Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler rozšíří spolupráci s Tesla Motors. Je to odpověď na BMW i?

Jan Mička
Diskuze (1)
Daimler chce rozšířit spolupráci s Tesla Motors. Je to odpověď na novou subznačku i od BMW?

Tedy ne, že by spolu tyto dvě automobilky již dříve nespolupracovaly. Vždyť technika Tesly pohání Smart ForTwo EV a bude v útrobách Mercedesu B Electric Drive. Abychom byli důslední, Daimler dokonce v Tesle vlastní 4,3procentní podíl. Podle finančního ředitele Daimleru je však v plánu hledat nové formy spolupráce, přičemž hlavní důvod se přímo nabízí. Pro Teslu je to pochopitelně přínos, protože je dlouhodobě ve finanční ztrátě.

Zda se jedná o odpověď na novou subznačku i automobilky BMW, sice potvrdit nemůžeme. Je to však jedno z možných řešení. Mnichovská automobilka už totiž s elektrickým modelem i3 přichází na evropský trh, nedlouho potom dorazí plug-in hybridní kupé i8. Daimler prozatím disponuje pouze Smartem ForTwo EV a třída B Electric Drive má dorazit až v příštím roce, BMW si tedy utvořilo docela silný náskok.

Ať tak či tak, máme se od Daimleru na co těšit. Mercedes-Benz B Electric Drive by měl totiž na jedno nabití ujet až 200 kilometrů a dle technických údajů i docela svižně. Akcelerace z 0-100 km/h nezabere více než 10 sekund, maximální rychlost je omezena na 160 km/h. Nabíjení z běžné zásuvky by nemělo zabrat více než dvě hodiny, v případě použití rychlonabíječky se doba zkrátí asi o čtvrtinu.

Jan Mička
Diskuze (1)
6. 11. 2013 19:04
Baterie nabitá za 2h z běžné zásuvky!
Podle mě tam máte pořádnou botu.
Tak velkou baterii jakou to auto musí mít aby ujelo 200km nenabijete z běžné zásuvky za 2 hodiny jak máte v článku uvedené.
Běžná zásuvka má jistič na 16A x 230V = cca 3,5kW. Tj za 2h tam dostanete maximálně 7kW

To auto musí mít baterii větší než Leaf, který má 24kWh, takže bych řekl, že musí mít mezi 30 až 40 kWh. děleno 3,5 = cca 10 hodin!