Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DeLorean DMC-12 se vrátí zpátky do budoucnosti

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
DeLorean proslavený filmovou trilogií „Back to the Future“, ale také finančními potížemi automobilky a zatčením jejího zakladatele za pašování kokainu se po pětadvaceti letech vrátí. Nové automobily bude produkovat obnovená společnost DeLorean Motor Co.

Společnost DeLorean, která sídlí v Humble v Texasu, byla obnovena v roce 1995 za účelem oprav a renovací originálních vozů. Z Irska kde na začátku osmdesátých let probíhala výroba jediného modelu DeLorean DMC-12 byly do Texasu převezeny součástky, z nichž měly být postaveny sériové vozy.

Tyto díly se nyní využívají při opravách původních vozů a společnost je schopná na zakázku postavit zcela nový vůz, který využívá 80 % procent původních dílů. Společnost chce produkci nových vozů obnovit v třetím čtvrtletí příštího roku a James Espey, viceprezident společnosti DeLorean Co., uvádí, že výrobu má opouštět jeden až dva automobily měsíčně. Dá se předpokládat, že společnost nebude mít s naplněním tohoto plánu, takové potíže jako měl John Zachary DeLorean se svým snem, kterým byla výroba nového sportovního vozu, s nímž chtěl konkurovat zavedeným značkám.

Zájemci o nově postavené DeLoreany mohou již nyní na webových stránkách společnosti vyplňovat objednávku na svůj stroj času, který je sice neodveze do budoucnosti, ale dokáže navodit atmosféru začátku osmdesátých let. Vůz v základním provedení má cenu stanovenu na 57.500 amerických dolarů (zhruba 1.180.000,-Kč). Automobil může plně odpovídat specifikacím z osmdesátých let, ale firma nabízí i úpravy, které jej přiblíží současným standardům. V nabídce příplatkového příslušenství jsou vedle výkonnější pohonné jednotky nebo sportovních tlumičů Eibach, uvedeny například xenonové světlomety, navigace, rozhraní pro Bluetooth nebo iPod. Zkrátka nepřijdou ani zájemci z Evropy, protože společnost má vedle několika zastoupení v USA také pobočku, která sídlí v Holandsku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
30. 8. 2007 14:19
DeLorean
Vzhladom na pestru histroiu tejto znacky jedineho modelu nezaujem o toto auto nemozno predpokladat. Je to rarita, ktoru uz podla mna vela fajnsmekrov vidi aspon vo sne vo svojej garazi...