Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford chce mít největší flotilu autonomních prototypů

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Ford v letošním roce hodlá mimo jiné ztrojnásobit flotilu svých autonomních vozidel a dále pokročit ve vývoji i testování v běžném provozu.

Ford na letošním lednovém veletrhu spotřební elektroniky CES (Consumer Electronics Show) uvedl, že během letošního roku ztrojnásobí počet plně autonomních prototypů Fusion Hybrid.

Cílem je vytvoření největší autonomní flotily v celém automobilovém průmyslu. V Arizoně, Kalifornii a Michiganu má jezdit celkem třicet těchto vozů. Vývoji automobilů s autonomním řízením se Ford věnuje již více než deset let a jedná se o jednu z klíčových součástí jeho strategie Ford Smart Mobility.

V letošním roce hodlá automobilka vedle rozšíření své flotily vyslat autonomní prototypy na kalifornské silnice. Zároveň bude pokračovat jejich testování v areálech společnosti i na veřejných komunikacích v Michiganu. Ford připomíná i skutečnost, že byl první automobilkou, která v loňském roce zahájila svůj testovací program v Mcity.

Nové vozy, které v letošním roce rozšíří autonomní flotilu Fordu, budou představovat prototypy třetí generace s novým přesným snímačem Solid-State Hybrid Ultra PUCK Auto od společnosti Velodyne.

Tento senzor typu lidar svým tvarem i velikostí připomíná hokejový puk a disponuje dosahem 200 metrů. Díky své kompaktní konstrukci a nízké hmotnosti je tento nový snímač vhodný pro osobní vozy. Navíc může Ford díky jeho vlastnostem snížit počet lidarových senzorů ze čtyř na dva bez negativního dopadu na objem a kvalitu získaných dat.

Vedle plánů ohledně svých autonomních prototypů Ford na veletrhu CES uvedl, že Toyota Motor Corporation bude používat Ford SmartDeviceLink, což je open-source softwarové rozhraní pro aplikace v chytrých telefonech, umožňující jejich ovládání prostřednictvím palubního systému vozu.

Vedle Toyoty tento software hodlá nasadit i subdodavatelské společnosti QNX Software Systems a UIEvolution. Podporu tohoto softwarového standardu zvažují rovněž automobilky PSA Peugeot Citroën, Honda, Subaru a Mazda.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - speedfred
7. 1. 2016 22:22
Re: Autonomní auta
Ked budem mať 100 rokov tak sa chystám kúpiť Ferrari a potrebujem aj nejaký čas aby som si to užil. >:-[] >:-[]
7. 1. 2016 17:45
systemi
stacili by len dobre asistencne systemi aby to sofera v cas upozornilo a nie taketo ze autopilot to bude len na jednu vec dobre
Avatar - praděda7
7. 1. 2016 16:48
Re: Autonomní auta
....za 80 roků.......to už tu budu podruhé a zase pěkně starý.... >:D
Avatar - speedfred
7. 1. 2016 14:26
Re: Autonomní auta
Ja sa tej doby nechcem ani dožiť ,snáď skôr ako za 80 rokov to nepríde.
Avatar - praděda7
7. 1. 2016 13:36
Autonomní auta
Už se těším na ty titulky po té, co autonomní vůz sejme neautonomního policajta, který ho bude chtít zastavit.... :-!