Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co bude s Jaguarem?

Michal Fokt
Diskuze (5)
Ford začíná být nervózní – jeho značce Jaguar nejen že se nedaří ve formuli 1, ale dokonce jí hrozí, že bude zastaven vývoj očekávaného roadsteru F-Type.

Ford začíná být nervózní – jeho značce Jaguar nejen že se nedaří ve formuli 1, ale teď jí Američané dokonce hrozí, že bude zastaven vývoj očekávaného roadsteru F-Type.

Když Jaguar sebevědomě vstoupil do formule 1, mělo se za to, že tak výrazně posílí svou image. To se ale vzhledem k výsledkům nestalo, a tak Velká kočka sklízí spíše ostudu a u Fordu se vážně začíná uvažovat o zastavení tohoto projektu, což by však uškodilo britskému výrobci snad ještě více – z formule 1 se totiž sluší odejít na vrcholu, ne v úpadku. Teď se ale schyluje k další ráně – dost možná totiž Jaguar nebude vyrábět slibovaný roadster F-Type.

Finanční problémy mateřské firmy totiž nutí celý koncern šetřit, kde se dá, ambiciózní projekt otevřeného Jaguaru nejspíš nepatří k nejstřídmějším, a vedení britské značky dostalo ultimátum – buď se podaří snížit náklady na jeho výrobu, nebo se slavná značka otevřeného sporťáku hned tak nedočká. Vzhledem k vysokým požadavkům na výbavu a úroveň luxusu u „Jagu“ tak lze šetřit snad pouze pod kabátem, tedy v konstrukci. Očekává se tedy výrazně vyšší podíl dílů společných s vozem X-Type a ambiciózní plány na masivní použití hliníku nejspíš budou ztlumeny ocelí. Lehký sportovní vůz tak nejspíš poněkud přibere na váze, což by ale rozhodně bylo menší zlo, než zastavení jeho dalšího vývoje.

Podle tvrzení Fordu nebude koncern dotovat žádnou malosériovou produkci, každý model si prý na sebe musí umět vydělat. To je sice hezké prohlášení, nicméně bychom rádi věděli, zda si na sebe vydělá třeba takový retroautomobil Ford Thunderbird. Nové vedení amerického gigantu nějak pod tíhou finanční situace pozapomíná, že určité automobily vznikají jako nositelé image značek a nikoliv jako nástroje k vytvoření zisku. A u značky se sportovní tradicí to platí dvojnásob…

Michal Fokt
Diskuze (5)