Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francouzští celníci našli v kamionu z Dakaru 1,4 tuny kokainu

David Bureš
Diskuze (0)
Není to první případ, kdy v kamionech z Dakaru byly nalezeny drogy. Jejich množství je však rekordní.

Během celní kontroly ve francouzském přístavu Le Havre byly minulý týden nalezeny drogy ukryté v pneumatikách kamionu, který se jako doprovodné vozidlo zúčastnilo letošní Rallye Dakar. Nákladní vůz přivezla loď z chilského města Valparaiso, kde letošní Dakar skončil.

V pneumatikách kamionu se nacházelo rekordní množství kokainu – o hmotnosti 1,4 tuny. Francouzská policie tvrdí, že tržní cena takového množství kokainu činí asi 270 milionů eur (cca 7,4 miliardy korun).

Celníci nechali kamion s drogami vyjet z přístavu, aby mohli zatknout dva Španěly, kteří drogy převáželi. V souvislosti s případem byly v Bulharsku zatčeny další dvě osoby, které měly prodej organizovat. V příštích dnech se očekává další zatýkání spojené s tímto případem.

Není to poprvé, kdy pro převoz drog do Evropy byly využity vozy z Rallye Dakar. Před čtyřmi lety byly ve Španělsku objeveny drogy v kamionu maskovaném jako asistenční vozidlo ze závodu Rallye Dakar. V dvojitém dně nákladového prostoru bylo tehdy ukryto takřka 800 kilogramů kokainu a 15 tisíc tablet drogy extáze.

Letošní Rallye Dakar sice skončilo již 18. ledna, až nyní se však některé vozy dostávají zpět do Evropy. Na cílovou rampu v chilském Valparaisu vyjelo pět českých strojů, nejlépe dopadla Tatra Aleše Lopraise, která mezi kamiony skončila šestá.

David Bureš
Diskuze (0)