Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

FED ALPHA: Hospodárné vojenské vozidlo od Ricardo

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Společnost Ricardo v rámci programu Fuel Efficient Ground Vehicle Demonstrator (FED) vyvinula pro Americkou armádu nové obrněné vozidlo.

FED ALPHA vyvinula společnost Ricardo v rámci programu Fuel Efficient Ground Vehicle Demonstrator (FED) zaměřeného na hospodárnost daného druhu vozidla. Program FED byl spuštěn v roce 2008 a jeho cílem je vytvořit řadu lehkých taktických kolových vozidel pro vojenské využití, které ve srovnání se současnými stroji nabídnou výrazně nižší spotřebu paliva.

První zástupce s označením ALPHA byl navržen podle požadavků, které vypsala Armádní tanková divize pro výzkum, vývoj a konstrukci (TARDEC). Toto vozidlo bylo již začátkem letošního července vystaveno v Pentagonu a od té doby podstupuje testování v armádním prostoru Aberdeen v Marylandu.

FED ALPHA s čtyřmístným interiérem má skelet karoserie a některé povrchové panely z lehkých hliníkových slitin Alcoa Defense a hlavní části karoserie i podvozku jsou vybaveny pancéřováním, které má ochránit především posádku vozidla.

K pohonu FED ALPHA využívá prozatím blíže nespecifikovaný řadový čtyřválec Cummins, který je uložen pod přední kapotou a prostřednictvím šestistupňové automatické převodovky Aisin pohání všechna čtyři kola.

Součástí výbavy vozidla je systém, který řidiče informuje o tom, jak co nejhospodárněji zacházet s palivem. K snížení spotřeby mají přispívat i pneumatiky Goodyear Fuel Max s nízkým valivým odporem, které byly vyvinuty přímo pro FED ALPHA.

Ve dnech od 10. do 12. října byl FED ALPHA vystaven na výročním setkání AUSA v centru Walter E. Washington ve Washingtonu. V dalších týdnech čeká vozidlo další série jízdních testů simulujících reálné podmínky při bojové misi. Při nich bude mimo jiné opět věnována velká pozornost spotřebě paliva.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)