Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Znovuzrozený DeLorean má problém, řeší se krádež duševního vlastnictví

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Čtveřice vrcholných manažerů čelí několika obviněním od svého bývalého zaměstnavatele.

Nástupci originální společnosti DeLorean, zkrachovalé v roce 1982, to nemají lehké. Znovuzrozená společnost DeLorean, založená v roce 1995, řešila dva spory s vdovou po zakladateli původního DMC. Zakladatelé společnosti DeLorean Motors Reimagined LLC, která nedávno představila vizi moderního elektrického sporťáku Alpha5 se značkou DMC, však nyní čelím dalším obviněním.

Nová společnost se dostala do sporu s kalifornským výrobcem elektromobilů Karma Automotive, který DeLorean Motor Reimagined LLC viní z krádeže duševního vlastnictví. Obvinění se přitom vztahují především ke čtyřem bývalým zaměstnancům Karma Automotive, kteří měli ukrást obchodní tajemství kalifornské společnosti.

V žalobě se objevují jména Joost de Vries (současný CEO DeLorean Motor Company), Alan Yuan (provozní ředitel), Troy Beetz (marketingový ředitel) a Neilo Harris (viceprezident pro značku a kreativitu). Všichni přitom v minulosti pracovali pro Karma Automotive a všichni zde měli pracovat i na moderní interpretaci klasického vozu DeLorean pod označením „Project 88).

Video se připravuje ...

Podle žaloby měla čtveřice manažerů shánět investice a propagovat novou společnost ještě v době, kdy byli zaměstnaní u společnosti Karma. Přitom prý používali firemní vozy a e-mailové adresy společnosti Karma, k čemuž prý docházelo mezi prosincem 2020 a únorem 2022.

Čtveřice je navíc obviněna také ze zatajování informací před vedoucími pracovníky společnosti Karma Automotive, což mělo vést ke krachu Projektu 88, který by v případě realizace byl zřejmě přímým konkurentem právě pro nový DeLorean Alpha5.

Poté, co de Vries opustil Karma Automotive, společně se dalšími manažery měl v roce 2021 založit DeLorean Motors Reimagined LLC. Yuan, Beetz a Harris však zůstali zaměstnáni u Karma Automotive až do února 2022. Čtveřice je tak obžalována pro porušení smlouvy, porušení svěřených povinností, podvodu a nedovolených zásahů. Společnost Karma Automotive navíc hovoří o porušení státních i federálních zákonů, jak dodávají kolegové z Motor1.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme