třetí generace dostala dokonce dvě evoluce pohonu stlačeným zemním plynem. Nepleťte si jej s rozšířenějším ropným LPG, který vzniká v rafineriích při destilaci ropy. Zemní plyn se těží ze země, když většinou bývá nad ropou. K plnicím stanicím vede potrubím a do auta vám jej pod tlakem až 300 barů musí napěchovat výkonné kompresory. Zatímco LPG nejčastěji pohání původně benzinová, ale individuálně přestavěná vozidla, tak CNG (Compressed Natural Gas) spalují modely vyvinuté samotnými automobilkami. „V tom je jeho zásadní výhoda. Automobilka má podstatně lepší možnosti, jak systém naladit, takže opravdu nejlepší plynová auta jsou ta originální. My zase vedeme v opravách – uzavírací ventil nádrže, za který chce škodovka 10.000 Kč, repasujeme opravnou sadou za polovinu,“ říká Tomáš Hanzl z firmy TC 101 – jeden z nejzkušenějších českých specialistů na LPG i CNG.

Bomby v zadním převisu

Ale zpět k octavii. Verze G-Tec přišla dva roky po základních variantách. Se zavazadelníkem zmenšeným z 610 na 480 litrů a dvojicí ocelových nádrží pod podlahou to nebylo auto bez nedostatků. Naštěstí zmizely hlavně prostory pod podlážkou, které se do celkového objemu započítávají, ale málokdo je využívá. Takže zbývá nevýhoda, že G-Tec nemá rezervní kolo. Zásadní nevýhoda se pak týkala stotřicetikilové hmotnosti ocelových tlakových nádob v zadním převisu. S lehkou benzinovou čtrnáctistovkou v přídi měla octavia trochu móresy Škody 120, když v přímém směru plavala a při rychlých změnách směru jí přes použití lepší víceprvkové nápravy vybočovala záď. Výrobce proto v rozporu s ceníkem vůz pak už vůbec nedodával na základních šestnáctkách, ale jen na větších sedmnáctipalcových kolech s tužšími bočnicemi.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Martin Vaculík
Diskuze (15)

Doporučujeme

21. 4. 2024 14:06
Re: Octavia G-tec
Pro dopleni, tak po doplneni plynu jsem mel vetsinou dojezd dle pocitace cca 440 km.
21. 4. 2024 14:03
Re: Octavia G-tec
Pardon za překlep. Samozrejme dojezd kolem tech 100 km byl na benzin. Dekuji za upozorneni. Ta spotreba do 3 kg/100km byla v podstatě trasa mimo mesto, kterou znam docela dobře . V te Francií to pak bylo o neco vyšší. Ja obecne jezdim plynule takze spotreba neni tak vysoka .
21. 4. 2024 13:52
Re: Octavia G-tec
máš tam překlem "Dojezd na plyn mne to pri plne nadrzi ukazovalo cca 110 km".... myslíš na benzín, že jo.... ;-) jinak ta spotřeba pod 3 je už teda neuvěřitelná.... já jsem z toho sám kdysi dostal myslím 3,3 :*)
21. 4. 2024 09:48
Re: Octavia G-tec
Asi 3 mesice jsem jezdil s leonem 1,5 TGi z roku 2019 (tedy asi uz s mensi benzinovou nadrzi). Ze zacatku jsem si rikal, ze bych si to soukromne nekoupil, ale na konci jsem si rikal proc ne. Je to mnohem lepsi nez bzucaci. Dojezd na plyn mne to pri plne nadrzi ukazovalo cca 110 km. Spotreba plynu na okreskach pak byla cca 2,7 az 2,8 kg na 100 km (takze provozne o hodne levnejsi nez vznetovy motor). Na dalnici pri nadlimitnich rychlostech pak uz spotreba plynu sla samozrejme radikalne nahoru. Byl jsem s tim i ve Francii v La Rochelle. Pro jistotu jsem si sebou vzal 5 l benzinu a vetsinu jsem odjel na plyn. Zpocatku ve Francii jsem narazil na 2 cerpacky, ktere prijmaly jen a pouze nejakou kartu te dane firmy a beznou platebni kartou neslo zaplatit (a jine plnicky v blizkem okoli nebyly). Takze jsem ujel asi 200 km na benzin. A pak uz zase jen na plyn. Takze sumasumarum vcelku pouzitelny pohon.
20. 4. 2024 19:28
Re: Octavia G-tec
ja mam ty verze s velkou nadrzi na benzin a tim padem nikdo nic neresi. Je to tiche, ma to viceprvek vzadu, krome vykonu, ktery je jen takovy dostacujici, tomu autu nic nechybi.