Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vzácný Jaguar XK SS je na prodej. Jeden z šestnácti originálů se může prodat za extrémní cenu!

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Okamžitě zavolejte do banky a připravte je na blížící se převod obrovského množství peněz. Už v srpnu se bude prodávat jeden z šestnácti originálních Jaguarů XK SS, který si zaslouží být klenotem ve vaší garáži.

Vzpomínáte si, když Jaguar v roce 2016 oznámil, že oživí legendární Jaguar XK SS a vyrobí zbývajících devět vozů? Originální kultovní Jaguar se vyráběl v roce 1957 a byl silničním derivátem závodního Jaguaru D-Type. Z připravovaných 25 vozů však nakonec vzniklo pouhých šestnáct, protože devět nedokončených šasi zničil požár továrny a byly nenávratně ztraceny. I díky tomu jsou dodnes přeživší originály o to cennější.

Novodobé Jaguary XK SS Continuation, vyráběné pomocí autentických výrobních plánů i postupů, dnes stojí přibližně desetinu oproti originálním vozům. Když se však rozhodnete rozšířit svou sbírku exkluzivních veteránů o historický XK SS, musíte čekat až se nějaký uvolní a následně vytáhnout z bankovního konta opravdu obrovský balík peněz. A pokud se na to připravujete už delší dobu, právě teď máte příležitost.

Už v srpnu se bude na kalifornském motoristickém setkání Monterey Car Week prodávat jeden z originálních Jaguarů XK SS z padesátých let. V dražbě aukčního domu RM Sotheby’s bude vůz s číslem šasi XKSS 707. Nový se prodal do Spojených států amerických, kde si jej objednal závodník Lou Brero Sr. Bohužel si jej však ani nestihl užít, protože tragicky zahynul při nehodě ještě před doručením vozu.

Jaguar XK SS následně koupil prodejce aut v Sacramentu, aby jej poté prodal závodníku Sidney Colbergovi ze San Francisca. Ten si jej ponechal dlouhých patnáct let a později začaly častější výměny nových majitelů. Během let byl Jaguar přelakován z originální krémové barvy na metalickou modrou, aby oslavoval úspěchy závodních speciálů stáje Ecurie Ecosse. V jejích rukách závodní Jaguar D-Type vyhrál 24 hodin Le Mans v letech 1956 a 1957.

Video se připravuje ...

A teď musí ikonický silniční Jaguar zase o dům dál. Dodnes má originální karoserii, motor i dva ze tří karburátorů. Během více než šesti desetiletí najel necelých 41 tisíc kilometrů a odborníci i sběratelé se připravují na skutečnost, že se prodá za extrémně vysokou cenu. Očekává se, že jeden z šestnácti originálních Jaguarů XK SS se vydraží za až 300 milionů korun! O tehdejší popularitě tohoto vozu svědčí i fakt, že jej měl i Steve McQueen.

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Doporučujeme