Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chystaný Ford Focus RS bude mít na předku 335 koní

Michal Fokt
Diskuze (51)
Stane se třetí generace Focusu RS opět nejsilnější produkční předokolkou? Dost možná, měla by mít výkon 246 kW.

Projekt Focus RS třetí generace je u americké automobilky utajovaný, jako máloco jiného, čas od času však nějaká informace unikne, ať už náhodou nebo cíleně. Britský Autocar, jenž mívá ke zdrojům hodně blízko, ovšem velmi rád si také uvaří něco z vody, nyní přináší pár čerstvých informací.

V první řadě upozorňuje na to, že Focus RS původně vůbec neměl vzniknout, proto ty tajnosti a několikaleté zpoždění. Panovaly obavy z kanibalizace na Mustangu a Ford se navíc bál, aby neutrpěly prodeje Focusu ST. Teď už však automobilka tvrdí, že se klientela obou ostrých Focusů a Mustangu nebude překrývat, s tím ovšem souvisí potřeba verzi RS od ST výrazně odlišit.

Očekávejte tedy opět hodně hardcore Focus RS, dost možná nejdrsnější v historii značky, jehož čtyřválcový motor 2,3 l, původem z Fordu Mustang, má být vyladěn na zhruba 335 k (246 kW). Síla motoru půjde na přední kola prostřednictvím manuální šestistupňové převodovky a mechanického diferenciálu se zvýšenou svorností, dost možná elektronicky řízeného a ovladatelnost auta zajistí opětovně modifikovaný McPherson, známý jako RevoKnuckle.

Zelenou pro Focus RS znamenala i skutečnost, že se auto bude moci vyrábět na jedné lince s běžnými Focusy a bude využívat motor Fordu. Ba co víc, prototypy vozu byly spatřeny i v USA, což by mohlo společně s filozofií globálního modelu One Ford naznačovat, že FRS už nebude regionální evropskou záležitostí, vznikne ve větším počtu exemplářů a bude se prodávat v USA a na dalších trzích.

Testovala se prý i verze s pohonem všech kol, nakonec však bylo rozhodnuto, že vůz bude opět předokolka. Oproti předchůdci bude o 10 % výkonnější, ale současně o 20 % úspornější a také lehčí, agilnější a s lepšími jízdními vlastnostmi. Oproti ST bude mít též menší světlost a tužší naladění podvozku. Kromě agresivnějšího bodykitu dostane i větší brzdy a standardně 19" kola se semislicky Michelin Pilot Super Sport. Autocar očekává, že by se Focus RS mohl poprvé ukázat světu (nejdříve) na Festivalu rychlosti v Goodwoodu 2016.

Michal Fokt
Diskuze (51)
Avatar - white label
24. 7. 2014 22:11
Re: 335 PS + FWD
Bohužel tomu nerozumíš, zkus se někdy i na mokru projet s +300 PS předokolkou a pak s +300PS zadokolkou. Zjednodušeně - pokud ti to tvoje "regulovaní množství plynu pohyby pedálu" bude připadat u předokolky minimálně stejně zábavné, jako u zadokolky, je zřejmě problém někde mezi sedadlem a volantem.
Kolik znáš zadokolek s výkonem +400 PS a kolik předokolek..., to asi nebude úplná náhoda co?
Avatar - white label
24. 7. 2014 21:53
Re: 335 PS + FWD
Píšeme pod budoucím FoRS s tiutulkou FoIIRS, takže mám logicky na myslí turbobenzíny, mimochodem který současný kompaktní FWD HH má ještě dnes atmosféru?
Nezabývej se tolik výjimkami potvrzující pravidlo a podívej se kolik bylo/je opravdu supervýkoných zadokolek a kolik předokolek. Už si třeba někdy vidlě Audi S/RS s FWD? Přitom pro BMW M, nebo MB AMG je pouze jedna hnaná náprava (RWD) typická, pročpak asi? ;-)
U sportovního vozu nemusí být případný prokluz kol nežádoucí, ovšem zatímco u RWD to může být zábava, u FWD rozhodně spíš otrava.
Avatar - white label
24. 7. 2014 21:40
Re: 335 PS + FWD
Je to "moje" pomyslná hranice pro smysluplnost sériového hh homologovaného pro běžný/otevřený silniční provoz. Pokud budu chtít někdy něco rozhodnout závazně pro všechny, dám předem vědět, takže neboj. ;-)
24. 7. 2014 10:54
Teda
To jsem ani netušil kolik je tu závodníků a všichni jsou nejlepší v textu ;-)
21. 7. 2014 12:09
Re: RADOSŤ..
30% SPALOVÁK [odkaz] BUDE OPROTI 80% ELEKTRO [odkaz] VŽDYCKY CHUDÁK

>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]

je to lepší?? :-)