Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

DeLorean se chlubí třemi novými koncepty. Je mezi nimi i parádní sporťák

Filip Melich
Diskuze (0)

Znovuzrozená automobilka DeLorean připravila tři nové koncepty, které alespoň v digitální podobě prezentuje jako součást své alternativní historie. Jde o sportovní kupé, sedan a SUV.

Značka DeLorean je zpět a byť s původní společností vyrábějící DMC-12 má pramálo společného, nebrání jí to čerpat z jejího odkazu. Koncem května se nám ukázalo cestovní kupé Alpha5, jehož výroba má začít v roce 2024. Jde o elektromobil s baterií o kapacitě 100 kWh, který bude na jedno nabití schopný ujet přes 480 kilometrů. A pokud vám nebude záležet na dojezdu, zvládne sprint z 0 na 100 km/h za 3,4 sekundy a rozparádí se až na limitovanou rychlost 241 km/h (150 mph). Alespoň v prvotní verzi.

Už s odhalením modelu Alpha5 DeLorean naznačoval, že má v plánu více věcí, nejen jeden elektrický model. Možné budoucí směřování nyní naznačuje trojice digitálních konceptů, které značka na svých stránkách prezentuje jako pohled na vlastní alternativní minulost. Ve formě slideshow DeLorean ukazuje modely, které by mohly vzniknout, kdyby v roce 1982 automobilka nezanikla.

Prezentace začíná známými náčrtky vozu, který skutečně patří k historii původního DeLoreanu. Jmenuje se DMC-24 a jde o netradiční sedan se splývavou zádí, který byl po úpravě ze strany dnešního studia Italdesign v roce 1983 prezentován jako Lamborghini Marco Polo. Nově připravené koncepty najdete až za tímto modelem.

Prvním z nich je vůz nazvaný Alpha2 z teoretických 90. let. DeLorean si auto představuje jako sportovní kupé, které by se bývalo představilo v roce 1996. Design má značit odklon od stylu původního DMC-12, což je zřejmé na první pohled. Ale byť se některé detaily tváří jako z automobilové doby dávno minulé, tvary jsou jednoznačně moderní. Pod kapotou měl pracovat zážehový motor blíže neurčených parametrů. Za nás jde o nejpovedenější z nových konceptů.

V představě alternativní historie DeLoreanu se v roce 2006 ukázal model Alpha3, a to v podobě luxusního elektrického sedanu. Ale přestože stránky značky hovoří o sedanu, tvar zádě vozu má s tradiční tříprostorovou karoserií pramálo společného. DeLorean si představuje, že šlo o exkluzivní vůz spoléhající na (v té době) nejmodernější technologie.

Video se připravuje ...

Rok 2013 pak měl podle automobilky přinést velké elektrické SUV jezdící na vodík. Na teoretických prvotních nákresech je model Alpha4 také vidět v podobě pick-upu, ale blíže se DeLorean o autě nerozepisuje. Prezentace končí v květnu představený modelem Alpha5 a datem 21. srpna 2022, kdy se má konat Pebble Beach Concours d'Elegance. Tam DeLorean slibuje představit více vozů, takže je možné, že některé – ne-li všechny – koncepty vzniknou i ve fyzické podobě.

DeLorean se už dříve nechal slyšet, že jeho plány nekončí modelem Alpha5. Míří dále a chce se propracovat k plnohodnotné automobilce s několika vozy v nabídce. Jestli budou v nějaké míře vycházet z představených konceptů, s jistotou nevíme, ale minimálně velké elektrické SUV (ať už vodíkové či nikoliv) by v dnešní době dávalo smysl.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme