Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford GT se připravuje na prodej i závodní nasazení (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Ford GT přitahuje pozornost ve své civilní i závodní verzí. První vedle vzhledu a výkonů zaujme i způsobem prodeje, zatímco druhá aktuálně ohromuje svým zvukovým projevem.

Ford GT se v civilní podobě ve světové premiéře představil na letošním lednovém autosalonu v Detroitu a následně byl vystaven na březnovém autosalonu v Ženevě.

Prodej se má ovšem rozběhnout až v příštím roce a první majitelé si za volant svého nového GT sednou až v roce 2017, kdy Ford spustí dodávky vozů svým zákazníkům.

Pořízení Fordu GT ovšem nebude probíhat podobně jako u ostatních modelů z nabídky modrého oválu, ale bude se podle informací zveřejněných magazínem Road & Track podobat spíše zvyklostem italských výrobců supersportů.

Ford údajně na začátku roku 2016 představí jedinečný program objednávání nového GT. Ten má údajně prověřovat zájemce a přednost budou mít samozřejmě majitelé předchozí generace GT a klasického GT40.

Vybraní zákazníci pak budou s automobilkou jednat o individuálních úpravách svého budoucího vozu a jeho konečné ceně i termínu dodání prostřednictvím vybraných certifikovaných prodejců modelu GT.

Cílem nového programu není snaha za každou cenu redukovat počet zájemců o supersport, jehož roční produkce má být s ohledem na kvalitu i exkluzivitu omezena a cena se má údajně pohybovat okolo 350.000 amerických dolarů (zhruba 8,5 milionu Kč), ale minimalizovat riziko prodeje vozu spekulantům, kteří jej prakticky okamžitě po dodání výrobcem nabídnou k prodeji za ještě vyšší cenu.

V rámci doprovodného programu letošního závodu 24 hodin Le Mans byl představen závodní Ford GT. Ten je nyní podrobován náročnému programu testování a finálního ladění, probíhajícího mimochodem i na závodním okruhu Sebring, aby byl dokonale připraven na příští sezónu a především návrat značky Ford do Le Mans.

Ford hodlá v příštím roce ve spolupráci s Chip Ganassi Racing vyslat na závodní okruhy celkem čtyři exempláře Fordu GT. Dva z nich zamíří do série TUDOR United SportsCar Championship ve Spojených státech a dva budou ve třídě LMGTE-Pro hájit barvy své značky ve FIA World Endurance Championship.

K pohonu závodních Fordů GT stejně jako u jejich civilních příbuzných poslouží dvakrát přeplňovaný šestiválec EcoBoost. Vedle své pohonné jednotky mají nové speciály modrého oválu přinést do své třídy řadu inovací. Jednat se má zejména o aerodynamiku, pokročilé kompozitní materiály a mimořádně tuhou, ale lehkou konstrukci.


Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - Ham.
2. 9. 2015 12:33
Okruhová verze
a přitom vypadá velmi elegantně. Dokonce mnohem elegantněji než mnohé silniční modely jiných značek. :yes: