Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford: Auta a drony mohou společně zachraňovat životy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Ford se společně s výrobcem dronů DJI pouští do spolupráce na vývoji softwaru, umožňujícího komunikaci mezi automobily a drony.

Ford na veletrhu spotřební elektroniky CES (Consumer Electronics Show), pořádaném od 6. do 9. ledna v Las Vegas, odhalil své plány ohledně autonomních prototypů Fusion Hybrid a rovněž zde oznámil možnost spolupráce s výrobcem bezpilotních letounů (dronů) DJI.

Ford a DJI již vyhlásily programátorskou soutěž DJI Developer Challenge, jejíž účastníci mají navrhnout systém komunikace mezi automobilem a dronem založený na Ford SYNC AppLink nebo OpenXC.

Výsledný systém by měl sloužit Rozvojovému programu OSN při odstraňování následků přírodních katastrof v místech, na která se nelze dostat ani těmi nejvšestrannějšími pozemními vozidly.

Záchranářské týmy OSN by mohly pomocí dronů rychle zmapovat oblasti zasažené zemětřesením nebo tsunami, a to přímo z kabiny Fordu F-150. Další využití lze najít v zemědělství, lesnictví i stavebnictví a všude, kde je automobil limitován svými možnostmi pohybu.

Konkrétní řešení bude na soutěžících vývojářích. V ideálním případě má řidič na dotykové obrazovce systému Ford SYNC 3 vybrat cílovou oblast a vyslat nad ni dron ovládaný prostřednictvím aplikace.

Dron pak má provést průzkumný přelet nad vymezenou zónou, pořídit video a vytvořit mapu s polohou a detailními snímky přeživších, aby záchranáři přesně věděli, kde a po kom pátrat.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)