Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DaimlerChrysler mění plány na prodej Smartu

Ondřej Láník
Diskuze (1)
Podle informací německého deníku Handelsblatt byla zakázka automobilového koncernu DaimlerChrysler u investiční banky Goldman Sachs stornována. Jejím předmětem bylo shromáždění nabídek na odkoupení automobilky Smart, o kterém DaimlerChrysler uvažoval.

Podle informací německého deníku Handelsblatt byla zakázka automobilového koncernu DaimlerChrysler u investiční banky Goldman Sachs stornována. Jejím předmětem bylo shromáždění nabídek na odkoupení ztrátové automobilky Smart, o kterém DaimlerChrysler uvažoval.

Zásadní řešení problému zvaného Smart, je podle tohoto kroku vedení DaimlerChrysler, prozatím zavrženo. Jak bude podnikání firmy se značkou Smart dále pokračovat zatím není jasné. Od svého založení nevygenerovala nejnovější automobilka pod křídly DaimlerChrysler žádný zisk a ani více než miliarda eur věnovaná na sanaci podniku nemusí přinést definitivní řešení. Uvažuje se o zastavení vývoje nástupce modelové řady ForFour, který automobilce rozhodně zisky nepřinese. Minulý rok se jej prodalo totiž jen 45 000 kusů, ale k tomu aby byla řada zisková, musí být odbyt přinejmenším dvojnásobný. Již dříve byly ze stolu smeteny plány na další modelovou řadu lehkého SUV a nedávno skončila také ztrátová výroba malého kupé a roadsteru. V minulém roce Smart prodal celkem 143 tisíc vozů.

Základem budoucího úspěchu firmy má být prodej nástupce ForTwo, který by rozšířením na velký americký trh (v roce 2007) mohl přinést rozhodující část objemu, generujícího zisky. O tom kam se nakonec Smart vydá, rozhodnou akcionáři DaimlerChrysler na zasedání valné hromady, které se uskuteční za tři týdny.

Ondřej Láník
Diskuze (1)