Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Druhý den na ME tahačů v Mostě: Lacko vyhrál, Vršecký druhý

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Český pilot Adam Lacko z týmu Buggyra Racing 1969 vyhrál v neděli jeden ze závodu mistrovství Evropy tahačů. V další jízdě skončil David Vršecký na druhém místě.

Ve víkendovém účtování zvýraznil Lacko svůj náskok v čele šampionátu na šedesát bodů a stáj Buggyra Racing 1969 zvýšila svůj náskok v hodnocení týmů.

Mraky se v neděli dopoledne toulaly po obloze nad Mostem, ale kvalifikační tréninky na dnešní dvě závodní jízdy tahačů se odehrály za sucha. Z první části postoupili mezi deset nejlepších všichni tři čeští jezdci – Adam Lacko, David Vršecký a František Vojtíšek.

Druhá část tréninku vyšla pro české barvy náramně, protože Lacko dosáhl hned při svém prvním pokusu čas 2:02,085 a byla to hranice, kterou nikdo z jeho soupeřů již nedokázal překonat. Pro první nedělní závod si tak zajistil pole position, tedy nejlepší pozici na startu. Vršecký byl sedmý a Vojtíšek desátý, což představovalo pro tyto české závodníky čtvrtou, respektive pátou řadu.

Lacko držel režii

Start prvního nedělního závodu očekávaly tribuny mosteckého okruhu s velkým napětím. Lacko však neponechal nic náhodě. Ačkoliv se na jeho vedoucí pozici tlačili zleva Němci Hahn a Halmová, zezadu zleva Španěl Albacete, dokázal svou pozici uhájit. Takticky brilantně zvládl první dvě pomalé zatáčky po startu, pak ještě dvě kola dovolil svému největšímu soupeři Hahnovi, aby se vozil v jeho stínu.

Od třetího kola to však byla one man show v podání vedoucího jezdce mistrovství Evropy. Lacko s přehledem kontroloval svůj náskok a v čele šampionátu zvýraznil svou převahu před nejbližšími pronásledovateli.

Na strkanici po startu doplatil Vršecký, který musel projet únikovou zónou plnou štěrku. Situace naopak využil Vojtíšek a protáhl se na šesté místo. V cíli nakonec dojeli oba jezdci v rozmezí necelé sekundy. Vojtíšek byl ovšem penalizován za překročení rychlostního limitu 160 km/h a propadl se na desáté místo. Vršecký byl klasifikován jako sedmý, což mu zaručilo pozici v první řadě pro start do závěrečného závodu tahačů na mosteckém Autodromu.

Vršeckého nic nepřibrzdilo

Na startu závěrečné jízdy víkendu si pohlídal nejlepší pozici Brit Shayne Brereton, který využil soubojů za svými zády a vzdálil se všem ostatním soupeřům. Druhé místo si udržel po soubojích v úvodním kole David Vršecký a nenechal se vyprovokovat ani ostrými útoky německé závodnice Steffi Halmové. V průběhu jedenácti kol závodu odvodil s naprostou jistotou za sebou vláček devíti soupeřů, kteří s vzhledem k vzájemné vyrovnanosti mezi sebou nebyli schopní předjet, nebo to neriskovali.

Lacko dokončil poslední závod víkendu na sedmé příčce, ale tvářil se spokojeně. „na startu poslední jízdy se mi protočila kola, ale povedlo se mi jakž takž uhlídat si svoji pozici a nakonec si ještě o jedno místo polepšit. Vzhledem k tomu, jak jel David takticky naprosto skvěle, jsem měl dobrý přehlede o tom, jak si vedou moji největší soupeři. Po vyhrané první jízdě v neděli nemělo smysl se někam hnát za každou cenu a riskovat hloupý předjíždění manévr a ztrátu bodů,“ prohlásil Lacko v neděli odpoledne, ale o titulu i nadále odmítá uvažovat. „Situace je příjemná, o tom vím, ale o titulu zatím nepřemýšlím a soustředím se na nejbližší závod,“ prohlásil lídr evropského šampionátu.

Vršecký absolvoval svůj letošní čtvrtý závod a po loňské pauze se v Mostě vrátil opět na stupně vítězů. „Závěr poslední jízdy byl hodně napínavý. Na začátku posledního kola mi totiž praskl brzdový kotouč na pravém předním kole. Když jsem slyšel dvě minuty v závěrečném kole zvuky vpředu na nápravě, tak jsem si nebyl jistý, zda mě soupeři nakonec nepředjedou. Každopádně má z víkendu radost, protože Adam i tým zvýšili bodový náskok v šampionátu,“ prohlásil dvojnásobný mistr Evropy.

Před účastníky šampionátu jsou ještě tři víkendy v Belgii (Zolder), Francii (Le Mans) a Španělsku (Jarama). Vedoucí jezdec seriálu Adam Lacko se během bude moci spolehnout na podporu Davida Vršeckého, který se v rámci přípravy kamionů na Rallye Dakar, bude snažit pomoci týmu a Adamu Lackovi v boji o titul šampiona kontinentu.

Výsledky

Most – 3. závod: 1. Lacko (ČR/Buggyra) 22:46,340; 2. Hahn (Něm./Iveco) +2,753; 3. Albacete (Šp./MAN) +6,226; 4. Halmová (Něm./MAN) +7,952; 5. Kiss (Maď./Mercedes-Benz) +8,442; 6. Lenz (Něm./Mercedes-Benz) +24,937; 7. Vršecký (ČR/Buggyra) +30,101; … 10. Vojtíšek (ČR/MAN) +39,964. 4. závod: 1. Brereton (Brit./MAN) 23:02,926; 2. Vršecký +7,771; 3. Halmová +8,251; 4. Kiss +8,289; 5. Albacete +8,660; 6. Hahn +9,094; 7. Lacko +9,807… 15. Vojtíšek +50,217.

Průběžné pořadí ME (po 6 z 9 závodů): 1. Lacko 278; 2. Hahn 218; 3. Halmová 209; 4. Kiss 201; 5. Albacete 157; 6. Lenz 113; … 8. Vršecký 73; 22. Vojtíšek 2.

Pohár konstruktérů: 1. Buggyra 378; 2. Reinert (MAN) 341; 3. Iveco 334

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)