Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Tesla Roadster se na 100 km/h dostane už za sekundu, tvrdí Elon Musk

Ondřej Šámal
Diskuze (144)

Zatímco první generace elektrického sporťáku byla spíše průšvih, mnohem modernější nástupce má patřit k nejrychlejším automobilům historie.

První Tesla Roadster z roku 2008 vznikla ještě v době, kdy americká automobilka ani zdaleka nepatřila k hlavním hybatelům celého odvětví. Dvoumístný sportovní vůz na základech britského Lotusu Elise tehdy rozhodně neměl problémy s dynamikou, zato s výdrží už ano. V některých případech se totiž americký roadster vybil už po několika desítkách ostrých kilometrů. Velkou díru proto do světa neudělal, o čemž svědčí i nízký počet prodaných aut (2450).

Chystaný nástupce, který se k prvním zákazníkům má dostat během roku 2025, by na tom měl být ve všech ohledech mnohem lépe. První detaily Tesla zveřejnila již před dlouhými sedmi lety. Podle nich měl elektrický sporťák stokilometrovou rychlost pokořit asi za 2,1 sekundy a 161 km/h (100 mil za hodinu) protnout o zhruba dvě sekundy později.

S blížícím se představením ovšem na světlo vyplouvají nové informace, jejichž zdrojem je samotný Elon Musk, hlavní tvář dnes nejhodnotnější automobilky světa. Podle tohoto nejbohatšího člověka na světě má Tesla Roadster zvládnout sprint na 100 km/h zhruba za jednu sekundu. Jen pro porovnání: Rimac Nevera, elektrický hypersport z Chorvatska, jež se pyšní titulem nejrychleji akcelerujícího sériového auta současnosti, tuhle disciplínu zvládne za 1,95 sekundy.

Video se připravuje ...

Prohlášení jihoafrického miliardáře s americkým a kanadským občanstvím ovšem musíme brát trochu s rezervou. Ostatně například v souvislosti s Teslou Roadster již v minulosti sliboval, že značka dvoumístný sportovní elektromobil na trh uvede v letech 2020, 2022, 2023 a 2024, přičemž aktuálně je na stole zmíněný příští rok.

Pokud si přesto děláte na roadster zálusk, můžete dopředu složit zálohu 50.000 dolarů (přibližně 1.167.000 Kč). Cena sériové Tesly Roadster by se podle předchozích informací měla pohybovat od 200 do 250 tisíc dolarů (4,67 až 5,8 milionu korun).

Ondřej Šámal
Diskuze (144)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
3. 3. 2024 16:11
Re: Otázka na Radio Jerevan
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
1. 3. 2024 22:10
Re: Otázka na Radio Jerevan
Napis neco podobnyho pod clanek o Bugatti, kde treba sam pochopis, co si myslim o tvem prispevku zde.
1. 3. 2024 15:31
Re: Elon Musk je stará tlučhuba
Cybtruck jezdí - jj mizerně, v terénu i sněhu mu to nejde a když zaprší... tak rezne ;-)
v USA to předvádí neuvěřitelné věci - tak určitě, nehod už jsme viděli dost :-)
Akcie jsou houpačka jak blázen, podle toho jestli si Elon prdne nebo ne....

Co tam máš dál?
Avatar - eLzyx
1. 3. 2024 09:55
Re: Elon Musk je stará tlučhuba
jen jestli ty nebudeš nějaký špatný výmysl. Ani česky neumíš. A ještě se tváříš, že znáš Muska snad osobně. Nebudeš náhodou ten Andersen ty?
Cybertruck jezdí, autonomní řízení se týden co týden zlepšuje - v USA to předvádí neuvěřitelné věci a solární tašky? Ty taky vyrábí, jen je to trochu upozaděný produkt.

A že akcie Tesly klesají? To už tak bývá u akcií, které drží spekulanti a ne akcionáři.
1. 3. 2024 07:11
Re: Re: Re: Má vůbec cenu
Asi sa s tým naučím žiť