Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Fiat 500X 1.6 MultiJet vs. Suzuki Vitara 1.6 DDiS

Martin Machala
Diskuze (75)
Napadlo by vás, že pětistovka od Fiatu může být přes čtyři metry dlouhým SUV? A že se Suzuki Vitara bude víc než do brutálního terénu hodit do města?

Fiat se v poslední době točí v kruhu a představuje jeden derivát pětistovky za druhým. Původně miniaturní retroautíčko tak umí být až sedmimístným minivanem, nejnověji pak malým SUV s vrcholným dvoulitrovým vznětovým čtyřválcem, pohonem všech kol a rekordním devítistupňovým automatem.

Japonské Suzuki zase laškuje s legendárním jménem Vitara. Místo tradičního off-roadu tak vznikl model, který se rozměrově hodí spíš mezi crossovery typu Peugeotu 2008. Technika inspirovaná S-Crossem však naštěstí na terén nerezignovala. Zároveň se však Suzuki octlo v lehce schizofrenní situaci, kdy vedle sebe nabízí dva velmi podobné modely.

Než se začtete, máme důležité upozornění. Sice se nám sešly dvě vznětové šestnáctistovky se shodným výkonem 88 kW, vitara se ale dostavila s pohonem všech kol.

Abychom tedy japonský vůz nepoškodili, uvádíme všude tam, kde jsou pro výpočet známky rozhodující „tvrdá“ data od výrobce, údaje vztahující se k verzi s pohonem pouze jedné nápravy (zrychlení na stovku, kombinovaná spotřeba). Stejně tak i v samostatném oddílu Cena a výbava porovnáváme porovnatelné – tedy „předokolky“ s naftovými šestnáctistovkami.

DOJEM

Kružítko, nebo pravítko?

Je to sice už několikátá reminiscence retrotvarů známých od roku 2007, v případě provedení X se však Fiatu variace na téma 500 velice povedla. Rozhodně víc než u již zmíněných minivanů. SUV působí stále dostatečně roztomile, nikoliv ovšem roztomiloučce nebo vyloženě rozněžněle. Základ je na první pohled zjevně pětistovkový, ale patřičně svalnatější a inovovaný do té míry, aby novinka mezi konkurencí SUV opravdu vynikla.

Určitě nezapadne ani vitara, Suzuki však pro svou prezentaci zvolilo diametrálně odlišné prostředky. Místo kružítka vzali japonští designéři do ruky pravítko a nová vitara je tak samá hrana. Zvlášť ve dvoubarevné kombinaci se jistě jedná o atraktivní dílko, které si diváky a obdivovatele rozhodně najde. Možná není tak prvoplánově podbízivá jako fiat, hranatá karoserie se ale k terénní historii hodí víc než obliny.

Někam do off-roadového dávnověku jako by patřily také plasty použité v interiéru. Těžko říct, proč se Suzuki rozhodlo natolik odklonit od slibného kurzu nastaveného S-Crossem. Nová vitara se bohužel vydala daleko lacinějším směrem.

Tvrdé plasty bychom snesli, jejich povrchová úprava však vyznívá poněkud rozpačitě, skoro bychom řekli až předsériově. Přešlap by to byl v každé kategorii, módní vlna kříženců a SUV je však na podobné nedostatky obzvláště citlivá.

Z pohledu ergonomie a uživatelské přívětivosti však naštěstí v podstatě vše funguje perfektně. Snad jen na ovládání palubního počítače prostřednictvím kolíčku jsme si už odvykli.

Fiat si dal na ztvárnění přístrojové desky a interiéru vůbec záležet nepoměrně víc. Kvalita plastů i celkové zpracování jsou minimálně o třídu lepší, vše působí hodnotně, bytelně a přehledně. Tedy až na přístrojový štít, kterému místo rychloměru dominuje displej palubního rozhraní. Sice jsme tak byli dokonale informováni prakticky o všem, kolikrát jsme ale trochu tápali, jak rychle vlastně jedeme (naštěstí jsme si mohli v menu zvolit i režim tachometru). Rozhodně jsme ale rádi, že se Fiatu podařilo přenést styl karoserie i do vnitřních prostor. Příjemné a přiměřeně hravé pracovní prostředí.

Pořizovací náklady Peugeot 2008
1.6 BlueHDI/88 kW (etalon)
Fiat 500X
1.6 MultiJet/88 kW 4x2
Suzuki Vitara
1.6 DDiS/88 kW 4x2
Základní cena 437 500 Kč* (Active) 491 900 Kč (Plus) 531 450 Kč (Elegance)
Cena verze Světa motorů 437 500 Kč* (Active) 491 900 Kč (Plus) 531 450 Kč (Elegance)
Výbava verze Světa motorů ABS, ESP, čelní + boční airbagy, klimatizace, rádio, dálkově ovládané centrální zamykání, výškově a podélně nastavitelný volant, výškově nastavitelné sedadlo řidiče, elektricky ovládaná zrcátka a přední okna
VÝBAVA NAD RÁMEC VERZE SVĚTA MOTORŮ
Hlavové airbagy Ano Ano Ano
Automatická klimatizace 10 000 Kč 10 000 Kč Ano
Elektricky ovládaná zadní okna 7000 Kč Ano Ano
Palubní počítač Ano Ano Ano
Tempomat Ano Ano Ano (adaptivní)
Vyhřívané přední sedačky 8000 Kč 5500 Kč Ano
Parkovací senzory 7000 Kč (zadní) 7000 Kč (zadní) S (přední i zadní)
Mlhovky Ano Ano Ano
Navigace 10 000 Kč 22 000 Kč Ano
Rezerva S (dojezdová) 2000 Kč (dojezdová) 6500 Kč
Litá kola 14 000 Kč Ano Ano
Metalíza 12 500 Kč 15 500 Kč 13 000 Kč
Porovnání cen 437 500 Kč (100 %) 491 900 Kč (o 12 % horší) 531 450 Kč (o 21 % horší)
POŘADÍ   1. 2.
* akční cena

PROSTOR A POHODLÍ

Bude to stačit?

Se skromnějšími rozměry by vitara na mohutnější pětistovku (ano, v dnešní době může být italský Fiat 500 větší než „off-road“ tradičního jména od Suzuki…) velikostí interiéru stačit neměla, skutečnost ale tabulkové předpoklady nepotvrzuje. Hlavně na zadních sedačkách je pro nohy citelně

víc místa ve vitaře, do fiatu bychom necelých 4,3 metru (a ani o sedm čísel delší rozvor) neřekli. Omezenější prostor na zadních sedačkách patří k nejslabším bodům celého auta. Pětistovka ovšem ztrácí také nad hlavou. Zde však pouze ve verzi s příplatkovou panoramatickou střechou. Ta je naštěstí nepovinná pro každou výbavu, rozhodně se jí tedy vyhněte!

Suzuki je v podélném směru štědřejší také díky subtilnější přístrojové desce, což ale na druhou stranu vede k jistému prostorovému paradoxu. Zadní cestující sice mají více volnosti pro nohy, řidiči však připadá, že snad sedí za volantem ještě menšího auta, než jakým vitara opravdu je (lehce pod 4,2 metru). Výměna za pětistovku znamená pro přední cestující pocitově skok o třídu výš (hluboká přístrojovka, masivnější výplně dveří). Objektivně pak střídání vozů přinese víc centimetrů na šířku. Tady fiat nad velice kompaktním suzuki přece jen vede.

Sedíme!

Jisté zkompaktnění vitary jako by se promítlo i do rozměrů předních sedaček. Protáhnout by se mohly hlavně sedáky. Opěradla už ale můžeme jednoznačně pochválit, pro záda jsme měli centimetrů dostatek. Opěrka hlavy sice postrádá podélnou regulaci a nalézá se v mírném předklonu, v zásadě nám však vyhovovala. Velmi příjemně překvapily až nadstandardně plnohodnotné zadní sedačky. Nemluvíme jen o rozměrech, k nadprůměrnému pohodlí přispívá také vyšší ukotvení. Bez chybičky jsou rovněž opěrky hlavy – lze je vysunout dost vysoko, Suzuki neošidilo ani styčnou plochu. Absence loketní opěrky nám vzadu ještě nevadila, na předních místech by se ale více než hodila. V ceníku jsme ji nenašli, uspěli jsme až v katalogu příslušenství. Za 5128 Kč prosím!

Údaje o testovaných vozidlech Fiat 500X Suzuki Vitara
Místo podélné/na kolena ideál (cm) 165/5 166/8
Vertikální prostornost P/Z, místo nad hlavou P/Z (cm) 87-95/92, 04-4/1 95-101/94, 4-11/3
Šířka interiéru P/Z, šířka v loktech P/Z (cm) 133/131, 143/145 131/128, 146/141
Délka x šířka sedáku u řidiče/zadního pasažéra vlevo (cm) 50 x 50/50 x 43 49 x 49/50 x 50
Rozměry opěradla řidiče (délka x šířka) (cm) 63 x 53 65 x 50
Průchodnost zavazadlového prostoru (výška x šířka) (cm) 90 x 99 86 x 111
Výška dolní hrany kufru/průchozí výška pod 5. dveřmi (cm) 76/185 73/186

Standardně montované loketní opěrky jsme se dočkali až v pětistovce. I s prosbou o výraznější boční vedení jsme uspěli až v Itálii. Zatímco vitara je vyloženě otevřený typ, fiat se důslednější opory v zatáčkách nezříká. Zároveň si však 500X nezavírá vrátka ani před zákazníky, kteří by jinak ocenili spíše otevřenější přístup – komfortně se posadí také rozložitější postavy. Vzadu jsme byli s posezením spokojeni podobně jako ve vitaře. Znovu tak můžeme vyzdvihnout solidní oporu pro stehna i hlavu. Prostřední místo však na šířku zbytečně užírá centimetry krajním cestujícím. My bychom jim jednoznačně dali přednost.

Litr za litrem

Údaj o základním objemu kufru býval kdysi jednoznačně danou hodnotou, nyní je čím dál častěji nutná podrobnější rozborka. U naší dvojice se odpíchneme od 375 (Vitara), respektive 350 litrů. V obou případech je však nutné počítat s tím, že výrobci do základu zahrnují též prostor pro náhradní kolo. Jestliže rezervu odečteme, dostaneme se u fiatu na 250 litrů, suzuki se s „beznáhradním“ objemem nesvěřuje. Soudě podle našich naměřených hodnot by se však vitara od 500X dramaticky lišit neměla.

U japonského SUV si pak můžete hrát také s polohovatelnou podlahou. O funkčnosti tohoto systému pochybujeme stále méně. Nejenže v horní poloze získáte šikovnou skrýš, ale zároveň pak po sklopení opěradel dosáhnete „bezschodové“ podlahy. Vzorně zarovnaná však není, opěradla přece jen v nějakém tom úhlu stoupají.

Podobně jako u pětistovky, která sice nastavitelnou podlahou nedisponuje, schodu se však vyvaruje úplně stejně. Ve fiatu se však musíte připravit na vyšší nakládací hranu. Ani suzuki ale není zrovna přízemní, 73 cm už nějaké ty svaly potřebuje.

MOTORY A ZPŘEVODOVÁNÍ

Italská srdce

Poučený čtenář Světa motorů dobře ví, že vznětové šestnáctistovky DDiS a MultiJet jsou jeden a týž čtyřválec. Motor původem od Fiatu se v suzuki

neliší výkonem, točivým momentem ani otáčkami, ve kterých jsou kilowattová a newtonmetrová maxima k dispozici. Hlavně jiné zpřevodování však

stojí za tabulkovými rozdíly v dynamice (zrychlení z 0 na 100 km/h) a spotřebě paliva. Ono nás vůbec v některých ohledech napadalo, že ta srdce až tak úplně shodná nebudou.

V prvé řadě to italské (rozumějte v italském voze) nebije tak hlasitě – odhlučnění zvládli lépe ve Fiatu. V pětistovce nám přišel také o něco výraznější turboefekt. Kolem sedmnácti stovek otáček zabíral fiat důrazněji, až jsme měli pocit, že jede prostě rychleji. Jak ale ukázalo měření, v pružném zrychlení šlo o placebo. Skoro o metrák lehčí vitara spěchala v obou disciplínách k cíli vždy o čtyři desetiny svižněji.

Ale desetinka sem, desetinka tam… Pro vitaru s pětistovkou si neumíme představit vhodnější motorizace. U suzuki ani tolik představivosti nepotřebujeme, kromě čtyřválce DDiS se prodává už jen s atmosférickou zážehovou šestnáctistovkou. Fiat se rozmachuje víc, ale jak už jsme řekli, my bychom zůstali u šestnáctistovky Multi- Jet. Dynamicky oběma vozům více než dostačuje, spotřeba je velmi přiměřená. V jednom případě až velice přiměřená!

Údaje o testovaných vozidlech Fiat 500X
1.6 MultiJet/88 kW
Suzuki Vitara
1.6 DDiS/88 kW
Motor, ventilový rozvod přepl. vznětový čtyřválec, DOHC přepl. vznětový čtyřválec, DOHC
Zdvihový objem (cm3) 1598 1598
Největší výkon (kW/ot. za min) 88/3750 88/3750
Největší točivý moment (N.m/ot. za min) 320/1750 320/1750
Převodovka manuální šestistupňová manuální šestistupňová
Délka x šířka x výška (mm) 4248 x 1796 x 1608 4175 x 1775 x 1610
Rozvor náprav, rozchod kol P/Z (mm) 2570, 1545/1545 2500, 1535/1505
Rozměr pneumatik 225/45 R 18 215/55 R 17
Provozní/užitečná hmotnost (kg) 1395/- 1305/565
Objem zavazadelníku (l) 350/1000 375/1120
Objem nádrže paliva/dojezd (l/km) 48/1171 47/1175
Nejvyšší rychlost (km/h) 186 180
Emise CO2 (g/km) 109 106
NAMĚŘENÉ HODNOTY
Pružnost na 4. RS (60-100 km/h)/5. RS (80-120 km/h) (s) 7,0/9,9 6,6/9,5
Otáčky na nejvyšší rychl. stupeň při 130 km/h (ot./min) 2250 2100
Brzdná dráha z rychlosti 100 km/h (m) 37,4 37,1
Skutečná rychlost při 50/90/130 km/h (km/h) 47,8/87,2/124,9 47,4/85,2/123,4
Naměřená kombinovaná spotřeba paliva (l/100 km) 5,9 5,3

Delší převody a nižší hmotnost, předpoklady k ekojízdě by u vitary byly. Přesto nás dosahované průměry až šokovaly! Se suzuki jsme se v poklidném, nikoliv však loudavém tempu podívali i pod pět litrů! Nad tuto hranici přidávala vitara v dálničním provozu nebo pod větší zátěží vždy jen pár deci navrch, šestku na začátku neukázal palubní počítač za celý týden ani jednou. Tu jsme si mohli prohlédnout až ve fiatu, který proti vitaře přihazoval vždy minimálně půl litru. Proto jsme o čtvrt bodu fiatu známku za spotřebu zhoršili. Suzuki šlo o stejnou čtvrtku níž, na čistou jedničku. Dodáme, že průměry pod pět litrů jsme zvládali s verzí s pohonem všech kol, Vitara 4x2 by mohla být ještě o nějaké deci úspornější.

JÍZDA

Japonská lehká váha

Už jsme několikrát zmínili, že vitara působí celkově velice kompaktně, znát je také nižší hmotnost. Její lehkonohá konstrukce se ale nejvíce projevila mezi kuželkami, kde bychom suzuki tipovali nejvýš tunu. Vitara mění směr s rychlostí kanadského hokejisty a hbitostí brazilského fotbalového útočníka. Stačí lehký pokyn od volantu (však jde také řízení velmi zlehka) a japonský střízlík si kuželky (i vás) obtočí kolem prstu.

O pětistovce nemůžeme říct, že je vysloveně těžkopádná, v porovnání s vyloženě „welterovou“ vitarou si však rozdílu nelze nevšimnout. Fiat je rozvážnější, na vyhýbací manévr potřebuje víc času. Rozkoukat jako by se muselo i řízení, které při prudkém pohybu volantu mírně zadrhává. Ve standardním režimu je přitom posilovač ještě horlivější než u vitary.

Výhodu v podobě složitější, víceprvkové nápravy tedy pětistovka v hmatatelně agilnější reakce nepřetavila, její přínos jsme nijak zvlášť nepocítili ani v oblasti komfortu. Stran pohodlí je fiat podobně složitě uchopitelný jako jeho technický sourozenec Jeep Renegade. Obzvláště s osmnáctipalcovými koly může třeba na kostkách působit trochu neposedně a nervózně, jak se celý fiat natřásá a důvěrně kopíruje podklad. Když ale dojde na tlumení jednotlivých nerovností, předvede pětistovka nečekanou peřinku. Jinak spíš tužší podvozek ránu vstřebá a k cestujícím nepustí. Vitara je snadnější případ – celkově poddajnější, na sedmnáctkách s vyšším profilem přirozeně komfortnější.

Šestistupňové převodovky řadí docela přesně, líbily se nám kratší dráhy, u suzuki nám přišla o něco málo hlučnější kulisa. Na zhoršení známky to ale bylo málo.

ZÁVĚR

Už jsme skoro nedoufali, po dlouhé době ale opravdu povedený a plně konkurenceschopný fiat! Model 500X nemá kromě omezenějšího prostoru na zadních sedačkách výraznějších slabých míst, chválíme hlavně design a zpracování interiéru, karoserie ale bude nepochybně také budit nadšení.

Poněkud tužší podvozek ve skutečnosti výborně tlumí nerovnosti, vznětová šestnáctistovka je dostatečně silná a v pětistovce solidně úsporná.

Ve vitaře pak vyloženě asketická, konstantní spotřeba kolem pěti litrů patří k nejsilnějším stránkám vozu. O vhodnosti označení nového suzuki můžeme vést spory, zajímavé bude jistě také sledovat souboj s bratříčkem S-Crossem. Vitara je každopádně velmi lehce ovladatelná, vzhledem k vnějším rozměrům slušně prostorná, nepochopitelně laciný interiér však povedený celek zbytečně devalvuje. Velká škoda!

Pořadí 1. Fiat 500X 1.6 MultiJet/88 kW 2. Suzuki Vitara 1.6 DDiS/88 kW
Plusy Celkově atraktivní styl Mimořádně úsporný motor
  Kvalitní interiér Hbité jízdní vlastnosti
  Lépe odhlučněný motor Bohatá standardní výbava
Minusy Místo na zadních sedačkách Velice laciný interiér
  Zadrhávající posilovač Ovládání palubního počítače
Průměr celkem 1,50 1,59
Hodnocení Za testované oblasti se uděluje známka od 1 do 5 ve vztahu ke konkurentům.
  Fiat 500X 1.6 MultiJet/88 kW Suzuki Vitara 1.6 DDiS/88 kW
DOJEM
Design 1,00 1,25
Dílenské zpracování 1,25 2,75
Průměr 1,13 2,00
PROSTOR A POHODLÍ
Prostornost 2,00 1,50
Sedadla 1,25 1,50
Zavazadelník a variabilita 2,00 1,50
Ovládací prvky 1,75 1,50
Průměr 1,75 1,50
MOTORY A ZPŘEVODOVÁNÍ
Dynamika 1,50 2,25
Pružnost 1,25 1,00
Spotřeba 1,50 1,00
Průměr 1,42 1,42
JÍZDA
Řazení 1,50 1,50
Řízení 2,25 1,75
Brzdy 1,25 1,25
Ovladatelnost 1,75 1,25
Jízdní komfort 1,75 1,50
Průměr 1,70 1,45
CELKEM
Průměr celkem 1,50 1,59
Závěrečné pořadí 1. 2.

Jak známkujeme

Známky se odvíjejí od nejlepšího auta v dané kategorii a hodnoceném parametru. Měřitelné veličiny známkujeme podle odstupu od lídra, každých 5 % ztráty znamená čtvrt známky odstup. Příklad: Nejlevnějším malým SUV/crossoverem se vznětovým motorem o objemu 1,5 až 2,0 litru a požadovanou výbavou je Peugeot 2008 1.6 BlueHDI/88 kW Active za 437.500 Kč. Dostává tedy jedničku, stejně jako auta s cenou do 459.375 Kč.

Za cenu od 459.376 Kč do 481.250 Kč udělíme známku 1,25 a tak dále. Podobně postupujeme i při subjektivním hodnocení (vzhled, zpracování), vždy vyčíslujeme odstup od nejlepšího. Známku můžeme dále upravit, pokud chceme zohlednit například extrémně bohatou výbavu, nadstandardní záruku a podobně. Známka za oddíl Cena a výbava není součástí celkového hodnocení! Jedná se o samostatnou disciplínu.

Martin Machala
Diskuze (75)
9. 6. 2015 10:58
Re: Nemusím
Ty mas so sebaurcenim pohlavia trvale nejaky problem a nie len tu, ale aj na autorevue, kde to vzdy zvyraznujes ako by si sa citil >:D
Ozajstny chlap sa citi ako chlap aj keby soferoval ruzovy VW beetle, ty na to potrebujes specialne auto >:D >:D
8. 6. 2015 11:00
Za mě asi Vitara
Koukal jsem na stránky a:
v plné výbavě s adaptivním tempomatem (!) a 6 AT převodovkou za 550.

Zřejmě spolehlivá čtyřkolka na výlety okolo města a občas něco delšího s ne moc velkou spotřebou?

Odpustil bych asi i lacinější palubku. Jen bych nějaký čas počkal a doufal, že vyřeší to vrzání.

Jinak mi to za vybavené 4x4 přijde jako super koupě.
8. 6. 2015 11:00
Re: Vítěz - oba
Ako zakaznik by som tiez privital nizsiu cenu u vitary, avsak nemyslim, ze by bola cena v ramci segmentu nejak prehnana. Automobilka chce v prvom rade zarobit...

Mazda cx3 4x2 bude stat vo vybave Challenge 17000 EUR, ok, s o 2,5 sekundy lepsim zrychlenim, 500X tiez nebude prave lacna, vtipy typu Captur a 2008 sa mozno budu dat zohnat lacnejsie, ale neponukaju ani priestor, ani motor, ani jazdne vlastnosti vitary.

U S-Crossu isli teraz po cca. roku dole o 400 EUR - metalyza v cene.

Ak by bol u Vitaru vazny zaujem - zoberies predvadzacku...
8. 6. 2015 10:15
Re: Točí se nám hlava?
Přesně tak. pořád se řeší variace názvu 500, ale reálně jdou rozeznat od sebe.
Když mrknu v rychlosti na sice jiný název Fabia Oktavia.....atd. Ano je to rozdíl. Ale v reálu zepředu to nějaký ten zlomek sekundy trvá na co vlastně čumím.
8. 6. 2015 08:54
Re: Docela hezkej test... ale ty jedovatosti si prostě odpus
... Fiat se točí v kruhu že ať logo "500" dá na cokoliv, stane se to jedním z nejúspěšnějších aut v dané třídě.... Klasická 500 nejdražší a nejprodávanější auto třídy, F500L to samé.... No a teď X-ko, které samozřejmě prodejně nemá šanci překonat Dustery a spol, ale při těch cenách to pro Fiat musí být solidní vývar....

Inu, bludný kruh, jak z toho ven....? ;-)

PS: ještě tam bylo něco o podbízivosti designu.... asi to měli schválně udělat škaredý.... ;-)