Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford zvažuje výrobu sportovní Fiesty RS

Michal Fokt
Diskuze (6)
Výkon přes 230 koní by mohla mít nekompromisně sportovní Fiesta RS, inspirovaná rallyeovým WRC speciálem.

Britský časopis Auto Express přišel s informací, získanou údajně od zdroje zevnitř automobilky, že Ford zvažuje vývoj a výrobu ostré sportovní verze Fiesta RS. Tedy přesněji řečeno tento vůz je údajně v produktovém plánu značky, ale o jeho osudu nebylo ještě definitivně rozhodnuto. Vzhledem k tomu, že Ford verze RS pravidelně přináší až ke konci životního cyklu, dávají si manažeři na čas, protože ta současně se vyrábí už od roku 2008 a k modelové obměně by tedy mělo dojít už brzy.

Pokud Fiesta RS dostane zelenou, půjde o vůz inspirovaný modelem Fiesta WRC a na rozdíl od Focusu RS "v plné palbě" by se mělo jednat o skutečně sportovní verzi s minimalisticky vybavenou kabinou a využitím lehkých materiálů, s vidinou minimalizace hmotnosti auta. Samozřejmostí budou skořepinová Recara, agresivní bodykit s vytaženými blatníky, sportovní podvozek, zesílené brzdy a samosvor, to vše s cílem zkrotit turbodmychadlem přeplňovaný benziňák 1.6 EcoBoost (stejný využívá Fiesta ST s výkonem 182 k), jenž by měl být nastaven na výkon 172 kW, tedy 233 koní.

Auto Express se domnívá, že Fiesta RS přijde (až?) příští rok s cenovkou kolem 23 tisíc liber, tedy přibližně 700 tisíc korun a zatím není zřejmé, zda by zůstala čistě evropskou záležitostí, ovšem vzhledem k vývoji automobilového trhu v této části světa o tom lze s úspěchem pochybovat.

Michal Fokt
Diskuze (6)
7. 1. 2014 15:22
Re: Focus RS
Ono by se do této rodiny už klidně dalo počítat i WRX STi (v H verzi).
Jinak koukám, že zese někdo "chytře" palečkuje, tak jsem ti to alespoň vyvážil. >:D
7. 1. 2014 14:54
Re: Focus RS
Najprv musi byt facelift, potom RS.
7. 1. 2014 13:25
Re: Focus RS
Tak bude nooo ;-) Detroit nebo Ženeva.
Avatar - iudex
7. 1. 2014 12:45
Re: Focus RS
RS3 už je? Nejak mi to ušlo, ja som registroval pri novej generácii len S3 (2,0TSI - 221 kW).
7. 1. 2014 12:16
Re: Focus RS
Pokud by Fiesta vypadala alespoň z poloviny tak dobře jako Fiona WRC, tak hurá! Samosvor dopředu a někteří by si mohli začít drbat hlavu, že lovili ve Vlkohradu ;-)

A45 není osamocený ;-) M135i, RS3…něco by se našlo. Ale Fordí král HH samo chybí!