Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálniční známky: Hrozí zdražení i zpoplatnění běžných silnic

Diskuze (51)
Ministerstvo dopravy má plán, jak přilepšit státnímu rozpočtu. Zdraží dálniční známky a rozšíří síť zpoplatněných cest.

Podle informací hospodářských novin má Ministerstvo dopravy v zásobě hned několik způsobů, jak pomocí dálničních známek zvýšit příjem státního rozpočtu. Nová opatření mají prý vynahradit případné škrty v prostředcích vyhrazených na rozvoj silniční sítě.

Ministr Pavel Dobeš Hospodářským novinám potvrdil, že některé z návrhů by mohly vstoupit v platnost už od příštího roku.

První cestou je zdražení. Ministerstvo zvažuje, že se roční známka pro osobní automobily zdraží ze současných 1200 na 1500 Kč. Motocykly, které nyní známku mít nemusí, by platily 1000 Kč.

Ve hře je také zpoplatnění silnic 1. třídy. Známka pro ně (bez dálnic) by byla levnější, měla by stát 600 Kč ročně. Z kuponů by se však prakticky stala paušální daň pro provozovatele všech aut, kteří mají v úmyslu vyjet na silnici.

Takové opatření nicméně není naprostou novinkou. Podobný postup již v praxi uplatňují v Bulharsku a Rumunsku. V Černé Hoře se za používání silnic také platí, poplatek se ale označuje jako ekologický.

V mnoha západoevropských zemích je naopak používání silnic bezplatné. Majitelé aut se ale nevyhnou skutečné silniční dani. Ta se mimochodem vybírá i u nás, sazbu 1200 až 4200 Kč ročně (dle zdvihového objemu) ale musí odvádět jen provozovatelé vozidel používaných k podnikání.

Diskuze (51)
Avatar - ManInBlack
28. 7. 2011 18:07
Návrh na zlepšení státního rozpočtu
Ať politici přestanou krást. To bude najednou peněz!
Avatar - chlapecx
22. 7. 2011 20:01
Re: Proč ne...
tak nám tu poučku řekněte ju???
já teda mám v pravicovém nebo liberálním zaměření jasně řečeno, řídká soc. st, t se každý postará sám o sebe.... žádné daně, žádný stát a žíádné služby..... daně raděj nepřímé a ve zdravotnictví trestat nemocné za to že jsou nemocní,.. hlavně proboha netrestat úspěšné k solidaritě s nemocnými!!!! nepřipadá vám to krapet povědomé?
Avatar - chlapecx
22. 7. 2011 19:59
Re: Proč ne...
Avatar - chlapecx
22. 7. 2011 19:59
Re: Proč ne...
a
Avatar - SEKYC
21. 7. 2011 17:22
Re: navrhovane zvyseni je male
Jak si to myslel : "a navíc je to i spravedlivé. Nemyslel si že dělník který má almužnu 12000kč,bydlí v nějaký pr-eli kde páni zrušili autobus,vlak atd. dojíždí 15km do rachoty aby rodina nechcípla hlady má platit silniční dan stejně jako podnikatele ale s tím rozdílem že si nemůže odepsat z danovýho základu ani litr benzinu? A co ta nehorázná spotřební dan?Ty politici co otom rozhodují by potřebovali se podívat na obyčejnou českou vesnici ale dále od prahy,jak to upadá a lidi kdyby neměli políčka a zahrady tak pomalu chcípaj hlady,protože plat nebo důchod vystačí tak na platbu za elektřinu a vodu, tyto dvě komodity máme totiž ještě dražší než třeba v německu.