Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dakar 2014: 4. etapa – Despres v problémech, Sainz předvedl show

Vitek
Diskuze (0)
Čtvrtá etapa byla opět rozdělená na dvě části – pro auta a kamióny, kratší, ale ne jednodušší pro motocykly a čtyřkolky. Byla to náročná soutěž, rozlehlé pláně, rychlé cesty, ale i krásné přírodní scenérie.

Jezdci o závodě mluvili jako o dlouhém a těžkém, dokonce jako o nelidském. Trpěli všichni – lidé i stroje. Ale to je Dakar!

Po noci strávené v Barréal se jezdci na motorkách a čtyřkolkách, většinou na opotřebených pneumatikách, vrhli do dalšího boje o dojetí. Jejich trasa měřila 353 kilometrů, polovinu toho, co pořadatelé připravili pro auta a kamióny. Vítěz minulé etapy Barreda Bort měl navigační problémy, nevyhnul se mu ani pád a skončil šestý, průběžně je ale pořád první. O tři minuty za ním je zatím Marc Coma, na třetí pozici po čtyřech závodech je Chaleco López. Cyril Despres pár kilometrů před cílem upadl a v etapě to pro něj znamenalo 16. pozici.

Za zmínku určitě stojí také Slovák Štefan Svitko, který je po čtvrté etapě na průběžném 11. místě, jeho týmový kolega David Pabiška se usídlil na prozatímním 26. a má nakročeno k nejlepšímu umístění své Dakarské kariéry. Jan Veselý do závodu neodstartoval.

Problémy s navigací měli i jezdci na předních příčkách průběžné tabulky výsledků v kategorii automobilů. Čekali je dva měřené úseky (217 a 284 km, v tomto pořadí), následovalo 157 kilometrů časovky. Lídr předešlé etapy Nani Roma měl velikou smůlu, dojel až na pátém místě a jeho Mini v celkové klasifikaci předstihl jeho rival z Madridu Carlos Sainz. Druhé místo získal Stéphane Peterhansel, který se nevzdal boje ani navzdory několika defektům. Třetí skončil odvážný Nasser Al-Attiyah. A celková klasifikace na prvních třech místech? Sainz, Roma, Al-Attiyah.

Josef Macháček se dostává do tempa. Posunul se zase o malinký kousek dopředu na 45. etapové místo, celkově je na 58. příčce.

Čeští jezdci jedou dobře!

Ve třídě kamiónů vypadá po čiré etapě průběžné pořadí takto – Gerard De Rooy na prvním místě, 36 minut za ním se drží Van Vliet, na třetí pozici je zatím Karginov. Dařilo se Kolomému! Ten zazářil dojezdem na 4. místě a celkově je osmý. Ale jeho cesta nebyla bezproblémová, ke konci posádce došla zásoba vody a Kolomý do cíle dorazil značně dehydrovaný.

Aleši Lopraisovi podobně jako ve druhé etapě i tentokrát přestal fungovat pohon 4x4, jeho Královně také unikal olej, který musel být postupně doplňován. Vzhledem k potížím je jeho umístění dobré, dojel na devátém místě o 13 minut později než Martin Kolomý. Průběžně se ale drží před Martinem na sedmé příčce.

Moc hezky se dívá také na zbytek tabulky s výsledky a české piloty. Liazka Vlastimila Vildmana je po čtvrtém závodním dni celkově 17., Jaroslav Valtr je 19., Tomáš Vrátný je zatím průběžně na 22. pozici a Tománek na 24.

Leoš, Aleš a Karel Lopraisovi

Představte si, že máte tátu, který není na Vánoce ani silvestra doma. Tátu, kterého zná celá republika, ale vám chybí. A když začnete, tak jako on, jezdit na Rallye Dakar, on už na ní pomalu končí.

Syn Karla Lopraise, Leoš, jezdí na Dakar stejně, jako jezdil jeho otec, i když v roli mechanika. Není to tedy ten za volantem současné závodní Tatry. Závodí jeho bratranec Aleš, kterého ale stejně spousta fanoušků i novinářů mylně považuje za Karlova syna.

Proč se ale v posledních letech syn s otcem na Dakaru míjejí a kdy Leoš začal jezdit na Rallye Dakar? Tak to prozradí stránky Zelené vlny Radiožurnálu.

Vitek
Diskuze (0)