Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Přežije Ford Mondeo? Slavné jméno by mohl nést chystaný crossover

David Bureš
Diskuze (15)
Ford chystá v Americe konec modelu Fusion, který se v Evropě prodává jako Mondeo. Úspěšné jméno by však mohl nést jinak koncipovaný model.

Automobilka Ford na jaře šokovala prohlášením, když oznámila, že do budoucna na americkém trhu přestane nabízet sedany a zaměří se primárně na SUV a crossovery. To znamená i konec modelu Fusion, který se v Evropě prodává jako Mondeo – to by přitom mělo rovněž skončit. Definitivní konec Fusionu (Mondea) by to ale být nemusel, automobilka by slavné označení mohla užívat i nadále, jen pro jiný model.

Místo Fusionu (a podle všeho i Mondea) americká značka nabídne crossover, který bude chtít konkurovat mimo jiné Subaru Outback. A právě tento automobil by na americkém trhu mohl převzít označení Fusion. Bylo by tak logické, kdyby pro něj v Evropě bylo užito označení Mondeo.

Na zachování jména Fusion údajně tlačí američtí dealeři, kteří argumentují tím, že je to na tamějším trhu mezi zákazníky dobře známé označení s pozitivní image. Vždyť Fusion i přes pokles zájmu patří v USA mezi slušně prodávané vozy, když v letech 2014 a 2015 překonal dokonce hranici 300.000 prodaných aut za rok. Automobilka navíc do jeho propagace investovala desítky milionů dolarů. To samé platí v Evropě pro Mondeo, které má po čtyřech generacích a 25 letech prodeje dobré jméno, a tak by bylo zvláštní, pokud by se ho Ford zbavil.

Buď jak buď, aktuální Fusion (potenciálně Mondeo) má v prodeji vydržet ještě do roku 2021. Do té doby Ford ukončí v Americe prodej svých dalších sedanů, u nás nenabízený full-size model Taurus má skončit v březnu 2019, Fiesta sedan pak v květnu 2019.

Ford se chce sázkou na SUV a crossovery více přizpůsobit zájmu amerických zákazníků, v USA totiž prodeje konvenčních aut klesají. Podle Fordu byly minulý měsíc nejnižší od recese v roce 2009, za první pololetí roku klesají o 13 %, zatímco prodeje SUV v tomto období rostly o 9 %. Problémem Fusionu pak je, že jeho majitelé nebývají značce loajální a nahradí ho něčím jiným – třeba Hondou CR-V nebo Toyotou RAV4, což by Ford novým crossoverem větším než Kuga rád změnil.

Plány Fordu na zaměření se na SUV a crossovery znamená, že za pár let bude na americkém trhu nabízet jen dvě konvenční auta – Focus v oplastované variantě Active a pony car Mustang. Zbytek americké nabídky budou tvořit SUV, crossovery, pick-upy a užitková vozidla. Právě mezi SUV a crossovery chce značka expandovat i novými modely, vedle nepřímého nástupce Fusionu/Mondea půjde o retro SUV Bronco, malé SUV nebo vysokovýkonný elektrický crossover nejspíš nazvaný Mach 1.

David Bureš
Diskuze (15)
15. 7. 2018 21:50
Re: Odpálit Mondeo?
Tak tak, jako třeba přechod na tříválcový Ecoboost 1.5 ze čtyřválce u nového Focusu! Proč VW group může u 1.5 TSI zachovat čtyřválcovou koncepci a Ford ne?!! 8-s :no:
14. 7. 2018 15:09
Re: Jejich chyba
A jezdil jsi s nema nekdy dlouhodobe?

Za me porad jedno z nejpeknejsich aut ve stredni tride spolu s Mazdou 6.
Nejkomfortnejsi vubec a nejtissi.
(Sup nekonecne hlucny na dalnici, Passat lepsi o neco)

Interier daleko hezsi nez Superb...a to daleko.....videl jsi nekdy Laurin a Klement? to je hnus ale opravdu hnus.....jsou tam akurat kozene sedacky....a pak vsude pritomny znacek L&K....ale potazena palubka kůží? ..neexistuje....a ty jejich vyplně dveří? hnus...neco co ozdobi interier, ze jedu v lepsi verzi? ..nic...

Passat jeste interiove ok..protoho kdo ma rad strohost, ale opet prakticnost...kdy v Mondeu mas kde pod stredovy panel, dat telefon a i penezenkyk...kdez to u Supu a Pašíku ne... (je tam pidi misto, kdyz tam da i phone, tak pri zaraznei P u slavne DSG si ho akurat strikpnes.

Privetivost panelu mezi budiky passaat a sup nula...šeď...čerň (vylepseno trosku digitalnim pristrojovkou)...Mondeo zajimave barevne prehledne....

Videl jsi jak funguje navigace a jak zobrazuje jizdni pruhy ...sjezdy z dalnic ..kruhove objezdy v Mondeo..a. nebo v Passat/Sup? ...nevidel....opet koncern hnus....defakto uz Mondeo minule generace to ma hezci , prehlednejsi..praktictejsi.

Ale samozrejme...Passat a Suů maji o neco vetsi kuf.....maji take o neco vice misto v zadu.

Nejvetsi nevyhoda Mondea...siroke sloupky vepredu.

Vetsi vaha (plyne ale z lepsiho odhlucneni a komfortu.)

Slabsi motory v porovnani s koncerne...jak vrcholne diesly , tak benziny ma koncern vykonejsi....navic vrcholovy benzin i s 4x4...zde me Mondeo neskutecne štve.

A take papirove lepsi automaticke prevodovky (coz i s motory se po FL zlepsi)

Nic mene...to jejich DSG v 190 konovem dieslu...je za trest.....tak nekomfortni prevodovku jsem dlouho nezazil.....skakni jak na koze...kdyz aby to podradilo ve meste z 3jky na 2jku musis sesplanout temer plyn na podlahu a pak....hop..priskok jak v autoskole...idealne , kdyz pozorujes i kolegy jak poskakuji(koupili jsme 8 passatu do firmy)

Prosim pekne....Passat a Sub jezdeno posledni rok a pul...s kazdym 3/4 roku
Mondeo pred nema pul roku.

Vzhledem k tomu, ze jezdis pidi vozitkem...a nikdy se k tem autum asi ani nepriblizis...tak bych tolik nekritizoval.

jo dalsi minus u Mondea....u passatu umi adaptivni tempomat zastavit az na nulu...a zase rozjet (pokud nestojis dele nez 7 vterin)
Nic mene v beznem provozu funguje adaptivni tempomat od Fordu m nohem lepe....kdyz zacne pred tebou zrychlovat auto na dalnici...tak nez to tempomat v passatu zjisti....tak ti z pravep ruhu tam najedou dve auta nebo celej kamion >:D

14. 7. 2018 12:15
Re: Jejich chyba
Strategie One Ford stála za starou bačkoru a pak se diví, nevíc současná generace přišla na evropský trh dost pozdě :no:
Avatar - Uživatel_5340709
14. 7. 2018 09:47
Odpálit Mondeo?
Takovou blbost může napadnout jen současné eko-manažery ve Fordu. Ale vůbec bych se nedivil, dělají jeden přešlap za druhým.
Avatar - 3_diamanty
14. 7. 2018 00:20
Re: Jejich chyba
ale nestalo sa... ta sucasna generacia je ozaj nekukatelna ... vedla stihleho passatu ci arteonu posobi ako tazkotonazna ponorka .... zboku ma neskutocny ponton a masu plechu kde aj 18tky posobia hrozne male a utopene ... k tomu presklenie pod urovnou nejedneho sportoveho kupe ... plus interier pod uroven predosleho passatu a potom sa cuduju ze im to tu neslape.... uz odkedy prislo toto mondeo som tvrdil ze nie co mi tu nehra... ze toto nie je uz to stare dobre mondeo ktore vedelo v predaji poprehanat aj passaty .. a ono zase mam pravdu ... ;-)