Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën C4 Sedan: Pro Čínu bez vlnek

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
Na autosalonu v čínském Čcheng-tu představil Citroën klasickou tříprostorovou verzi C4. Pokračuje v tamní tradici sedanů dvojitého šípu.

Novinka je určena výhradně pro trh Říše středu, nikde jinde se nabízet nebude. Citroën zde má společný podnik s Dongfengem, oba partneři vůz vyvinuli a budou jej také vyrábět. Kompaktní „limuzína“ s délkou 4,55 m nahrazuje předchozí model C-Quatre, radikálně zmodernizovaný před třemi lety. Sice jej základní siluetou stále připomíná, ale vychází už z nové generace C4 a nikoli z té původní. Změnilo se toho opravdu dost. Třeba maska chladiče, zadní boční okna, hlavní i koncová světla díkybohu konečně ztratila prvoplánové vlnky.

Pod kapotou najdeme turbodmychadlem přeplňovaný zážehový tříválec 1,2 l s výkonem 95 kW. Turbodiesely Číňanům příliš nevoní, tradici představuje atmosférická benzinová čtyřválcová šestnáctistovka s 86 kW, k ní se ještě přidá turboverze, která nabídne 120 kW. Zůstává pro Citroën typický a tradiční pohon předních kol, převodovky budou k mání jak šestistupňové přímo řazené, tak i samočinné. V kabině by měli pasažéři nalézt dostatek místa a užívat si komfortu při jízdě. Mezi prvky standardní výbavy najdeme dotykovou obrazovku, bezklíčkový vstup a startování i hlídač mrtvého úhlu. Úplná lidovka to tedy není...

Pro nejlidnatější zemi světa je kufrová C4 opravdu hodně důležitá. Místní klientela klasiku obecně miluje, ale hlavně podíl C-Quatre na celkovém odbytu francouzsko-čínského joint venture činil 30 %. Prodej menšího C-Elysée a naopak většího C4 L nekončí, ty pojedou dál. Novinka vzniká v továrně ve skoro sedmimilionovém Wu-chanu. Autosalon v Čcheng-tu se koná ve dnech 4.-13. září, sedan C4 se dostane k prodejcům ještě před koncem tohoto roku.

Čínské tříprostorové Citroëny naší nižší střední třídy mají už poměrně dlouhou tradici, vždyť se zde vyráběl se „zadečkem“ dokonce ZX. Podobné modely nabízí aktuálně i v Latinské Americe.

Aleš Dragoun
Diskuze (5)
5. 9. 2015 18:48
.
:yes:
4. 9. 2015 07:39
jetta
tak jetta je tam opravdu vidět díky těm světlům. ale obrovská škoda, že nebude u nás. přesně takové auta se mi líbí. brzo příjde nový fiat a toto by mohl být pěkný konkurent :yes:
Avatar - twistedTSD
3. 9. 2015 19:14
Re: C4
Skoro bych řekl, že by na něm mohlo být i logo VW (viz topper níže). Ale pro náš trh určen stejně není.
Avatar - 3_diamanty
3. 9. 2015 19:06
spredu v tom trosku vidim
golf VI..... [odkaz] ale inak celkom pekne auto.... zboku to tiez nema daleko od jetty.... povedal by som ze je to taky citroen trosku uz na nemecky sposob :yes: ale inak v pohode.... pekne auto :yes:
3. 9. 2015 17:29
C4
Bez výstrelkov a dokonca celkom pekné. Neviem čo to je, ale šípové zuby na maske ma proste nepresvedčia. Toto nie je Citroen už absolútne ničím.