Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën DSX: Místo nové C6 přijde luxusní SUV

Michal Fokt
Diskuze (61)
U Citroënu mají v plánu obohatit nabídku prestižní značky DS o luxusní, 4,7metrové SUV na bázi modelu DS5. Nebude chybět ani hybridní verze.

Ačkoli se oči všech automobilových výrobců i veřejnosti teď upírají na březnový ženevský autosalon, Citroën, jenž určitě něco chystá i do Švýcarska, už se dívá dál, konkrétně na konec dubna, kdy probíhá výstava v čínské Šanghaji. Tam chce světu (tedy zejména Číně) ukázat studii luxusního crossoveru DSX, jenž bude kombinací klasického SUV a vozu vyšší střední třídy. Totéž učinili Francouzi v roce 2011 i v případě modelu DS5.

Není žádným tajemstvím, že využije maximální možné množství techniky luxusně zaměřeného modelu DS5, můžeme se ale zatím jen domnívat, jaký vozu propůjčí vzhled. Naopak se zdá být jisté, že se pro DSX připravuje jak klasická škála benzinových a naftových motorů, tak hybridní diesel. Jak je u PSA obvyklé, modely se spalovacími motory dostanou pohon předních kol, zatímco hybrid bude čtyřkolka. I tato strategie by měla napovídat tomu, že půjde skutečně spíše o crossover, než o klasické SUV.

Není tak vůbec vyloučena ani varianta, že by se mohlo jednat o DS5 ve verzi "allroad" se zvýšenou světlostí, balónovějšími pneumatikami a ochranným oplastováním. To už bychom se ale asi pouštěli do moc velkých spekulací. V Číně by prý měl Citroën spoléhat zejména na benzinový přeplňovaný motor 1,6 THP, vyladěný na 243 koní (179 kW), pomyslným vrcholem nabídky se stane pochopitelně již zmíněný diesel-hybrid s výkonem 200 koní (147 kW). Na čínském trhu se objeví v roce 2014 a ve stejném roce jej lze pochopitelně očekávat i v Evropě.

Michal Fokt
Diskuze (61)
Avatar - Alpinis182
6. 2. 2013 12:52
Re: Dalsi propadak na obzoru
"... že luxusni auto musi mit nemeckou znacku..." < kolik jsi mel promile v krvi, kdyz jsi toto psal ? :no: 8-s
6. 2. 2013 10:03
Re: tak nejak kolem
Ještě jsi zapoměl na sociální jistoty, když přijedeš v Audi, tak ti budou nejspíš sousedi závidět (klidně to může být plečka). DS5 ti bude závidět jen ten, kdo o tom něco ví... Ale tím líp, nikdo ti zněj nebude rvýt airbagy, rádia, navigace.
Avatar - Hammunasakra
5. 2. 2013 20:18
Re: tak nejak kolem
:yes: :-)
5. 2. 2013 17:30
Citroen DS versus automobilový trh
Tímto odstavcem si dovolím založit nové téma na diskuzi. Vyzkoušejte zde reagovat na výše zmíněná negativa i pozitiva řady stávající řady DS, tedy DS3, 4 a 5. Který z produktů ať mainstreimových či premiových značek si s sebou nese tak velký punc originality a vyjímečnosti, odpovídající kvality, výbavy a to vše v balení rozumné ceny?
5. 2. 2013 17:18
Re: tak nejak kolem
tak to mas jiste pravdu, Kdyby se vyrabelo Audi A6 Allroad pod znackou Citroen, nikdo by jej nechtel, sice pekne, ale priserne drahe, sice vybavene, ale velmi poruchove. Takhle se mluvi jen o pozitivech, v tomhle maji nemci proste navrch, to priznavam.