Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Ford Fiesta 1.0 EcoBoost vs. Opel Corsa 1.0 Turbo vs. VW Polo 1.0 TSI

Martin Frei
Diskuze (165)
Atmosférické čtrnáctistovky pomalu mizí z evropské automapy a nahrazují je litrové turbomotůrky. Co od nich čekat?

Tak už jsou tady všichni. Po příchodu motoru 1.0 TSI žádný evropský výrobce nevynechává kategorii přeplňovaného tříválce. Ford přišel se svým EcoBoostem na jaře 2012, následován na podzim téhož roku Renaultem 0.9 TCe. Loni se přidal Peugeot 1.2 Pure Tech a Opel 1.0 Turbo.

Volkswagen, který litrový tříválec uvedl už před čtyřmi lety v trpasličím modelu Up, si s přeplňováním dával na čas. A vlastně ještě dává – varianta TSI od letošního března míří hlavně na západní trhy, kde zákazníci ocení a uplatní verzi BlueMotion s rekordně nízkými emisemi CO2 (94 g/km). Přesto stojí za seznámení už teď – vždyť je to příští motor Škody Fabia a Octavia!

Otázka výběru

Jak Opel Corsa 1.0 Turbo, tak Ford Fiesta 1.0 EcoBoost a Volkswagen Polo 1.0 TSI v budoucnu půjde objednávat ve dvou výkonových verzích, slabší vždy s pětirychlostní převodovkou. Volkswagen však u nás slabší variantu (70 kW a 160 N.m) zatím neuvedl, proto zde testujeme silnější. Opel už českou cenovku slabší verze zveřejnil a důvod, proč tu dnes není s námi, je čistě logistický. Tak se sešly dvě rychlé specifikace s podladěným a pětirychlostním Fordem Fiesta.

Přímé porovnání by znamenalo míchat jablka a hrušky, proto tentokrát dojmy ani naměřená data neznámkujeme a soustředíme se na technickou podstatu věci. Všechny tři značky zároveň zachovávají v nabídce levnější jednodušší atmosférický motor. Volkswagen litrový tříválec, Ford čtyřválec 1,25 litru a Opel dokonce čtrnáctistovku. V pozadí našich úvah tedy bude i otázka, zda je moderní přeplňovaný agregát lepší volbou. Tak se

pojďme projet.

Záhada rozjezdového hlavolamu

Jako obvykle nás nejprve čeká vyhlídkový okruh ucpanou Prahou. Za přískokového posouvání po severojižní magistrále máme čas sledovat snadnost

rozjíždění a zopakovat si něco z fyziky základní školy. Zvykat si musíme ve všech třech autech. Lichý rytmus tříválců s delší odmlkou po každé expanzi nutí k opatrnějšímu pouštění spojky. Ne že by bez přidání plynu měly vyloženou chuť zhasínat, spíš se zdvořile oklepou a dají najevo, že se na ně nesmí příliš zhurta.

Lehké kosti malolitrážních strojů zkrátka nemají dost setrvačnosti, aby nás roztlačily, a plyn musíme dávkovat opatrně, aby spontánní rozlet nehobloval spojku. V corse a polu to jde snáz, jejich motory mají relativně krátký zdvih a reagují bezprostředněji. Úplně intuitivní to ale stejně není a každého budoucího uživatele čeká pár dní tréninku.

Pořizovací náklady Ford Fiesta 1.0 EB/
74 kW 5dv.
Opel Corsa 1.0 Turbo/
85 kW 5dv.
VW Polo 1.0 TSI/
81 kW 5dv.
Základní cena 318 990 Kč (Trend) 300 900 Kč* (Enjoy) 352 900 Kč (Comfortline)
VYBRANÉ PRVKY VÝBAVY
Boční/hlavové airbagy Ano/Ano Ano/Ano Ano/Ano
Kolenní airbag řidiče Ano Ne Ne
El. ovládání předních oken Ano Ano Ano
El. stavitelná vnější zrcátka Ano Ano Ano
Dálkově ovládaný centrál Ano Ano Ano
Klimatizace Ano 25 000 Kč** Ano
Mlhovky 5600 Kč 4000 Kč 5500 Kč
Palubní počítač Ano Ano Ano
Tempomat 4900 Kč 3000 Kč 11 100 Kč
Elektronický stabilizační systém Ano Ano Ano
Rádio s CD/MP3/USB/Bluetooth S/S/S/X 25 000 Kč** S/S/S/X
Metalíza 10 500 Kč 13 000 Kč 12 700 Kč
Litá kola 10 000 Kč 3000 Kč 6700 Kč
* Akční cena, ** Součástí paketu Cool 2 za 25 000 Kč

Navíc nejen samotné uvedení do pohybu, ale i plynulé nabírání rychlosti je jaksi svérázné. Ať výrobci uvádějí pro vrchol točivého momentu sebenižší otáčky, mezi volnoběhem a 1800 ot./min se ani v jednom stroji neděje nic, co by bylo opravdu cítit. Vysvětlení najdeme v učebnicích fyziky – válce jsou malé, a ještě pálí v pomalejší kadenci: při 1200 ot./min proběhne jen třicet expanzí za vteřinu, zatímco čtyřválec by jich stihl čtyřicet.

I čekání na rozběh turbodmychadla trvá déle, takže když nechceme všechny za sebou zdržovat, musíme od semaforů vystřelit až ke 3000 ot./min – a tam už se dějí věci! S efektivitou nízkých otáček můžeme počkat na klouzání ustáleným tempem, kde tolik síly není třeba.

Krátký a kratší

Právě z toho důvodu je pomalé městské manévrování nejpříjemnější v Opelu Corsa. Má totiž nečekaně krátké převody a tím rychleji letí do otáček. Kromě toho i chod řazení je velmi přesný a po chvíli sžívání se proplétáme vedlejšími uličkami Vinohrad a Žižkova svižně a lehce. Ford se dostavil ve slabší variantě, která má jen pět rychlostí, každou z nich se musí prokusovat o to pracněji. Po městě vůbec nemá smysl řadit čtyřku, s ní už motor padá do hluchého pásma. Na třetí stupeň se ale pohybujeme kolem ideálních dvou tisíc otáček, takže i když fiesta není připravená tak pohotově zrychlit, po chvilce vždy své tempo nabere. I řazení chodí perfektně a chybějící šestka se při něm obrací ve výhodu: s širšími rozestupy v kulise se každý kvalt trefuje snáz.

Základní konstrukční znaky Ford 1.0 EcoBoost Opel 1.0 Turbo VW 1.0 TSI
Zdvihový objem (cm3) 999 999 999
Vrtaní x zdvih (mm) 71,9 x 82 74 x 77 74,5 x 76,4
Kompresní poměr 10,0:1 10,5:1 10,5:1
Materiál bloku litina hliník, ocelové vložky hliník, ocelové vložky
Pohon rozvodů řemen řetěz řemen

O takové drobnosti by snad ani nebylo třeba psát, kdyby tu nebyl Volkswagen Polo a už na prvních metrech neprozrazoval, jak demokraticky postupují koncernové úsporné škrty. Přestože nejde o novou generaci, nacházíme v mechanismu stejnou vůli jako ve škodovkách a seatech, která tam dřív nebyla.

Škoda pihy na tak ušlechtilé tváři, souhra motoru s převodovkou je jinak ideální a ovládání snadné. Odstupňování poměrů je právě na půli cesty mezi oběma konkurenty – ani ne noc dlouhé, že by motor dusilo, ani ne zbytečně krátké, takže malý silák má čas se do každé rychlosti pořádně opřít.

Jsou všechny stejné?
Zejména čtenáře starších generací, pamatujících technickou rozmanitost sedmdesátých let, může překvapit, že píšeme o všech třech motorech téměř jako o jednom. Copak se ničím neliší? Je to tak, rozdílů najdeme velmi málo. Ford EcoBoost se od ostatních dvou liší litinovým blokem, který za cenu vyšší hmotnosti zrychluje ohřev po studeném startu, a výrazně dlouhozdvihovou konfigurací. Opel jako jediný používá k pohonu rozvodů řetěz a ve spodní části má uložený vyvažovací hřídel. Tříválcové motory litrového objemu se dnes většinou staví bez ní, k balancování vibrací slouží asymetrické vyvážení příslušenství (řemenice a setrvačník). V základních rysech se však jedná o velmi podobné konstrukce a je téměř s podivem, že v této kategorii nevidíme tolik sdílení, spoluprací a aliancí jako u motorů dieselových.

Všem padají šestky

Po průjezdu Karlínem a Hloubětínem k výpadovce na Boleslav je čas na vyúčtování spotřeby. Polo s fiestou shodně 6,3 l/100 km, corsa 6,7. Připouštíme, že prázdninový provoz v ulicích Prahy je poněkud volnější a třeba před Vánoci bychom naměřili o pár deci víc. Přesto jsou to velmi dobré výsledky, dokazující, že účinnost motorů nestoupá jen na papíře.

Má to ovšem háček. Výše popsaná dřina při rozjezdu žádá trochu řidičské kázně. Čím účinněji se totiž motor chová v nejnižších otáčkách, tím víc spotřeba závisí na jejich udržování. Je tedy nutné co nejčastěji přepínat do pohodového režimu a silový užívat jen podle potřeby. Střelci, kteří přejedou celou Prahu na vytočenou dvojku, jen aby měli pořád páru pod plynem (a že to má své kouzlo!), uvidí nejspíš na palubním počítači docela

jiná čísla.

Zbývá vysvětlit, proč zrovna corsa spálila benzinu víc. Použijeme k tomu technický průkaz, ve kterém se uvádí provozní hmotnost 1278 kg. Slovy o sto šedesát víc než u protivníků. Tento hendikep má příčinu ve starší konstrukci vozu a při častých městských rozjezdech se musel projevit, přestože jsme v rámci fair play posadili za volant nejhubenějšího člena výpravy.

Údaje o testovaných vozidlech Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 5dv. Opel Corsa 1.0 Turbo 5dv. Volkswagen Polo 1.0 TSI 5dv.
Místo podélné/na kolena ideál (cm) 163/9 168/13 167/10
Vertikální prostornost P/Z, místo nad hlavou P/Z (cm) 88-98/92, 2-11/6 91-100/94, 4-13/7 90-99/94, 3-12/7
Šířka interiéru P/Z, šířka v loktech P/Z (cm) 124/125, 139/140 128/126, 140/138 126/125, 142/139
Délka x šířka sedáku u řidiče/zadního pasažéra vlevo (cm) 49 x 48/47 x 45 50 x 49/19 x 47 49 x 50/45 x 48
Rozměry opěradla řidiče (délka x šířka) (cm) 62 x 47 65 x 52 60 x 49
Průchodnost zavazadlového prostoru (výška x šířka) (cm) 69 x 95 77 x 95 72 x 95
Výška dolní hrany kufru/průchozí výška pod 5. dveřmi (cm) 69/184 70/187 71/190

Šum svistu, víc nic

Přesun do Mnichova Hradiště zvládají všechny tři stroje bez mrknutí oka, vždyť i nejpomalejší z nich vyvine stoosmdesátikilometrovou rychlost.

A to je fiesta. Pětirychlostní převodovka testované verze se na dálnici obrací proti ní, když při 130 km/h roztáčí motor na rovné tři tisíce otáček. Přesto ji ani nenapadne trápit posádku hlukem, klidné vrnění se ztrácí v hukotu větru a šumu kol.

To platí i pro corsu, která navzdory dobrodiní šestikvaltu točí ještě o dalších dvě stě otáček víc. Paradox opět vysvětluje nadváha a snaha držet krok s konkurencí po stránce dynamiky. Jak jsme si nedávno ukázali na srovnání dvou Fabií MPI (44 a 55 kW), logika trhu a emisního měření předurčuje silnější varianty k tomu, aby vyhověly jezdeckým choutkám s pomocí krátkých převodů. A corsa zde právě v silnější verzi je.

Polo míří opět na střed. Otáčkoměr ukazuje 2600 ot./min a lehkonohý motor spokojeně ševelí, jako by se chtěl projet aspoň do Varšavy. V žádném z vozů této cenové kategorie není dokonalé ticho, ale absence motorového hukotu, jímž nás ještě včera trápily slabší atmosférické agregáty, působí nezvyklým a nesmírně uklidňujícím dojmem.

Dálky jako s velbloudem

Úměrně tomu je nižší i spotřeba. Podle očekávání nejnižší v polu – 6,2 litru. Hodnoty soupeřů jsou kvůli otáčkám vyšší, ale 6,4 l u fi esty a 6,5 l v corse stejně není moc. Při rychlosti 130 km/h se jak známo emise CO2 nesledují a výrobcům na nich nemusí tak moc záležet. Tady ale nikdo nic nemohl nechat náhodě, protože tříválce budou zanedlouho pohánět octavii, astru i mondeo. Ve větším a těžším autě se motoru začnou zapalovat lýtka při daleko nižších rychlostech, ale na emisích to nesmí být poznat. Projížďka fiestou či corsou je pro ně spíš relaxační záležitost a spotřeba nemá důvod růst.

Údaje o testovaných vozidlech Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 5dv. Opel Corsa 1.0 Turbo 5dv. Volkswagen Polo 1.0 TSI 5dv.
Motor, ventilový rozvod zážehový přeplňovaný R3, DOHC zážehový přeplňovaný R3, DOHC zážehový přeplňovaný R3, DOHC
Zdvihový objem (cm3) 999 999 999
Největší výkon (kW/ot. za min) 74/6000 85/5000-6000 81/5000-5500
Největší točivý moment (N.m/ot. za min) 170/1400-4000 170/1800-4500 200/2000-3500
Převodovka 5° manuál 6° manuál 6° manuál
Délka x šířka x výška (mm) 3969 x 1722 x 1495 4021 x 1746 x 1479 3972 x 1692 x 1453
Rozvor náprav, rozchod kol P/Z (mm) 2489, 1492/1491 2510, 1472/1464 2470, 1463,1456
Rozměr pneumatik 195/50 R 15 195/55 R 16 215/45 R 16
Provozní/užitečná hmotnost (kg) 1124/506 1278/462 1116/569
Objem zavazadelníku* (l) 290/974 285/1120 280/952
Objem nádrže paliva/dojezd (l/km) 42/933 45/918 45/1046
Nejvyšší rychlost (km/h) 180 195 196
Emise CO2 (g/km) 105 115 99
* Se sadou na opravu pneumatik
NAMĚŘENÉ HODNOTY
Pružnost na 4. RS (60-100 km/h)/5./6. RS (80-120 km/h)(s) 10,5/16,4/ - 8,6/12,2/16,6 7,5/10,5/14,3
Otáčky na nejvyšší rychl. stupeň při 130 km/h(ot./min) 3000 3200 2600
Naměřená kombinovaná spotřeba paliva(l/100 km) 5,8 6,0 5,7

Vysvětlení poskytne především technika účinného dýchání motorů: přetlak turbodmychadla spojený s proměnným časováním všech ventilů, které dovoluje vypouštět spaliny tak, aby vzniklý průvan pomohl nasát čerstvý vzduch, a to celé ve chvíli, kdy sekvenci nádech-výdech odpovídá i pohyb pístu. Přesněji lze načasovat i přímé vstřikování benzinu do válců, což snižuje riziko samovznícení a umožňuje přetlak turba ještě dále zvýšit. Ztráty vzniklé třením a kmitáním omezují další špičkové technologie jako povrchy ze syntetického diamantu nebo kované ojnice.

Spotřeba by navíc neměla strmě růst ani při rychlostech obvyklých na západ od Rozvadova, jelikož všechny tři motory mají vodou chlazené výfukové svody, bránící přehřátí katalyzátoru.

Táhnou, jak umějí

Jakkoli jsou si všechny motory svým projevem podobné, při dynamických zkouškách se ukazují rozdíly plynoucí z naladění, zpřevodování a zástavby do různých vozů. Kromě obvyklých hodnot pružného zrychlení tentokrát přinášíme zcela vpravo i tabulku rychlostí na jednotlivé převody, která ostatní

údaje zajímavě doplňuje.

Lze z ní vyčíst, jak dlouhé převody má ve skutečnosti polo: jeho prvních pět rychlostí skoro přesně odpovídá odstupňování fiesty, která ovšem postrádá šestku.

Točivý moment motoru TSI je ovšem o 15 % vyšší, takže v pružném zrychlení čteme rozdíly v opačném gardu: polo zrychlí na pětku z 80 na 120 km/h stejně pohotově jako fiesta na čtyřku ze 60 na 100. Oba manévry proběhnou ve stejném rozpětí otáček, ale polo při takovém sprintu překonává strmě rostoucí odpor vzduchu.

Rychlost na jednotlivé stupně při 1000 ot./min
Stupeň Ford Fiesta Opel Corsa VW Polo
1 8 7 9
2 16 14 16
3 24 20 25
4 33 28 33
5 42 34 42
6 - 41 50

Corsa má z dnešní sestavy nejvyšší výkon, ale rozvine ho až ve vysokých otáčkách. Točivý moment se 170 N.m shoduje s fiestou a výhodu šesti velmi krátkých převodů pohltí vysoká hmotnost. Proto si už z 60 na 100 km/h nechá ujet polo o celou sekundu a z 80 na 120 se na šestku jen tak tak drží fiesty, jejíž pátý stupeň je ve skutečnosti těžší.

To je pohoda!

Pro cestu zpět vybíráme silnice třetí třídy přes Benátky nad Jizerou a Kostelní Hlavno k Brandýsu nad Labem. Zvolňujeme na pohodové tempo mezi 70 a 90 km/h, v obcích dodržujeme padesátku. Motory dávají najevo, že tohle zvládnou levou zadní, takže řadíme nejvyšší stupně a otáčky padají k patnácti stům.

Ano, ve městě jsme neochotu v dolní třetině otáčkoměru kritizovali, ale tady je vše odpuštěno. Když jde o plynulé udržování rychlosti, pozvolnou akceleraci, na kterou je čas, nebo vystoupání do mírného kopce, autobusové převalování hluboko pod 2000 ot./min úplně stačí.

Uklidňující brumlání se přelaďuje z čmeláka na grizzlyho, ale jen tak vzdáleně, zpoza zdi pavilonu. Nechceme-li pořád nervózně sledovat otáčkoměr, musíme v polu i fiestě docela napínat sluch, abychom neklesli příliš nízko. U corsy máme potíž opačnou: mimořádně hladký běh zamaskuje i zbytečné vytáčení a řidič se někdy přistihne, že zapomněl řadit.

Něco za něco

Teprve potřeba výrazněji zrychlit nám znovu připomene hrbolatost tříválcového rytmu. I když zvukovou kulisu dokázali konstruktéři všech tří značek vyhladit (u Opelu jednoznačně nejlépe), vibrace procházející volantem, pedály i sedadlem jsou v podstatě všudypřítomné.

Při konstantní rychlosti ustupují do pozadí, což přispívá k okouzlující pohodě na okresních cestách, ale každé přidání plynu dá posádce pocítit, že nízká spotřeba nepadá z nebe.

Poslední účet zní na 4,6 litru u pola, corsa jela za 4,7 a fiesta za 4,8 litru. Taková čísla nás těší, neboť se staršími atmosférickými motory tak levně jezdit nešlo. Tabulková spotřeba pro mimoměstský cyklus je ještě zhruba o litr nižší, ale splnění takového snu snad už nikdo nečeká.

ZÁVĚR

Standard třídy malých vozů se s novými motory posouvá o notný kus výš. Výkonový nadhled, vynikající pružnost a akustický komfort se blíží nižší střední třídě. Ani minulá generace čtyřválcového 1.2 TSI na dlouhé cestě nedopřávala posádce tolik pohody, o některých utrápených atmosférických motorech nemluvě. Reálná spotřeba klesla ve všech režimech řádově o litr, což je výborná zpráva jak ve městě, tak na dálnici. Řidičsky náročnější zvládání rozjezdů považujeme za snesitelnou daň. S lepší úrovní techniky ovšem přichází i vyšší cena a jistá servisní složitost, kterou starší nekomplikované agregáty neznaly. Obojím se dostupnost i očekávaná hranice rentability posouvají trochu výš, než kde byly atmosférické čtrnáctistovky.

Hodnocení Ford Fiesta Opel Corsa Volkswagen Polo
Plusy Solidní výkon základní verze Velmi kultivovaný běh Nejlepší výkon a pružnost
  Adekvátní spotřeba Přiměřená dynamika Nejnižší spotřeba
  Přesné řazení Snadné rozjíždění Intuitivní reakce na plyn
Minusy Přeskoky rychlostních stupňů Vyšší hmotnost a spotřeba Nepřesné řazení

Autoři: Martin Frei, Leoš Káňa

Martin Frei
Diskuze (165)
5. 9. 2015 16:29
...
jen testuju...
5. 9. 2015 16:29
Re: ...
jen testuju...
31. 8. 2015 16:13
Re: Městská autíčka
No to se potkají u každého motoru.
31. 8. 2015 11:05
Re: Městská autíčka
Ty plyny se potkaji ve vyfuku.
31. 8. 2015 10:34
Re: Ideální motor
zajimave, od auta jsi ochotnej neco ujit pesky, ale kdys dojde na MHD, tak je chuze pesky problem a musi se pocitat na 2x10 minut k a od zastavky >:D