Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dopravní expert: Rychlostní radary jsou neefektivní

David Bureš
Diskuze (42)
Podle německé studie radary měřící rychlost nepomáhají snížit počet dopravních nehod.

Německý dopravní expert Karl-Friedrich Voss zjišťoval, zda radary měřící rychlost pomáhají snížit počet dopravních nehod. Výsledkem jeho studie je zjištění, že jsou rychlostní kamery v tomto ohledu neúčinné.

Karl-Friedrich Voss je členem představenstva německého Svazu dopravních psychologů, navíc zasedá v Odboru pro dopravní psychologii německé Společnosti pro psychologii. Voss se ve své práci ptal na to, zda radary pomáhají snížit počet dopravních nehod, nebo zda jsou jen prostředkem obcí, aby od motoristů získaly co nejvíce finančních prostředků. Dopravní expert také zjišťoval, kterým řidičům je rychlost nejčastěji měřena a co způsobuje nejvíce dopravních nehod.

Voss ve své práci použil statistiky z roku 2008. V tomto roce řidiči staří 18 až 20 let způsobili kvůli nepřiměřené rychlosti 2.582 dopravních nehod, zatímco řidiči staří 25 až 44 let způsobili kvůli nepřiměřené rychlosti 729 nehod. Přestože řidiči staří 25 až 44 let způsobili čtyřikrát méně nehod kvůli nadměrné rychlosti než motoristé staří 18 až 20 let, radary jim v 52.600 případech změřily vysokou rychlost, což bylo více než dvakrát častěji než u mladších řidičů.

Podle německého dopravního experta jezdí řidiči staří 18 až 20 let především během nocí a víkendů. Podle jeho názoru by tak rychlost měla být policií častěji měřena v této době. Voss dále požaduje, aby radary měřící rychlost byly umístěny v místech, kde se stává hodně dopravních nehod.

Pokutu za nepřiměřenou rychlost změřenou rychlostní kamerou navíc řidiči dostanou až několik týdnů po svém přestupku, podle Vosse je tak i kvůli tomu neúčinná a nepomáhá snížit nehodovost. Německý dopravní znalec by raději dával přednost policejním vozům vybavených radarem, které řidiče jedoucího rychle zastaví a hned pokutují. Problémem je však to, že aby byli všichni řidiči jedoucí nepřiměřenou rychlostí ihned zastaveni, musela by mít policie více aut a policistů.

V Německu loni přibylo mrtvých na silnicích, poprvé za 20 let

Na to, že jsou radary umisťovány v místech, kde je jisté, že zde bude řidičům častěji změřena vysoká rychlost, už delší dobu upozorňuje německý autoklub ADAC. Německá policie se však proti tomuto tvrzení ohrazuje, říká, že na radarech nevydělává. O umístění rychlostních kamer a době jejich fungování rozhoduje policie po dohodě se zastupitelstvem místní obce.

Diskuze o umisťování a smyslu zařízení pro měření rychlosti se vede rovněž v České republice, kde se od 1. srpna 2011 vrátila městské policii pravomoc měřit rychlost bez dopravních značek, které na probíhající měření upozorňují. Původním důvodem k zavedení tohoto opatření v roce 2009 přitom byly nikoliv ojedinělé tendence městských a obecních zastupitelstev rozmisťovat radary s ohledem na výtěžnost, nikoliv na bezpečnost provozu. Mediálně známými se v tomto ohledu staly zejména Mělník nebo Turnov.

David Bureš
Diskuze (42)
1. 8. 2022 21:15
Radary
Zajímavý článek. Vesměs ale souhlasím. Myslím si, že u nás existuje spousta míst, kde jsou radary vyloženě jenom kvůli tomu, aby města vydělávala na nepozorných řidičích, kteří nevědomky porušují nesmyslná omezení. Sám už jsem takto pokutu za rychlost několikrát dostal. Super podle mě je ale to, že dnes už jsou ty radary celkem zmapované, takže si na to lidé mohou dávat větší pozor. Třeba na https://www.dopravniznaceni.com/ mají super článek o tom, kde všude jsou radary v Praze, což se hodí.
1. 3. 2012 18:51
Re: Ono to stejně skončí na jednotce s GSM a GPS, která pošl
takže si mám zrušit účet a brát peníze cash?
1. 3. 2012 18:51
Re: Jak to chodí u nás v Praze
já mám taky zařízení, které mě upozorní, že jedu rychle. Říkám tomu oči.
1. 3. 2012 16:02
Re: vybírání
To je (ve většině případů) pravda.
Avatar - superkutil
1. 3. 2012 13:33
Re: Jak to chodí u nás v Praze
Tomu se říká plynulá regulace provozu. A používá se to třeba i na dálnici (v Německu u Mnichova). Ve městech je to běžné. Ford do nových aut montuje zařízení, které rozpozná max. povolenou rychlost a upozorňuje tě, že jedeš příliš rychle. [odkaz] [odkaz]