Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fisker EMotion: Sexy lovec tesly

Michal Fokt
Diskuze (1)
Fisker konečně oficiálně představil svůj nový čistě elektrický model EMotion a vypadá opravdu dobře. Ohrozí ale Teslu Model S?

Ačkoli Fisker a Musk rozjeli své automobilky téměř současně, firma dánského designéra (tvůrce mimo jiné BMW Z8 a Aston Martinu DB9) zkrachovala, zatímco Tesla vydržela. Kdoví, možná to bylo dáno i tím, že se Fiskerovi jeho první vlastní auto zase tak úplně nepovedlo. Teď ale rozjíždí nový byznys, tentokrát však vsadil místo hybridu na elektromobil, jenž se nyní po sérii teaserů oficiálně představuje.

Jmenuje se EMotion a jedná se o sedan s opravdu emotivními tvary, za které by se nemusela stydět ani čistokrevná sportovní auta věhlasných značek. Vůz s výrazně vytaženými blatníky a kapkovitou kabinou má sice poněkud divočejší příď, ale to by nemuselo být na závadu. Fisker zatím moc informací neprozradil, ale něco málo přece jen už víme.

EMotion má zvládnout maximální rychlost 260 km/h a má mít extrémně dobrý jízdní dosah - až 640 km, což je zásluha spolupráce s firmou Nanotech Energy a jejích grafenových akumulátorů. Fiskerovo nové auto bude disponovat také autonomním řízením, to však bude pocházet od externího dodavatele - že by první kšeft pro Apple? Některé komponenty budou pocházet od společnosti VLF, v níž má Fisker jistý podíl, firma se zabývá swapem techniky modelů Karma za osmiválec.

Jak můžete vidět, první obrázky jsou pouze počítačové, Fisker Inc. oficiálně auto představí někdy v příštím roce a výroba a prodej se rozeběhnou následně. Auto by i přes sportovní vzhled mělo nabídnout prostor na úrovni konkurenčních luxusních sedanů, což je zásluha dobrého obestavění prostoru. Fisker po modelu EMotion plánuje další vůz, jenž bude technicky jednodušší a vyráběný ve větších objemech.

Michal Fokt
Diskuze (1)
2. 11. 2016 11:42
Apple?
Proč do toho cpete Apple? Ukázala ta firma někdy něco jako autonomní řízení?
Pokud má někdo z technologických firem použitelné autonomní řízení, tak je to Tesla a... google.