Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda CBR1000RR Fireblade SP a SP2: Nižší hmotnost a vyšší výkon (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Honda pro modelový rok 2017 důkladně přepracovala model Fireblade. Ten je díky tomu opět mezi světovou špičkou své třídy a zároveň tak důstojně oslaví své pětadvacáté narozeniny.

Honda v roce 1992 světu poprvé představila model CBR900RR Fireblade ten se prakticky okamžitě zařadil mezi nejlepší silniční stroje své doby a evolucí se přes modely CBR919RR, CBR929RR a CBR954RR vyvinul CBR1000RR uvedenou v roce 2004.

Ve své prozatím poslední podobě, která je uváděna jako dvanáctá generace modelu Fireblade, se CBR1000RR představilo v roce 2012 a pro modelový rok 2017 nastupuje v kompletně přepracované podobě. Navíc rovnou ve dvou verzích, z nichž ta druhá s označením SP2 je vlastně závodním strojem schváleným pro běžný silniční provoz.

Design nové Hondy CBR1000RR Fireblade je evolucí dosavadní verze a zachovává její hlavní linie v kombinaci s novými prvky, vylepšujícími proudění vzduchu kolem stroje a jezdce.

Zásadní změny se ovšem odehrály v konstrukci a jejich cílem bylo výrazné snížení hmotnosti. Nové provedení SP je ve srovnání s předchůdcem o 15 kg lehčí a jeho pohotovostní hmotnost je 195 kg.

Za takto výrazným snížením hmotnosti stojí samotná pohonná jednotka spolu s novým hliníkovým rámem s tenčími stěnami a dále k němu přispívá použití titanové nádrže, lithium-iontové baterie a řada drobných optimalizací v celé konstrukci.

Srdcem CBR1000RR Fireblade SP i SP2 je kapalinou chlazený řadový čtyřválec o objemu 999 cm3, jehož maximální výkon 141 kW (192 k) dostupný při 13.000 min-1 je o 8 kW vyšší než u současné verze, což představuje o 14 % lepší poměr výkonu k hmotnosti.

Nejvyšší točivý moment je nyní 116 N.m při 11.000 min-1, který míří k zadnímu kolu prostřednictvím šestistupňové převodovky.

Vedle nižší hmotnosti a vyššího výkonu se může CBR1000RR Fireblade SP i SP2 pochlubit i špičkovou elektronikou inspirovanou silničním provedení závodního speciálu RC213V-S pro Moto GP.

Jezdec může na tomto stroji volit různá nastavení jízdních režimů, upravovat nastavení brzdění motorem i kontroly trakce a rychlořazení nahoru i dolů a ve výbavě nechybí ani ABS navržené s ohledem na využití stroje na závodních okruzích.

Model CBR1000RR Fireblade je navíc prvním motocyklem značky Honda, u nějž jsou vpředu i vzadu použity elektronicky řízené tlumiče Öhlins S-EC. Na přední vidlici jsou využity 43 mm tlumiče NIX30, zatímco vzadu je použit tlumič TTX36.

Honda CBR1000RR Fireblade je již ve své základní verzi SP špičkovým silničním motocyklem, ale provedení SP2 s lehkými koly Marchesini, upravenými ventily, spalovacími komorami a písty má představovat ještě lepší stroj, který uspokojí především jezdce mířící na závodní okruhy. Ti si pak k němu mohou objednat sadu pro přestavbu k využití na závodech nebo jen okruhových dnech.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)