Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

EU se dohodla na nových testech automobilů. Co přinesou?

redakce AUTO.CZ
Diskuze (17)
Modernější testy aut, která vstupují na evropský trh, jsou součástí nových pravidel takzvaného typového schvalování motorových vozidel, se kterými souhlasily členské země Evropské unie.

Součástí změn je zlepšení kontrolních testů emisí, ale také prověřování situace na trhu, tedy zda prodávaná auta skutečně odpovídají parametrům. Automobilky se budou muset obávat pokuty až 30.000 eur (810.000 Kč) za každé auto, které nebude podmínky splňovat.

"Jádrem této dohody je zdraví veřejnosti, kvalita vzduchu a inovace. Jediný způsob, jak obnovit a zvýšit důvěru v evropský automobilový průmysl, je pomoci mu vytvořit čisté a bezpečné technologie," poznamenal k dohodě maltský ministr ekonomiky Chris Cardona. Mezi členskými státy panovaly ohledně návrhu rozpory a Malta je jako nynější předsednická země EU pomáhala překonat.

Česko na jednání zastupoval náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl. "My jsme to podporovali, protože to pomáhá koordinaci mezi členskými státy," řekl ČTK.

Návrh předpokládá posílení a zmodernizování testů, které musí nový typ automobilu absolvovat, než se dostane na trh. Každý členský stát bude muset provádět každoroční kontroly. Jejich minimální počet má odpovídat jednomu vozu na každých 50.000 nově v zemi registrovaných vozidel a týkat se mají také objemu emisí v podmínkách reálného provozu.

Evropská komise bude mít možnost vlastních testů tak, aby na případné nedostatky mohla okamžitě reagovat. Zvýšit to má také nezávislost na národních kontrolních systémech. Právě komise by také měla mít pravomoc pokutovat výrobce a dovozce za zjištěné nedostatky vozů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (17)
24. 6. 2017 23:01
Re: 1 test na 50tisic aut?
To neni sira ale NOx
24. 6. 2017 20:33
Re: 1 test na 50tisic aut?
Pokud vim, čim modernější diesel tim větší svinstvo se musí filtrovat. já jsem naopak pro návrat někam do euro 0-1 ke starým TDičkum co nesmrděly jako ty dnešní a lítaly z nich mnohem míň škodlivý a větší saze.
Zlatá Avie nebo Trambus oproti těm dnešním novinkám co smrděj sírou ještě 5 minut po zmizení za obzor
31. 5. 2017 18:51
Re: 1 test na 50tisic aut?
V UK dělá homologace VCA. To je úřad pod jejich ministerstvem dopravy.

Až na to, že tu zákazníkem bude stát. Asi to půjde zadávat i do zahraničí. V ČR je několik firem, které dělají homologační zkoušky, pokud vím, i když ne všechny dělají emise (například státní podnik EZÚ zvládne akorát elektromobil). Nějaká univerzita by mohla mít takovou schopnost. Přinejhorším budete muset vybavení koupit a zřídit si laboratoř.
31. 5. 2017 15:03
Re: 1 test na 50tisic aut?
Jako asi ano, tak nejak jak to dela skodovka, ze si tu sluzbu zakoupi v Anglii ve firme ktera to dela pro vic automobilek. Takze to nic neresi, bude to jako doted, uplatis jednu firmu a 100 modelu projde homologacii.
31. 5. 2017 12:35
Re: 1 test na 50tisic aut?
To na Slovensku nejste schopni homologovat auto?