Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektrické Maserati? Už za tři roky

Michal Fokt
Diskuze (54)
Také italská luxusní značka stihne ještě před koncem dekády uvést vlastní plně elektrický vůz. A nebude to Levante

Šéf koncernu FCA je známý odpůrce elektromobilů, ale co nadělá, jeho osobní antipatie zřejmě nedokáží přesvědčit zákazníky, aby se o elektrická auta nezajímali, italsko-americký koncern tedy bude musí chtě nechtě postupovat v souladu s aktuálními trendy. A tak se stalo, že Fiat-Chrysler pracuje hned na dvou elektromobilech. Jedním z nich bude patrně městské auto od Fiatu, zajímavější kousek ale chystá pro Maserati.

Není žádným tajemstvím, že sportovní SUV Levante dostane hybridní systém z modelu Chrysler Pacifica, nabízelo by se tedy, že bude právě tento vůz i v elektrické verzi. Ale není tomu tak, na baterky by měla jezdit speciální verze kupé Alfieri, jehož existence bude tím pádem snáze obhajitelná. To je pro tento sportovní vůz poměrně důležité, protože v rámci koncernové i firemní strategie měl jen velmi okrajovou roli, ovšem jakožto imageový elektromobil rázem nabude na důležitosti.

Bloomberg informuje, že vývoj elektromobilů už probíhá a elektromobil bude představen v roce 2019, před koncem dekády jako by všechny důležité automobilky chtěly mít venku minimálně jeden klíčový model s alternativním systémem pohonu a vše nasvědčuje tomu, že právě elektrická se těší největší podpoře a vodíkové automobily budou hrát spíše roli exotů.

Michal Fokt
Diskuze (54)
21. 6. 2016 18:02
Re: hezká studie
ja si cisilka ctu na strankach energetickych spolecnosti, jedina stranka ktera je trosku eko a ctu na ni texty je hybrid.cz

to ze ty nechapes ze 5kacek byl nicnerikajizci udaj ktery jsem jen nadhodil ohledne zvedani spotrebni dane na jeji soucasnej dvojnasobek je holt tvuj problem, ta dan se klidne muze zvednout 10x, 50x (proste jakekoliv cislo si vyberes) to bude ciste na tom co snesou volici a co si dovoli ministerstvo a ministr ktery o dane spotrebni dani rozhoduje ;-)

aby se na spotrebni dani za elektrinu vybralo o 12 miliard vice, musela by se spotrebni dan na elektrinu zvednout cca 57x, prumerna domacnost by tak rocne dala za elektrinu o cca 2730kc vice (spocteno vsetne navyseni o dph ktere by se tim take vybralo na elektrine vice)

za kazdy litr nafty davame statu cca 15.54kc a za kazdy litr benzinu pak 16.59kc (sumy vcetne dph ze zakladu) takze si sam spocti kolik rocne statu poslej kdys jezdis s autem na naftu ci benzin, to kolik litru rocne protocis netusim, ale to si jiste dokazes spocitat sam :-)
21. 6. 2016 17:56
Re: Ještě nejlíp autonomní
sak to je trolejbus, jen misto kablu nahore mu stacej kably schovane v silnici, a kdys dojdou draty, tak ma jeste baterku

mimochodem vymenitelne ty draty jsou i v te vozovce, ten dalnicni pruh v Britanii se nebude stavet klasicky jako se stavi silnice dnes, ale bude postavev z bloku z recyklovanych plastu a asfaltu, tedy to co predstavili pred par lety tusim ve Svicarsku, kdy silnice se sktavi z prefabrikatu ktere jsou uvnitr dute a s prostorem pro vedeni vseho mozneho, od potruby kanalizace, inzenyrske site, datove site a tak podobne, holt svet se vyvyji a zkousi se nove metody, to proto bude nosnost omezena na tom useku na 32 tun na soupravu
Avatar - Dinar
21. 6. 2016 16:59
Re: hezká studie
Posledně mi jeden kolega posílal odkaz na debatu, kde tenhle trouba rozumoval nad tím, že nabít tisíc aut na jednom sídlišti je stejná logistická a časová záležitost, jako když ta auta mají natankovat benzín. >:D Nemám nic proti nadšení pro věc, ale tohle je věrozvěst elektrosekty, mimoň.
Avatar - Dinar
21. 6. 2016 16:52
Re: hezká studie
Argument o 5 Kč a domácnostech je tvůj, do blbců tak můžeš nadávat jen sám sobě, na téhle hlouposti jsem jen ukazoval fostekovi tvou "fundovanost". Ty jsi jen takovej elektrotydýt, co si přečetl pár čísilek na stránkách ekonadšenců a nemá šajn o čem vlastně blekotá. Připomíná to "zasvěcené" rozbory vyznavačů spikleneckých teorií s přesnými výpočty dokazujícími, že náraz letadla nemohl nikdy zbořit žádné z dvojčat, fyzika voe, jasný jak facka, že. >:D
21. 6. 2016 16:24
Re: hezká studie
"Elektřinu prostě danit moc nejde."

Che, che, che.

Mladý pane, viděl jste někdy důl? To je díra v zemi, chodby tak a tak. Prosím, důl se může zatopit, zasypat, ale nikdo vám ho nemůže vzít! ;-)