Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Charge pracuje na elektřinou poháněném nákladním voze

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Společnost Charge představuje svou vizi užitkového automobilu poháněného elektromotorem pro velmi blízkou budoucnost. Výroba se má rozběhnout již příští rok.

Společnost Charge byla doposud známá především jako partner šampionátu Formule E a připravované série Roborace, pro něž má dodávat nákladní a servisní vozidla s čistě elektrickým a hybridním pohonem.

Nyní ředitel společnosti Denis Sverdlov odhalil její plány pro nejbližší budoucnost. Podle nich se máme již v příštím roce dočkat uvedení revolučního elektřinou poháněného nákladního automobilu pod značkou Charge.

Prozatím byly uvolněny první vizualizace tohoto vozidla a několik oficiálních a zároveň odvážných informací o jeho výrobě i jízdních výkonech.

Pod značkou Charge má totiž vzniknout rodina užitkových vozidel pro širokou škálu úkolů s celkovou hmotností od 3,5 tuny do 26 tun. Tato vozidla na první pohled zaujmou svým designem a rovněž mají upoutat i svými výkony.

Ve srovnání s konvenčními vozidly mají mít o 50 procent nižší provozní náklady. Pro dosažení co největší efektivity má být v jejich konstrukci hojně využito kompozitních materiálů.

Dojezd v čistě elektrickém provedení se má na jedno nabití pohybovat okolo 160 km. Tato verze má být ideální pro využití v centrech měst. Pro použití na delších trasách pak má být k dispozici provedení s blíže nespecifikovaným generátorem elektrické energie, které má ujet přes 800 km.

Společnost se sídlem v Oxfordshire ve svých materiálech vedle na dnešní dobu relativně standardního dojezdu zmiňuje i velmi ambiciózní plány na výrobu. Montáž jednoho nákladního vozidla značky Charge má totiž zvládnout jeden mechanik za čtyři hodiny a deset pracovníků pak má ve dvousměnném provozu zvládnout výrobu 10.000 vozidel.

Nakolik se tyto odvážné plány stanou skutečností, se dozvíme již v průběhu příštího roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Re: aerodynamika
Až tak radikálne by som to nebral. Možno by stačilo prijať designéra. ;-) Ale ako námet to rozhodne nie je zlé. Súčasné nákladiačiky oveľa lepšiu aerodynamiku určite nemajú... Akurát pri naftovom motore to až tak nevadí, nádrž je dosť veľká.
8. 11. 2016 18:17
Re: aerodynamika
Nejlíp kdyby vyhodili současného designéra a raději začali znova
Re: aerodynamika
Presne to ma napadlo. Na krátke presuny po centrách miest O.K., ale jakmile bude treba ísť rýchlejšie ako šesťdesiatkou, veľký časť energie pohltí práve odpor vzduchu. Inak je to zaujímavé, a vcelku aj pekné.
8. 11. 2016 08:32
aerodynamika
aerodynamika sa kde podela?