Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet Monza SS: Designér oživuje známé jméno

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Chevrolet Monza? Znalci „amerik“ jistě zajásají. Ale návrat se nechystá, jen jeden designér popustil uzdu své fantazii...

Název Monza neslo v historii General Motors sportovní kupé od Chevroletu. Vyrábělo se v letech 1974-1980 s řadovými čtyřválci i motory V6 a V8 od 2,3 do 5,7 l. Použil jej také Opel pro velké kupé na základě Senatoru (1978-1986), vzkřísil jej naposledy před čtyřmi lety pro koncept hybridního fastbacku s tříválcem na zemní plyn. Jméno slavné italské závodní trati se používalo i v Jižní Africe a Latinské Americe pro různé vozy, původně s bleskem ve znaku, ale prodávané také pod americkou značkou.

Designér Utsav Shah, student Akademie umění (Academy of Art) na univerzitě v San Franciscu, navrhl moderní Monzu. Žádný lidový sporťák, nebo větší auto s podobným nádechem pro dva dospělé a dvě děti. Jeho digitální vizí je dvoumístný karbonový roadster, který by mohl být doma hlavně na okruzích. Pod původního 4,5 m dlouhého vozu (ano, americká Monza měla evropské proporce) na hony vzdálený.

Sám Shah tvrdí, že čerpal inspiraci jak od Mazdy MX-5, tak i z Toyoty Prius. Asi nejen tvarovou, takže zvažuje hybridní pohon včetně zážehového turbomotoru, o ten tu ale nejde. A také ze závodních počítačových her. No, mezi všechny kreace „Vision GranTurismo 6“ by jeho projekt zapadl bez problémů. Střecha je samozřejmě zbytečností. Pro podvozek se počítá s moderním 3D tiskem.

Virtuální koncept nesdílí žádné linie s aktuální nabídkou Chevroletu, tedy hlavně toho severoamerického. Vždyť automobilka Evropu již opustila, aby si příliš nekonkurovala s Opelem, který teď zase přechází pod křídla PSA. Třeba se jednou vrátí, kdo ví? Nicméně jedinečná Monza SS je elegantní i agresivní zároveň. Mohutný přední nasávací otvor mezi tenkými hlavními světly v reálu umožní snadné proudění vzduchu tam, kde je potřeba.

Shah představuje své dílo v několika různých barevných kombinacích. Dva pruhy na pravém předním blatníku vzdávají hold Corvettě. Zrození sponzorovaly samy GM, takže kromě renderů už existuje i maketa v měřítku 1:3, kterou designér představil na jaře na Academy of Art University Spring Show. Alespoň kusová výroba pochopitelně reálná není, bohužel, nicméně na zajímavosti to Monze SS rozhodně neubírá.

Foto:: Utsay Shah

Aleš Dragoun
Diskuze (1)