Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dodge Charger z roku 1969 jako naleštěný klasik jen vypadá

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Nádherný Dodge Charger modelového roku 1969 na první pohled vypadá, že se dnešních dnů dočkal ve své původní podobě. Ve skutečnosti pod svými klasickými liniemi ukrývá techniku i výbavu, kterou poskytl Charger SRT Hellcat modelového roku 2015.

Dodge Charger druhé generace z let 1968 až 1970 si na domácí půdě získal srdce fanoušků především díky svým výsledkům v závodní sérii NASCAR, zatímco v Evropě jej proslavily filmové role od detektivky Bullitův případů přes televizní seriál a komedie The Dukes of Hazzard až po horor Blade a sérii akčních snímků Rychle a zběsile, v nichž se objevil v řadě nejrůznějších úprav.

Popularita velkého kupé mezi příznivci značky Dodge stále neklesá a Charger je i díky tomu vděčným objektem zájmu sběratelů a úpravců. V případě, že pro zájemce o tuto automobilovou hvězdu konce šedesátých let nepředstavují finance žádný problém, pak si může dopřát některý z výjimečně zachovalý vozů v původním stavu, kompletní renovaci nebo stále oblíbenější restomod.

Právě poslední varianta se týká tohoto konkrétního exempláře, za jehož vznikem stojí společnost Bumbera's Performance z Texasu. Základem této kreace se stal původní Dodge Charger modelového roku 1969, který poskytl svou karoserii i podstatnou část interiéru.

Pohled do prostoru pro cestující ovšem odhalí několik zásadních prvků, které z konce šedesátých let nepochází. Těmito prvky jsou kompletní středový tunel mezi sedadly, palubní deska i volant, pocházející z Dodge Challenger SRT Hellcat modelového roku 2015. Díky tomu se může velké kupé pochlubit moderním multimediálním systémem.

Pod kapotu pak zamířil kompresorem přeplňovaný osmiválec Hellcat o objemu 6,2 litru s výkonem 527 kW (717 k) a točivým momentem 881 N.m, který rovněž pochází z modelového roku 2015. Tento motor pak doprovází stejně stará osmistupňová automatická převodovka TorqueFlite 8HP90, jejímž prostřednictvím jsou roztáčena kola zadní nápravy.

Dodge Challenger SRT Hellcat pak údajně poskytl i komponenty zavěšení a odpružení kol i své moderní asistenční systémy. Díky tomu má vedle nadprůměrných dynamických schopností klasicky vyhlížející kupé vynikat i stejnou ovladatelnosti jako tento současný sedan.

Společnost Bumbera's Performance postavila tento Dodge Charger pro jednoho ze svých klientů, jímž má být basketbalista Solomon Hill, ale údajně se nebrání stavbě dalšího podobného vozu. Zájemce si ovšem musí na takovou přestavbu připravit minimálně 100.000 amerických dolarů (zhruba 2.250.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - mariov8
31. 7. 2018 14:30
Charger 68/69
Do toho už je dnes škoda řezat, v původním stavu by mohl být cennější.
Avatar - rokyta.p
31. 7. 2018 02:22
a jak to bylo s Lanciou od vodníků?
Americká auta v zásadě ano, ale typ chrom a plameny mě moc nebere. Spíš by mě zajímalo, jak to nakonec dopadlo s Lanciou z AAA a těmi km. Opět ticho po pěšině, voda teče, manažerské pr kecy se vedou. Tady píšou že se prodala, aha tak proto proběhla médii, aby ležák odkráčel a ještě za co nejvíc s reklamou. Nyní že se 30tkm [odkaz] dneska už ůže člověk věřit v lepším případě pouze sobě.
Avatar - Beefcake
31. 7. 2018 00:02
V
A este poprosim Volgu s motorom zo Zila ...
Avatar - 3_diamanty
30. 7. 2018 21:01
pekna farba aj kola
ked uz ide o stare kusky od dodge... tak mam pred ocami hned toto [odkaz] ... a opat nesmie chybat klasicka elegantna "hneda" a vsade kopec chromu.... ale proste ladi to takze nic proti :yes: